“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

7 Μαρτίου 2010

Λαϊκιστές:Οι ίδιοι,τότε και τώρα.

Γράφει Μinder.
Η αφορμή μου δόθηκε από τα δημοσιεύματα και εκπομπές ελληνικές και εξωτερικού.
Όλα στοχεύουν στο ίδιο σημείο: την εδαφική κυριαρχία.
Ακόμα και τα κωμικά, σατυρικά με καυστικό τρόπο το ίδιο καταμαρτυρούν.
Στο εσωτερικό ακούς
"πάρε απόδειξη γιατί θα σε κάψουν οι Γερμανοί" ή "Γιώργο πάρε την επιταγή από τους Αμερικάνους και μόλις σου πουν για τα νησιά του Αιγαίου, την Τουρκία, τα Σκόπια τρέχα να τους ξεφύγεις".
Στα του εξωτερικού τα ίδια
"πουλήστε την Ακρόπολη και κάποια νησιά για να μας δώσετε αυτά που μας χρωστάτε".
Δεν τα αναφέρω για να γελάσουμε (black humor), αλλά για να θυμηθούμε και τα δικά μας λάθη. Τον Σεπτέμβριο του 1996, το ΠΑΣΟΚ με Πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη κέρδισε τις εκλογές, με κεντρικό σύνθημα ‘ΙΣΧΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ’ .
Τότε λοιπόν ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για ανοικοδόμηση και ισχυροποίηση της Ελληνικής οικονομίας. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, χρειάστηκαν να ξεπεραστούν νοοτροπίες και αντιλήψεις με βαθιές ρίζες στην κοινωνία αλλά και μια συνεχής αναμέτρηση με δυνάμεις συντηρητικές ( εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ).
Η ένταξη στην ΟΝΕ ισχυροποίησε την θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και ήταν άμεσα συνυφασμένη με την εφαρμογή της Εξωτερικής πολιτικής.
Για να μη πολυλογούμε ο ‘ λογιστάκος’ , ο «καθηγητής με τα γυαλάκια» παρέδωσε
μια χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, με σύγχρονες υποδομές, με μεγάλο κύρος στην ευρωπαϊκή κοινότητα και τον Έλληνα πολίτη περήφανο. Η χώρα με τη σοβαρή προσπάθεια που είχε κάνει, ενέπνεε το σεβασμό και μάλιστα αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα κράτη.
Αναλογιστείτε θα μπορούσε κανείς να προσβάλει τη χώρα που έφτασε στο σημείο να ασκεί την Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική; (πόλεμος στο Ιράκ, σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας κλπ)
Δυστυχώς η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής όμως απεβίωσε.
Και τώρα που δεχόμαστε το χλευασμό όλων, τα ίδια λάθη πάλι πάμε να κάνουμε.
Η αλήθεια είναι μία: ‘ευημερούν οι αριθμοί, θα ευημερούν και οι άνθρωποι’.
Το αντίθετο, θέλουμε δεν θέλουμε δεν γίνεται. Ή είσαι ισχυρός και σε σέβονται ή έρχονται οι ελεγκτές κάθε μήνα να σε ξεσκονίζουν.
Αρκετά λοιπόν από όλους αυτούς που προσπαθούν να μας χαϊδεύουν τα αυτιά με λαϊκίστικες μελωδίες και μοναδικό σκοπό να αυξήσουν το πολιτικό τους ακροατήριο.
Κλείνω και για να μη παρεξηγηθώ, δεν είμαι αβανταδόρος του ΠΑΣΟΚ και του Παπανδρέου. Θα μπορούσα μάλιστα να απαριθμήσω πολλές κυβερνητικές αστοχίες. Σκοπός μου ήταν να θυμίσω ότι οι ίδιες λαϊκίστικες φωνές κατάφεραν να απαξιώσουν –πρόσκαιρα-μια προσπάθεια, που τα αποτελέσματά της τότε, σήμερα φαντάζουν άπιαστοι στόχοι.
Αν θέλουμε να ξαναβρούμε τη χαμένη μας υπερηφάνεια, εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας, είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι .

