“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

3 Νοεμβρίου 2011

Παραμύθι με ονοματεπώνυμο

Γράφει ο creedence

Το πλάσαρε πάλι το παραμύθι ο κ. Παπανδρέου. Με την ομιλία του στη Βουλή, κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης υποσχόμενος ότι μετά θα σπεύσει να αναζητήσει ευρύτερη συναίνεση.
Δηλαδή ψηφίστε με και σας υπόσχομαι ότι θα επιδιώξω τη δημιουργία κυβέρνησης με ευρύτερη στήριξη.
Αν δεν προκύψει, εγώ δεν φταίω. Προσπάθησα, αλλά οι άλλοι δεν συμφωνούν στη σύνθεση, τη διάρκεια και τους ακριβείς στόχους αυτής της κυβέρνησης.
Θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη? Γι αυτό θα συνεχίσω τον ιστορικό μου ρόλο μέχρι νεωτέρας.
Αυτό είπε σήμερα το βράδυ ο κ. Παπανδρέου. Με την ίδια άνεση που επέδειξε χθες στις Κάννες όταν η ηγεσία της Ευρώπης τον αντιμετώπισε με τρόπο προσβλητικό κι εκείνος έκανε σαν να πήγε σε φιλανθρωπικό γκαλά.
Αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με το βίο και την πολιτεία του
κ. Παπανδρέου και της παρέας του, πειστούν και τον ψηφίσουν μετά τη σημερινή του παράσταση, η πολιτική κρίση στη χώρα θα ενταθεί.
Πιστεύει κανείς ότι ακόμα κι αν ο κ Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός την προσεχή Δευτέρα, θα μπορεί όντως να κυβερνήσει?


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!


Πρόεδρε,

 Αναρωτιόμουν τι περιμένει. Γιατί  δεν παραιτείται…

Και μου απάντησε ο ποιητής:
« Ο ευτελισμός μας να γίνει τέλειος»

΄Όμως ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!



                                      Ιωάννα Πανοπούλου


Οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι πλέον επιβεβλημένες

Αγαπητέ πρόεδρε,

Από delinquents
ποτέ δεν μπόρεσα να χωνέψω το γεγονός ότι ήσουν πρόεδρος στο κόμμα που υποστήριζα. Σου έδωσα πολλές ευκαιρίες για να μου αποδείξεις ότι έκανα λάθος αλλά δεν τα κατάφερες.
Νομίζω πως η διακυβέρνηση της χώρας υπό την εποπτεία σου έχει κάνει το κύκλο της. Η ανεπάρκεια στην εφαρμογή των πολιτικών που χρειάζονται για να ξεφύγουμε από την κρίση είναι περισσότερο από εμφανής. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι πλέον επιβεβλημένες.
Πιστεύω η ποιο σωστή λύση σήμερα είναι η παραίτησή σου από την εξουσία και η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Η θέση της Ελλάδας είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατακτήσεις και θυσίες δεκαετιών δεν μπορεί έτσι απλά να διαγραφούν.
Με εκτίμηση ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ (και όχι φίλος γυαλαντζί :P )
http://delinquents.wordpress.com/2011/11/03/αγαπητέ-πρόεδρε/

 

Ο άνθρωπος είναι μοιραίος.

Γράφει ο Καραφέσκος.
Ο Πρωθυπουργός μας έχει συνηθίσει έξι χρόνια τώρα σε θεαματικές αποφάσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές στερούνται ουσίας και απλώς υπακούουν στις ανάγκες του θεάματος.

