“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

9 Μαρτίου 2010

Τέλος η βίζα για τις Η.Π.Α.


Θετική υπήρξε η θέση του Μπαράκ Ομπάμα στις προτάσεις του κ.Παπανδρέου για κοινό μέτωπο με την ΕΕ κατά της κερδοσκοπίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε και την κατάργηση της βίζας για την Ελλάδα. Η απο καιρού αναμενόμενη κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες επισκέπτες των Η.Π.Α. αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη.Θετική μπορεί επίσης να θεωρηθεί και η γενική θέση του Αμερικανού προέδρου για συστράτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους στην μάχη ενάντια στη κερδοσκοπία.Βεβαίως το μέλλον θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις των αμερικανών,γιατι δεν είναι εύκολο να πιστέψεις σε προσπάθειες των Η.Π.Α.να βοηθήσουν την Ευρώπη για ταχεία και αναίμακτη έξοδο απο την οικονομική κρίση.Στα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα,η αίσθηση που δημιουργείται είναι οτι δεν υπήρξε πρόοδος και η κάθε πλευρά είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις της.Και ίσως μόνον ο ρόλος της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν να αποτέλεσε το φλέγον και αμφιλεγόμενο θέμα της ανεπίσημησ συνάντησης των δύο ηγετών.

Έξω πάμε καλά, μέσα...

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Οι ευχές των Ελλήνων συνοδεύουν τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου στο υπερατλαντικό ταξίδι του. Η συνάντηση με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. είναι απο μόνη χρήσιμη, κρίσιμη και σημαντική.Το ίδιο και τα αποτελέσματα της. Ας ελπίσουμε για τα καλλίτερα. Ας ελπίσουμε οτι στρατηγικές επιλογές της χώρας που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις(η κάθε μία με τον τρόπο της) τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν θα αμφισβητηθούν στο όνομα πρόσκαιρων και στρατηγικά ανωφελών κερδών.
Η επιδίωξη καλών σχέσων με τις Η.Π.Α., καθ’ όλα λογική και θετική δεν επιτρέπεται να οδηγήσει, ενδεχομένως, στην αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής προσπάθειας να ενδυναμώσει τον αυτόνομο και ηγεμονικό της ρόλο. Η κατανόηση των αυτονοήτων μας καθιστά αισιόδοξους και ελπίζουμε οτι την επιστροφή του πρωθυπουργού στα πάτρια εδάφη, θα συνοδεύουν καλά μαντάτα. Γιατί στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα για την κυβερνητική παράταξη δεν είναι ρόδινα. Υφυπουργός υφίσταται δριμείαν επίθεση απο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος του. Οι λοιποί κυβερνητικοί κρύβονται. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναγγέλουν το τέλος των ήσυχων καιρών.
Το Πασοκ, κόμμα-κέλυφος πλέον, υφίσταται μόνον ως κυβερνητική εκδοχή.Ο κίνδυνος της κοινωνικής του αποδιάρθρωσης είναι κάτι παραπάνω απο ορατός. Η πολιτική του κ .Παπανδρέου επικρίνεται απο τους κομματικούς του φίλους και τυγχάνει υποστήριξης απο εκείνους που δεν απολαμβάνουν την συμπάθεια του πρωθυπουργού. Και το χειρότερο. Ούτε στο Ταμείο Αλληλεγγύης του κ.Πετσάλνικου βρέθηκαν λεφτά.
Πηγή:Περιοδικό Μεταρρύθμιση

Ζητείται σχέδιο,τόλμη και πολιτικό θάρρος

Γράφει η Κοραλία.
Η κυβέρνηση φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας. Πρόσθετο οικονομικό κόστος από την επιβάρυνση του δανεισμού μας με δυσβάστακτα επιτόκια. Δυσχερή εισοδηματικά μέτρα, που το μέγεθός τους θα είχε αποφευχθεί εαν τα μέτρα λαμβάνονταν τον Δεκέμβριο. Δυσφήμηση της χώρας διεθνώς. Κάποια ΜΜΕ θέλουν για τους δικούς τους λόγους να αποσιωπούν την ευθύνη αυτή του ΓΑΠ.Ο ΓΑΠ εκών άκων απεδέχθη την πρωτοκαθεδρία της ΟΝΕ στην επίλυση των προβλημμάτων της χώρας. Στην πρώτη ευκαιρία στις ΗΠΑ επανέρχεται στο θέμα του ΔΝΤ, λύση που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ΟΝΕ, ακόμα και για τον γάλλο επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ΟΝΕ απέδειξε ότι σε εποχή κρίσης θέλει να πορευτεί με δικές της δυνάμεις, να ενισχύσει την συνοχή της, να θέσει τους δικούς της κανόνες, να διαπραγματευτεί και να ισχυροποιήσει την θέση της στις παγκόσμιες διεργασίες. Ο ΓΑΠ κινείται συνεχώς ως να αμφισβητεί τις πρωτοβουλίες αυτές. Είναι ευτύχημα για την χώρα ότι ανήκει σ' ένα σκληρό πυρήνα χωρών που μπορούν και επιδιώκουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως G3, στη θέση των G2. Σήμερα που τίθενται οι όροι της σχετικής έστω ανεξαρτησίας της ευρωζώνης από τις ΗΠΑ, ο ρόλος του ΓΑΠ πρέπει να είναι καθαρός, να μην αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια.Εσωτερικά πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διαρθωτικές αλλαγές ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος που δεν αφορά στα εισοδήματα. Τα μέτρα αυτά αφορούν κατάργηση, ενoποίηση και εξυγίανση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου. Πχ ο ΟΣΕ, καθημερινά έχει ζημιά 2,2εκατ ? έλλειμμα 10 δισ ? με εγγύηση του δημοσίου. Αν καταπέσουν αυτές οι εγγυήσεις θα ήταν κόλαφος για την οικονομία. Όμως καθυστερεί, φαίνεται να μην έχει σχέδιο και τόλμη να συγκρουσθεί με συντεχνιακά συμφέροντα, ίσως και το πολιτικό θάρρος να επιβάλλει λύσεις με πολιτικό κόστος που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον. Η καθυστέρηση όμως θα έχει ως συνέπεια μέχρι τον φθινόπωρο να επιβάλλει πρόσθετα, βαρύτερα εισοδηματικά μέτρα.