Τα μέτρα και οι ευθύνες

Γράφει ο revival.
Η πηγή των σημερινών πολιτικών προβλημάτων της κυβέρνησης βρίσκεται στην περίοδο πριν τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε πεισματικά κάθε νύξη για δυσάρεστες πολιτικές που επιβάλλει η κατάσταση της χώρας και λοιδόρησε όσους επεσήμαναν πως θα βρει μπροστά του τις απλόχερες εξαγγελίες του.
Ανέδειξε ως πολιτικά ορθή την άκρως παλαιοκομματική λογική, να πάρουμε τις εκλογές και βλέπουμε..
Η συνέχεια ήταν εξ ίσου καταστροφική. Με μοναδικό γνώμονα να δικαιολογηθεί το παροιμιώδες προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν», που ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία, καθυστέρησε δραματικά να πάρει αποφάσεις.
Σήμερα όλοι ομολογούν ότι αν τα μέτρα λαμβάνονταν αμέσως μετά τις εκλογές, θα ήταν ηπιότερα και πιο αποτελεσματικά.
Για να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση, εφευρέθηκε το επιχείρημα της κοινωνικής συναίνεσης. Έπρεπε να προετοιμαστεί η κοινωνία.
Το επιχείρημα θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με αυτόν που σκότωσε τους γονείς του και στο δικαστήριο εκλιπαρούσε να τον λυπηθούν γιατί είναι ορφανός.
Τώρα που τα μέτρα ανακοινώθηκαν αποδεικνύεται ότι ουδείς ήταν έτοιμος. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά η κοινωνία.
Κάποιος χαιρέκακος, θα μπορούσε χαμογελώντας να ευχηθεί στον πρωθυπουργό και τους συν αυτώ «καλά ξεμπερδέματα».
Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να έχει « χάσει τη μπάλα». Ανέχεται τους λαϊκισμούς Παπουτσή, τις ανοιχτές διαφωνίες μεταξύ υπουργών, ενώ ελάχιστοι από τους υπουργούς στηρίζουν ανοιχτά τις επιλογές του πρωθυπουργού τους. Αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση έχει θητεία μόλις 5 μηνών.
Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα μέτρα είναι, φευ, μονόδρομος. Αν η εφαρμογή τους δεν αποδώσει, έρχονται και άλλα ακόμα πιο επώδυνα.
Το παρόν κυβερνητικό επιτελείο όμως δεν δείχνει την απαραίτητη πολιτική και διαχειριστική επάρκεια.

Οι διαγραφές μας έλειπαν...

*Η πολιτική μας δεν έχει και πολλή σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.Δεν έχει σχέση με το Πασοκ.....
*Στην ομλία της Δευτέρας ένιωθα μια απόσταση να τον χωρίζει απο την κυβέρνηση και το κόμμα του.
*Είναι δική του η ευθύνη για τις δομές,τις λειτουργίες και τις πρακτικές που επέβαλε η ανέχθηκε.Επειγόντως οφείλει να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του Πασοκ,αλλάζοντας τα κακώς κείμενα.

Αυτά μεταξύ άλλων σωστών και ωφελίμων, τονίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News o βουλευτής του Πασοκ κ.Σκανδαλίδης με το ενδεχόμενο να πάρει κόκκινη κάρτα απο τον κ.Παπανδρέου.Οι ένοικοι του Μαξίμου είναι βαθύτατα θορυβημένοι και δεν λίγοι εκείνοι που ζητούν απο τον πρωθυπουργό την διαγραφή του.Παμπούκης,Αθανασάκης,Θέος,Ελενόπουλος υπέρ των άμεσων μέτρων ενώ Ρέππας,Βάρτζελη,Στεφάνου και Γερουλάνος αρκούνται σε κίτρινη κάρτα.Κυριακή κοντή γιορτή και όλα θα τα μάθουμε ,όλα θα τα υποστούμε.
Τώρα γιατί ο κ.Σκανδαλίδης εδέησε να μιλήσει τώρα και μάλιστα σε εφημερίδα συντηρητικών αποχρώσεων ο επικοινωνιακός Θεός του και η ψυχή του το γνωρίζουν.