Από τη στιγμή όμως που μερικές απ’ αυτές θέτουν σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής των πολιτών της χώρας, φυσικά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως γραφικές κινήσεις ενός ιδιόρρυθμου ανθρώπου.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την πρόσφατη πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Ακόμα και ένας άνθρωπος μικρής πολιτικής εμπειρίας και μέσου βαθμού ευφυΐας θα καταλάβαινε ότι με αυτή την πρότασή του θα ανακάτευε και θα εξόργιζε το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε αναταραχή στα χρηματιστήρια και θα έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά προχώρησε στην πρότασή του υπακούοντας στα προσωπικά πολιτικά του συμφέροντα, χωρίς να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τις άλλες σημαντικές παραμέτρους. Τα προσωπικά του πολιτικά συμφέρονται και οι πρακτικές του είναι αναλλοίωτες και σταθερές. Όταν έντονες ενστάσεις ξεσηκώθηκαν από στελέχη και βουλευτές, αυτός και ο θλιβερός κύκλος του επιστράτευσαν τη γνωστή αλλά χρεοκοπημένη πλέον πρακτική του «εσωτερικού εχθρού». Εξαπέλυσαν θλιβερούς «πατέρες του έθνους» να απειλούν και να καταγγέλλουν «νέα αποστασία», αλλά και ο ίδιος στο Υπουργικό Συμβούλιο της 1ης Νοεμβρίου κατήγγειλε τα «λυσσασμένα μεγάλα συμφέροντα». Το ίδιο έκανε το 2007 στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος, το ίδιο έκανε τον παρελθόντα Ιούνιο με το Μεσοπρόθεσμο, το ίδιο κάνει και τώρα. Άθλια , φτηνιάρικη πρακτική που αναδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων του αλλά, ίσως σπουδαιότερο, την αντίληψη του για τις δημοκρατικές λειτουργίες και την ελεύθερη έκφραση απόψεων.
Αυτός ο θιασώτης, στα λόγια, της άμεσης δημοκρατίας παίρνει όλες τις μεγάλες αποφάσεις εν κρυπτώ, περιβαλλόμενος από ένα αμοραλιστικό και ρακένδυτο κύκλο συνεργατών του, τις οποίες ως άλλος «πρίγκιπας» απαιτεί την επιβολή τους. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Η χθεσινή ξεφτίλα του στις Κάννες θέτει πλέον τη χώρα στα όριά της.
Ο άνθρωπος είναι μοιραίος. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα ασχολούμασταν μαζί του. Δυστυχώς όμως, είναι ακόμη Πρωθυπουργός.




Η ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Γράφει ο  Μηνάς Κ. Σταυρακάκης

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μια συνήθης πολιτική, είτε κομματική κρίση. Αυτό όταν συμβαίνει είναι ανατάξιμο και κυρίως ενδιαφέρει μικρά μεγέθη της ιστορίας. Αυτό που κρίνεται είναι το μέλλον του έθνους και του Λαού, αυτό καθορίζει το μέτρο της ευθύνης, τη στάση και την ένταση του λόγου ενός εκάστου. Αυτό που κρίνεται είναι η ίδια η ιστορία και η ύπαρξή μας, όχι η εξουσία μας. Η χώρα έχει μπει σε απροσδιόριστης διάρκειας παγετό και κρίση χωρίς προηγούμενο. Το πιο ισχυρό και ανθεκτικό πλεονέκτημά της η πνευματικά προικισμένη νεότητά της, μεταναστεύει. Η κοινωνική αδικία θριαμβεύει. Η μικρομεσαία τάξη καταστρέφεται. Αυτό που μας υπόσχονται, με ερωτηματικά βέβαια και αυτό, είναι ότι μετά από δέκα χρόνια θα είμαστε πίσω, εκεί που ξεκινήσαμε.
Η χώρα αδύναμη. Τα στοιχειακά συστατικά της πολιτικής έμπνευσης γενεών, και της δικής μας, η εθνική κυριαρχία και η λαϊκή κυριαρχία συρρικνώνονται και δοκιμάζονται. Η εθνική στρατηγική, χωρίς εντολή και αυθαίρετα, εγκαταλείπεται και ο άξονάς της μετακινείται από την Ευρώπη. Τα εθνικά θέματα παροξύνονται και ξεκινά, τώρα, πρωτοβουλία για τριμερή στο Κυπριακό, όχι ασφαλώς τυχαία.

Αυτό που είναι το καθήκον κάθε σκεπτόμενου και πατριώτη αντί να ενθαρρυνθεί θα γίνει προσπάθεια να ενοχοποιηθεί. Δε θέλουν πολίτες, θέλουν υποταγμένους ανθρώπους.

