“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

22 Δεκεμβρίου 2010

Αρκεί...Αν....Μπορούμε...

Κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2011 ο κ. Βενιζέλος έστειλε το μήνυμα ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο εφόσον ακολουθηθούν επτά προϋποθέσεις, τις οποίες εξέθεσε μία προς μία και ανέλυσε επίσης. «Να απαντήσουμε στην αγωνία της κοινωνίας, έχουν τέρμα οι θυσίες, πιάνουν τόπο, βλέπουμε ξέφωτο;» είπε και απάντησε: «Ναι υπάρχει έξοδος, μπορούμε να κεφαλαιοποιούμε τις θυσίες για να γίνουν εφαλτήριο για επάνοδο στην αισιοδοξία». Αρκεί να πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις, που αφορούν:

- Να διαφυλάξουμε την εθνική και κοινωνική συνοχή ως ελάχιστο πατριωτικό καθήκον. «Κανείς να μην νιώθει απροστάτευτο θύμα της κρίσης, είναι προτεραιότητα να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας» είπε
- Να εξασφαλίσουμε πολιτική συναίνεση, όχι μια διακομματική διευθέτηση. «Είναι μια άλλου τύπου πολιτική και λόγος με ειλικρίνεια που απευθύνεται στην κοινωνία. Γιατί η στρατηγική του φόβου δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε.
- Να εξασφαλίσουμε ηθική ισορροπία των μέτρων, «να ξέρει ο αδύναμος ότι και ο μεγάλος και ισχυρός πληρώνει και αυτό δεν το κατορθώνουμε πάντα καθώς πιο εύκολα συλλαμβάνεις τον μικρό»
- Να κατοχυρώσουμε το κράτος ασφάλειας
- Να δείξουμε σεβασμό στην κοινή λογική
- Να διαφυλάξουμε την εθνική ισχύ, καθώς «μια οικονομικά αδύναμη χώρα πρέπει να καταβάλει αυξημένη προσπάθεια για να μην κάμπτεται διπλωματικά και εθνικά».
- Να προωθήσουμε μια ριζοσπαστική θεσμική ανασυγκρότηση. «Η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι ένα τέχνασμα, αν σοβαρευτούμε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Να αλλάξει η λειτουργία των κομμάτων, από εκεί εξαρτώνται τα πάντα. Και της Δικαιοσύνης» εξήγησε.
- «Αν τα προωθήσουμε αυτά θα βγούμε από την κατήφεια και την αυτοταπείνωση. Μπορούμε να αποκτήσουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και να τροφοδοτήσουμε ένα νέο πατριωτισμό» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η κρίση είναι σε εξέλιξη, ο φαύλος κύκλος δεν έχει σπάσει, είμαστε ακόμα σε περιδίνηση και το μέγεθός της είναι τόσο μεγάλο που δυστυχώς μπορούμε να κάνουμε περιορισμένα πράγματα σε εθνικό επίπεδο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό.
Εξήγησε πως ποτέ η κυβέρνηση δεν είπε ότι το Μνημόνιο είναι μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, παρά είναι η κωδικοποίηση των όρων του δανείου, υπό την πίεση της κρίσης και της κατάστασης.
«Γίνονται τόσα πολλά και δύσκολα πράγματα. Ζούμε όλοι μια πύκνωση του χρόνου, κάθε μέρα ισοδυναμεί με βδομάδα και κάθε εβδομάδα μοιάζει με μήνα και όλα αυτά δεν μπορείς να τα βιώσεις χωρίς αγωνία. Έχουμε επίγνωση τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι, στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Υπάρχει όμως ένας καθαρός καμβάς σε αυτά που γίνονται τους οκτώ αυτούς μήνες» τόνισε.
Ανέλυσε επ’ αυτού πως: Πρώτον, αποτράπηκε η χρεοκοπία. Δεύτερον, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανασχέσει την ύφεση «που δημιουργείται γιατί είναι βίαια η προσαρμογή». Τρίτον, ανακτά βαθμούς διεθνούς αξιοπιστίας. Τέταρτον, λαμβάνει μέτρα επώδυνα εκλογίκευσης που ο κόσμος τα εισπράττει ως περικοπές εισοδημάτων και δυνατοτήτων. «Είναι ένα σοκ που πρέπει να το οδηγήσουμε προς μια δημιουργική κατεύθυνση» τόνισε και κατέληξε: Πέμπτον, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης.
Ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει μετά πάθους μια κυβέρνηση και μια πολιτική που...."Αρκεί να πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις..."
Ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει μετά πάθους μια κυβέρνηση και μια πολιτική που... " Αν τα προωθήσουμε αυτά ...",τελικά θα "Μπορούμε να αποκτήσουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση".
Το φτωχό μου μυαλό καταλαβαίνει οτι οι προϋποθέσεις που ήταν αναγκαίες για την υπέρβαση της κρίσης δεν έχουν πληρωθεί και τελικά ουτε σχέδιο εξόδου απο την κρίση δεν διαθέτουμε.
Παρά ταύτα πλήρης η υποταγή και αμέριστη η συμπαράταξη.Κανένα σχόλιο.

Το εκρηκτικό μίγμα

Η πολιτική εικόνα που εμφανίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του Πασοκ κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού είναι αποκαρδιωτική. Οι ευθείες πολιτικές βολές προς την κυβέρνηση, τον κ. Παπακωνσταντίνου ιδιαίτερα, διαδέχονται τα μισόλογα, οι λεκτικοί ακροβατισμοί και οι πάσης φύσεως υπαινιγμοί. Μία σύγχρονη Βαβέλ στη κυριολεξία. Η ίδια εικόνα και στις συζητήσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου. Ο "αχαμνός" υπουργός Οικονομικών φαίνεται να μην διαθέτει την ολόπλευρη στήριξη του κ. Παπανδρέου ενω έχει εξασφαλίσει την κριτική και την αμφισβήτηση των συναδέλφων του. Το κυβερνητικό όχημα  στενάζει με τις πρώτες ανηφόρες και καθημερινά ενισχύεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που σχεδίου, σύμπνοιας και ισχυρής πολιτικής βούλησης. Ο πρωθυπουργός την μια απειλεί να συντονίσει την κυβέρνηση του ,την επομένη περιαυτολογεί και την τρίτη ταξιδεύει. Τα κυβερνητικά προβλήματα σε συνδυασμό με την υπέρτατη εθνική, οικονομική και κοινωνική ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών και την διαρκώς ογκούμενη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των πολιτών συνθέτουν το εκρηκτικό μίγμα που απειλεί την κοινωνική συνοχή, υπονομεύει την οικονομία, επιταχύνει την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και μας εισαγάγει σε νέους κύκλους εθνικής απαξίωσης.
Ο πολιτικός χρόνος δεν επιτρέπει ολιγωρίες. Τώρα είναι η ώρα των πρωτοβουλιών, των σχεδιασμένων δράσεων, των αποφασιστικών κινήσεων που θα ενισχύουν την έξοδο της χώρας απο την κρίση, θα ανασυνθέτουν την κοινωνική συνοχή και θα διαμορφώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ενος ελπιδοφόρου μέλλοντος.