“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

16 Οκτωβρίου 2009

ΓΑΠ-Υγεία.

Εξήγγειλε ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3.000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας, αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».

ΓΑΠ-Ανεργια.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μια «επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων», δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα.
Το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κ. Παπανδρέου για «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια».

ΓΑΠ-Παιδεία.

Στις εξαγγελίες του για τον χώρο της Παιδείας, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε την υπόσχεσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση» και έθεσε ως στόχους τη διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής

Στελέχη "πρώτης γραμμής" όπως είχε πει ο Γ. Παπανδρέου, θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής των έξι Διαρκών Επιτροπών της Βουλής μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Οι Επιτροπές αυτές θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην επεξεργασία των νομοσχεδίων.Πρόκειται συγκεκριμένα για τους εξής βουλευτές:Για την Επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων την Μαρία Δαμανάκη Για την Επιτροπή οικονομικών υποθέσεων την Βάσω Παπανδρέου Για την Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων τον Δημήτρη Κρεμαστινό Για την Επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης τον Κώστα Σκανδαλίδη Για την Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου τον Γιάννη Δριβελέγκα.
Για την Επιτροοή Μορφωτικών Υποθέσεων τον Γιώργο Νικητιάδη.Επίσης για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα προτείνει τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

ΓΑΠ-Προγραμματικές δηλώσεις

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, στις προγραμματικές δηλώσεις του, την κατάσταση της οικονομίας, παρομοιάζοντας την «με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993». Επανέλαβε ότι θα στηρίξει τον Κ.Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεσμεύθηκε για διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση, εξήγγειλε το επίδομα αλληλεγγύης, ενώ παρουσίασε ένα συνολικό πρόγραμμα για «την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία».

Ενέργεια από Βιομάζα

Ιδιωτικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άχρηστα οργανικά υλικά, το οποίο θα κατασκευαστεί στα Γρεβενά, θα ρίξει κατά το ένα τρίτο το κόστος θέρμανσης της πόλης το χειμώνα και θα προσφέρει επιπλέον έσοδα το καλοκαίρι από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ.
Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα εγκατάσταση θα κατασκευαστεί λίγο έξω από τα Γρεβενά, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί σε δυόμισι περίπου χρόνια.

Μπράβο Ανδρέα.

Κοινωνικό διάλογο για θετικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Α.Λοβέρδος στο προεδρείο της ΓΣΕΕ κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στα γραφεία της Συνομοσπονδίας δηλώνοντας ότι το κράτος οφείλει να συμμετέχει σε τέτοιες διαδικασίες διαλόγου και όχι να παραμένει ως παρατηρητής.
Οι διεργασίες διαλόγου αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και με άξονες ζητήματα όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η ενοικίαση εργαζομένων και γενικότερα η μερική απασχόληση.
«Ο εργασιακός μεσαίωνας και η εργασιακή ζούγκλα θα πάρει τέλος» δήλωσε ο υπουργός Ανδ.Λοβέρδος.