Πρέπει να προετοιμαστούμε, γιατί θα εξαπολυθεί κύμα λαϊκισμού. Είναι ήδη σε εξέλιξη η εφαρμογή του σχεδίου : “Αφύπνιση του Ιουλιανού συνδρόμου του 1965”. Τα επί μέρους του : Ενοχοποίηση της σκέψης και της κριτικής. Ενοχοποίηση που συνοδεύεται με υποψίες και βεβαιότητες συνωμοσίας. Επείγουσα εφεύρεση εχθρών, συνομωτών, σκοτεινών κύκλων. Αδίστακτη ενοχοποίηση και προσβολή, χωρίς σεβασμό, των προσώπων της ιστορίας καθώς και της αλήθειας. Δυσφήμιση και εκμηδένιση κάθε προσωπικότητας, κάθε πολιτικού, κάθε στελέχους, κάθε πιθανής εστίας αντίθεσης που μπορεί να αμφισβητήσει το κατεστημένο σύστημα εξουσίας. Η δημοκρατία υπό διωγμόν ! Κατά τα άλλα συσκεπτόμεθα … σοσιαλιστικώς και διεθνώς !

Αυτή όμως, η παραπάνω ιδέα ενοχοποίησης, έχει ένα ελάττωμα, όχι αμελητέο. Δεν αφορά καθόλου τα προβλήματα νέων γενεών, ούτε την μνήμη της. Έχει και άλλο ένα, τη φθορά της υπερχρήσης του (οι πιο παλιοί θυμούνται !). Έχει και ένα τρίτο ελάττωμα, δεν πιάνει ! Διότι είναι μικρό και ασύμετρο “μέσον” σε σχέση με τα διακυβεύματα.

Η ιδέα του δημοψηφίσματος απειλεί την ίδια την Ευρώπη, προκαλεί επικίνδυνους κραδασμούς στην οικονομία και στη συνοχή της. Δημιουργεί απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα και ρήγματα με παραδοσιακούς και δοκιμασμένους συμμάχους –χώρες μέσα σ’αυτήν. Αυτή η ιδέα απειλεί την ίδια την ενότητά μας, κυοφορεί ανωμαλία και διχασμό. Αυτή η ιδέα (του δημοψηφίσματος) σπιλώνει και πλήττει την αξιοπρέπεια της ίδιας της χώρας και την τιμή της, που είναι ανώτερη από κάθε εξουσία, ώστε να υποτάσσεται σ’αυτήν,

Χρειάζεται σήμερα η μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική συμμαχία, όπως χρειάζεται να αναμετρηθεί καθ΄ένας με το βάρος της ευθύνης. Χρειάζεται ένας νέος πατριωτισμός, όχι ρομαντικός, όχι συναισθηματικός, όχι ηθικολογικός, αλλά ενσυνείδητης πράξης και απόφασης.

Ομολογία μου και χαρά. Όπως στον καιρό του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος οι κοπέλες δεν είχαν απλά ισότιμο με τους άνδρες ρόλο στο κίνημα. αλλά συχνά, συχνότατα, πρωταγωνιστικό, έτσι φαίνεται να συμβαίνει και σήμερα. Οι γυναίκες κατακτούν μια περίοπτη θέση πολίτη και πολιτικού με την γενναιότητα που απαιτείται γι αυτό.

Επιθυμία μου και ελπίδα. Όπως στον ίδιο εκείνο καιρό που το φοιτητικό κίνημα πρωταγωνιστούσε, έτσι και σήμερα να καταφέρει η νεολαία να βρει το χαμένο βηματισμό της. Να ξεπεράσει τις ψευδαισθήσεις της και να κατεδαφίσει τις “κοματικές” γραφειοκρατείες και τις εξουσίες που την ποδηγετούν. Να ξαναβρεί το χαμένο νήμα των ιδεών. Να πρωτοστατήσει στη δημοκρατική αφύπνιση, στην αποκατάσταη της δημόσιας σφαίρας του πολίτη και να απελευθερωθεί από τις δουλείες της παρακμής του νεοφιλελευθερισμού.


