“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

18 Νοεμβρίου 2011

Επικαιρότητα…

Του Δημοσθένη Δασκαλάκη
Καθηγητή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ημέρες, όπως η χθεσινή 38η Επέτειος του Πολυτεχνείου, αποτελούν ημέρες μνήμης, ευκαιρίες πολιτικής κριτικής και αυτογνωσίας για το παρελθόν,  το παρόν και το μέλλον μας. Για την κοινωνία μας και την δημοκρατία μας. Για την προοπτική μας.
Η ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού από τον αναγνωρισμένο τεχνοκράτη κ. Λουκά Παπαδήμο, στα πλαίσια της «μεταβατικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού» και συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, έγινε αποδεκτή από την κοινωνία με ανακούφιση. H ελληνική κοινωνία είχε απαλλαγεί από «χειρότερα».
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο «πολιτεύονται» τα κόμματα και τα προβλήματα στο εσωτερικό ιδίως των κομμάτων «εξουσίας», κινδυνεύουν να υποθηκεύσουν τη μεταβατική αυτή κυβέρνηση πριν «καλά-καλά» αυτή «λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».
Επιπλέον, η χώρα λίγο-πολύ έχει ήδη δρομολογηθεί σε μία τροχιά πολύ επικίνδυνη για την εξέλιξη των δημοσιονομικών της αλλά και γενικότερα της κοινωνικοοικονομικής της κατάστασης. Το μεγάλο, όμως, διακύβευμα σήμερα είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο ευρώ.
Η εντεινόμενη, ώστοσο, κρίση στην ευρωζώνη μετά και τις  πρόσφατες εξελίξεις (χθες η κρίση σε Ιταλία και Ισπανία φάνηκε να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, η Ιρλανδία αυξάνει κατά 2% τον ΦΠΑ, η Γαλλία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει επαρκή δανεισμό με ικανοποιητικά επιτόκια, υποβαθμίσθηκαν δέκα μικρές γερμανικές τράπεζες, …ας αφήσουμε τα ελληνικά spreads), δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν κινήθηκε έγκαιρα. Δεν προχώρησε έγκαιρα στην πολιτική ενοποίηση και στη δημιουργία μηχανισμών ενιαίας δημοσιονομικής διαχείρισης. Για την ιστορία, μήπως θυμάται κανείς πόσο είχε επιμείνει σε αυτό το θέμα και στο ευρωσύνταγμα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης; Μήπως θυμάται κανείς ότι γι’ αυτό τον διέγραψε ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Και επίσης, μήπως θυμάται κανείς εάν και τότε ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου είχε θέσει θέμα δημοψηφίσματος;
Δυστυχώς οι πρόσφατες ηγεσίες  της Ε.Ε. αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Ήξεραν μόνον, όπως ο κ. Σαρκοζί και ο κ.  Γ.Α. Παπανδρέου, να κατασυκοφαντούν ολόκληρες χώρες, όπως  η Ελλάδα.
Ευτυχώς, στον κ. Σαρκοζί, που είπε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ, απάντησε ο ίδιος ο  πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με το γνωστό άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Στον κ. Γ.Α. Παπανδρέου όμως ποιος απαντά; Πιστεύω, τα εκατοντάδες, τα χιλιάδες στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα οποία μετά τους βουλευτές που του ζήτησαν να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, σήμερα του ζητούν «να ανοίξει τις διαδικασίες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ένα νέο αφήγημα και μία νέα ηγεσία».

Ρε σεις...Ελληνάρες

Γράφει ο Ιστορικός.
Ρε σεις που σκοτώσατε τον Καποδίστρια, που ψηφίσατε τον Γουλιμή και κάνατε λόφο αναθέματος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ρε σεις που γουστάρατε να φτάσετε στην Άγκυρα , αλλά σιχαινόσασταν τους Μικρασιάτες.
Ρε σεις που αποθεώσατε τον Μεταξά και πήρατε στο κατόπι τους Ιταλούς.
Ρε σεις που βγήκατε στο βουνό και μετά υποταχθήκατε στους σταλινικούς.
Ρε σεις που πενήντα χρόνια ψηφίζετε τις Οικογένειες που καταγγέλετε.
Ρε σεις που συνέχεια σας εξαπατούν  αλλά διαρκώς υποστηρίζετε τους βιαστές σας ....
Ρε σεις...
...στην μάνα σας το έχετε πει?