“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

30 Μαρτίου 2010

Χαμί Νατζάφι

Η σύγχρονη τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει όνομα.Το όνομα του νεκρού Αφγανού έφηβου Χαμί Νατζάφι.Αλλά η οι τρομοκράτες και η τρομοκρατία είναι αυτό που ήταν πάντα.Ανεγκέφαλοι,φασίστες,απάνθρωποι,δειλοί και ελλειματικές προσωπικότητες.Θα υποκριθούν οτι λυπούνται για τον τραγικό θάνατο του νεαρού μετανάστη.Άλλη μια ασύμμετρη,παράπλευρη απώλεια.Μαζί με τους τρομοκράτες υποκρινόμαστε και εμείς,οι άλλοι,οι κοινωνικά υγιείς,οι δημοκράτες.Ούτε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας,ούτε μια πορεία,μόνο κατ΄ιδίαν εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας.Βουβοί,ανήμποροι και φοβισμένοι.Μόνο τα spreads μπορούν να διαταράξουν την μακαριότητα μας.Ακόμα και οι πιο ευαίσθητοι λούφαξαν.Έμεινε μόνον ο κ.Χρυσοχοϊδης ,η αποθέωση του δήθεν,να απειλεί θεούς και δαίμονες σε καλά στημένο επικοινωνικό σκηνικό.
Που είναι άραγε οι "οργισμένοι" του Δεκέμβρη?Οι κονδυλοφόροι και οι τηλεοπτικοί ταγοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων?Οι "φίλοι" του Αλέξη δεν έχουν τίποτα να πούνε?Έστω μια λέξη,μια κουβέντα,ένα σύνθημα.Άλλωστε και ο Χαμί 15 ετών ήταν κι΄αυτός.Και τον σκότωσε ένας(?) ανώνυμος Κορκονέας.

Βάλτε όλοι

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας
Στο Μεξικό έχουμε ένα μικρό παιχνίδι, μια πολύπλευρη σβούρα που τη στριφογυρίζουμε. Στη μια πλευρά της γράφει «Πάρε ένα», σε άλλη «Βάλε ένα», σε άλλη «Πάρτα όλα», σε άλλη «Πάρτε όλοι», σε άλλη «Βάλτε όλοι». Στην ελληνική εκδοχή του παιχνιδιού όλες οι πλευρές γράφουν «ΒΑΛΤΕ ΟΛΟΙ».Τάδε έφη ο Άνχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ. Απλά και καθαρά, με σαφήνεια και λιτό λόγο, είναι αυτό που επιβάλλεται να γίνει στην χώρα μας, σήμερα και όχι αύριο. Μέχρι στιγμής τα στοχευμένα μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών αφορούν κυρίως τους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ τα γενικά μέτρα μεγένθυσης της έμμεσης φορολογίας επιβαρύνουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.Το συζητούμενο στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο είναι η πρώτη δειλή απόπειρα οικονομικής αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων εισοδημάτων. Μόνο ένα μικρό μέρος του φοροδιαφεύγοντος πλούτου συλλαμβάνεται, αυτό που ευχαρίστως προσφέρουν οι έχοντες και κατέχοντες, προκειμένου να αποκρύψουν πολύ περισσότερα εισοδήματα και περουσιακά στοιχεία. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί το συντομότερο δυνατόν, ότι η μονόπλευρη περιοριστική της πολιτική σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη δραματική αύξηση της ανεργίας, τις επιβεβλημένες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα και την απουσία ίχνους αναπτυξιακής πολιτικής, συνιστούν εύφλεκτη κοινωνική ύλη, που αν εκραγεί θα ακυρώσει τις ελπίδες αποφυγής της οικονομικής χρεοκοπίας.Άμεσα απαιτούνται περισσότερα μέτρα οικονομικής συμβολής των υψηλών εισοδημάτων, μεταρρυθμίσεις παντού, αναπτυξιακή πολιτική. Όλα αυτά προϋποθέτουν το κυβερνητικό σχήμα να εργασθεί σχεδιασμένα, μεθοδικά, με άριστο συντονισμό, με ταχύτητα, με ισχυρή βούληση και ανοικτό πολιτικό πνεύμα.Η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες χρειάζονται αποφάσεις. Και παραφράζοντας τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο: «Το παγκάρι του Έθνους σήμερα είναι πολύ πεσμένο, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Σας το λέω σαν είδηση». http://www.metarithmisi.gr/el/sx_printText.asp?textID=1061

Η ανοησία του αυτονοήτου


Αθήνα 29 Mαρτίου 2010
Δήλωση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου:
"Η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της στο
χώρο της Υγείας.
Οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ για τον Ιανουάριο και το
Φεβρουάριο εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και τα
δεδουλευμένα θα πληρωθούν κανονικά.
Στόχος μας είναι ένα ασφαλές και εξορθολογισμένο πρόγραμμα
εφημεριών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων και
των πολιτών."
Δέν είναι εκπληκτικό που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για το αυτονόητο,δηλαδή για την απόφαση της να πληρώσει τα δεδουλευμένα?
Δέν είναι τραγικό να αποτελούν οι γιατροί του ΕΣΥ τον "μεγάλο εχθρό" και τον πρώτο στόχο του υπουργείου Υγείας?
Δέν είναι εξωφρενικό έξη (6) μήνες απο τις εκλογές να μην υπάρχουν νέα Διοικητικά συμβούλια στα νοσοκομεία?