ΥΓ. Αυτό το κείμενο εγράφη χθες το απόγευμα. Δεν γνώριζα τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν, οι οποίες όμως δεν με αιφνιδίασαν κιόλας. Τα γεγονότα το έχουν ξεπεράσει. Σας το στέλνω όμως για τις δυο τελευταίες κυρίως παραγράφους.

Δήλωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Η χώρα στις Κάννες υπέστη μια νέα ταπείνωση.

Ο κ. Παπανδρέου με αδικαιολόγητη σπουδή εξαγγέλει αχρείαστα
δημοψηφίσματα και επίμονα αγνοεί ότι η σωτηρία της πατρίδας είναι
υπέρτερη των προσωπικών του φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων.
Ο κ. Παπανδρέου υποχρεούται να ακυρώσει άμεσα την εθνικά επικίνδυνη
επιλογή του δημοψηφίσματος.
Στην μάχη για την Εθνική σωτηρία ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Οι καιροί ου μενετοί.


Γιώργος Θωμάς
Βαγγέλης Μαλέσιος
Στέφανος Μανίκας
Γιάννης Νικολάου
Μηνάς Σταυρακάκης

Συγχώρεσέ με Πρόεδρε αλλά ως εδώ…

Ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη  Πανόπουλου
Επιστ. Συνεργάτης Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου,
Γραμματέας Τομεακής Τεχνικών Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ

Αξιότιμε Πρόεδρε Γιώργο Α. Παπανδρέου,

Τα έφερε έτσι η ιστορία, το μέλλον όλων μας να κρίνεται από την κυβέρνηση της οποίας είσαι επικεφαλής. Η καταστροφή της χώρας – όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά καθώς αυτό θα συμβεί αν βρεθεί χρεωκοπημένη ή εκτός ευρωζώνης – κρίνεται από μία κλωστή και επηρεάζεται από κάθε πολιτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε, ή δεν αναλαμβάνετε, τόσο εσύ όσο και κάθε μέλος της κυβέρνησης που έχεις σχηματίσει.

Από τη στιγμή που πήραμε, ως κίνημα και εσύ ως επικεφαλής αυτού, την εντολή της κοινωνίας να σώσουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού η μόνη υποχρέωση την οποία θα έπρεπε να έχεις προτάξει είναι ακριβώς η εφαρμογή αυτής της εντολής. Αντ’ αυτής όμως προχώρησες σε πολιτικές πρωτοβουλίες, επιλογές προσώπων και πολιτικών που όχι απλά υπολείπονται των αναγκών της εποχής, αλλά ήδη έχει αποδειχθεί ότι μας σπρώχνουν ακόμα κοντύτερα στην πτώση στο γκρεμό.

Ανήκω στα στελέχη του κινήματος που όσο κι αν συχνά διαπιστώναμε λάθη και παραλείψεις, ατεκμηρίωτες αποφάσεις και αδικαιολόγητες επιλογές, παραμείναμε συσπειρωμένοι χωρίς να κάνουμε ούτε εσωτερική αντιπολίτευση ούτε καν επισήμανση των όποιων λαθών – ή για την ακρίβεια αυτή την κάναμε μόνο σε κλειστές κομματικές διαδικασίες και πάλι με μόνο στόχο να ακούσεις κάποιες στιγμές το προφανές.

Μη γνωρίζοντας τις ακριβείς συνθήκες και διαπραγματεύσεις, θεωρώ ότι είναι άδικο να σχολιάσω το αν καλώς ή κακώς μπήκαμε στο μνημόνιο και την κηδεμονία της τρόικας. Το σίγουρα εξωφρενικό αυτής της ιστορίας δεν είναι το πώς και γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο - το οποίο συνδυάζει επώδυνα οικονομικά μέτρα με αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές - αλλά το ότι οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές στο κράτος και στην κοινωνία έπρεπε να αποτελούν στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησής σου αν πραγματικά επιθυμία σου ήταν να σώσεις αυτή τη χώρα. Αντ’ αυτού εδώ και πολλούς μήνες το μόνο που συμβαίνει είναι να προσπαθούν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σου που έχεις επιλέξει στα κρίσιμα πόστα Υπουργείων αλλά και εσύ μαζί, να κάνετε το άσπρο-μαύρο και να διαπραγματεύεστε με την τρόικα όχι το αν πρέπει να προχωρήσουν τα επώδυνα οικονομικά μέτρα (τα οποία χωρίς δεύτερη σκέψη ενέκρινες κάθε εβδομάδα σχεδόν), αλλά πως θα αποφευχθούν τελικά οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ίδιος έπρεπε να απαιτούσες εξ αρχής. Όπως και να ελέγχεις καθημερινά τους Υπουργούς σχετικά με την πρόοδό τους, ανεξαρτήτως μνημονίων και υποχρεώσεων προς τρίτους. Δυστυχώς όμως, Πρόεδρε, στο αντικείμενο της επιλογής και της διοίκησης στελεχιακού δυναμικού, όσο και στο θέμα του management του τεράστιου project της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τη σωτηρία του κράτους παίρνεις βαθμό ακριβώς μηδέν.

Φτάσαμε με όλα αυτά, αγαπητέ Πρόεδρε, να παρακαλάμε να συμφωνήσει όλος ο κοσμος για ένα κούρεμα του χρέους μας και στο τέλος στο να κάνεις πανηγυρικές δηλώσεις ότι κάτι πετύχαμε - την ώρα που ως χώρα ούτε καν συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τραπεζιτών. Όσο άκαιροι όμως κι αν ήταν οι πανηγυρισμοί σου, Πρόεδρε, και παρ’ ότι ουδόλως άλλαξαν το κλίμα στην κοινωνία, είναι σίγουρο ότι η απόφαση αυτή των Ευρωπαίων ηγετών πάρθηκε για το καλό της ευροζώνης και τελικά και για αυτό της Ελλάδας ως μέλος αυτής. ΚΑΙ ΟΜΩΣ! Μια εβδομάδα μετά, έρχεσαι, Πρόεδρε, και αντί να προχωρήσεις πιο συγκεντρωμένος και με πιο πολλά εργαλεία στο έργο σου, προχωράς στην πιο ανεκδιήγητη επιλογή – μια επιλογή που ούτε ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας μας δε θα μπορούσε να τη σκεφτεί – στην οργάνωση δημοψηφίσματος για το αν τελικά θέλουμε ή όχι να είμαστε στην ευρωζώνη! Μη γελιέσαι, Πρόεδρε, όπως και αν το θέσεις το ερώτημα, το πραγματικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απαντά σε αυτό ακριβώς ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Την ώρα δηλαδή που το μοναδικό όπλο που έχουμε και μας γλιτώνει απ’ τη χρεωκοπία είναι το ότι είμαστε στην ευρωζώνη και την ώρα που κανείς – εκτός ίσως του γραφικού ΚΚΕ – δε θέτει θέμα εξόδου από αυτή, εσύ ανοίγεις το θέμα από το μηδέν και μάλιστα το θέτεις στη διακριτική ευχέρεια του λαού. Σε μια εποχή μάλιστα που λόγω ακριβώς των πολιτικών σου επιλογών ο λαός – ο μέσος συμπολίτης του «ένας εργαζόμενος ανά νοικοκυριό» – κάθε άλλο παρά μπορεί να έχει τη νηφαλιότητα να απαντήσει ορθά και καθαρά σε ένα τόσο θεμελιώδες και κρίσιμο για το μέλλον ζήτημα.

Η σκέψη σου για την πρωτοβουλία αυτή, ως πολιτικός ελιγμός, είναι προφανής. Είναι όμως και ό,τι πιο επικίνδυνο έχει αποφασίσει Έλληνας ηγέτης, από τη μεταπολίτευση και μετά τουλάχιστον. Και είχες, Πρόεδρε, την ευκαιρία ακόμα και μετά τη συνάντηση με Σαρκοζί και Μέρκελ χθες, Τετάρτη βράδυ, να το πάρεις πίσω – όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος, αν και σε τέτοιες χρονικές στιγμές ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο μόνος που δε θα έπρεπε να κάνει οποιοδήποτε λάθος. Βγήκαν στην συνέντευξη τύπου οι συνομιλητές σου ανοιχτά και ξεκάθαρα και διευκρίνισαν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα – όπως κι αν σκεφτείς να θέσεις το ερώτημα – σημαίνει απευθείας την έξοδο μας από το ευρώ και την Ε.Ε. τελικά. Κι όμως πέντε λεπτά μετά δηλώνεις ότι η μόνη αλλαγή που θα κάνεις αφορά στην ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Συγχώρεσέ με Πρόεδρε αλλά ως εδώ… Είναι προφανές και στον πλέον αδαή ότι ρισκάρεις για μικροκομματική σκοπιμότητα και κυρίως για να μην πάρεις για λόγους εγωισμού πίσω την προφανέστατα λανθασμένη σου πρωτοβουλία, την ίδια την καταστροφή της χώρας...

Δεν έχει σημασία, Πρόεδρε, αν η εκτίμησή σου είναι ότι το δημοψήφισμα θα βγάλει «ναι» ούτε το αν οι πιθανότητες για να γίνει αυτό είναι 1% ή 99%. Σημασία έχει ότι η λήψη αποφάσεων έχει μία και μόνη απαράβατη αρχή: Δεν επιτρέπεται να εξετάζεται ποτέ αυτόνομα η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά αλλά υποχρεωτικά πρέπει να εξετάζεται ο συνδυασμός (το γινόμενο) της πιθανότητας αυτής με την επίπτωση που θα έχει αν αποδειχθεί λανθασμένη η επιλογή. Μόνο που στο δίλημμα του δημοψηφίσματος η επίπτωση της λανθασμένης επιλογής είναι απλά το χάος. Για το λόγο αυτό, ακόμα και 1% να πιστεύεις ότι υπάρχει πιθανότητα να βγει το «όχι» δεν έχεις το δικαίωμα –όποιος κι αν είναι ο λόγος που το αποφάσισες – να ρισκάρεις το μέλλον της χώρας μας, την ώρα που η αρνητική επίπτωση είναι απλά εκτός κάθε ορίου.

Πραγματικά μετά τη δήλωσή σου βγαίνοντας από τη συνάντηση χθες βράδυ με Μέρκελ και Σαρκοζί ένα πράγμα μόνο υπάρχει πια να διαπιστώσει κανείς: Ότι είσαι πια επικίνδυνος για τη χώρα. Και με συγχωρείς αλλά ντρέπομαι να σε αποκαλώ πια Πρόεδρο και κλαίω που σε έχουμε ακόμα Πρωθυπουργό και που τόσα χρόνια σε υπερασπιζόμουν και σε στήριζα.

Δυστυχώς η παρτίδα – γιατί μάλλον κάπως έτσι δείχνεις να χειρίζεσαι τα ζητήματα – τελείωσε. Και την έχασες θυσιάζοντας με μια κίνηση βασίλισσα και πύργους για να κερδίσεις ένα πιονάκι, αλλά κυρίως για να μη παραδεχτείς ότι έκανες λάθος «άνοιγμα». Σε εκλιπαρώ, όχι για μένα ή για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για το μέλλον της χώρας στην οποία ζω να παραδώσεις τα κλειδιά και να σταματήσεις. Όχι κάνοντας εκλογές – μόνο κακό θα προκαλούσαν τη στιγμή αυτή – αλλά απαιτώντας μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χωρίς όρους για την παρουσία σου.

Είμαι 35 ετών και το μέλλον της χώρας θα καθορίσει το μέλλον της ζωής μου, όπως και των περισσότερων που ζούμε και θέλουμε να ζούμε εδώ. Σε ικετεύω μη βάζεις άλλο την υστεροφημία σου και το τι θα γράψει η ιστορία για το αν «έπεσες» ή σε «ρίξανε» πάνω από τις τελευταίες ελπίδες μου να μη ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου σε μια κατεστραμμένη χώρα.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Πανόπουλος
Επιστ. Συνεργάτης Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου,
Γραμματέας Τομεακής Τεχνικών Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ

(ευχαρίστως με την παραίτησή μου στη διάθεσή σου φυσικά…)