“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

9 Φεβρουαρίου 2011

Υγείας το ...ανάγνωσμα

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Η ΝΔ, το ΚΚΕ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, ενώ η συζήτησή του στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.
Η οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης εκφράζει την σφοδρότητα της σύγκρουσης του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των γιατρών. Εκφράζει και την αγωνιώδη προσπάθεια της ηγεσίας του ιατρικού συνδικαλισμού να διατηρήσει τις "σχέσεις εξουσίας" με τους ασφαλισμένους.
Η ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτέλεσε εξαγγελία όλων των κυβερνήσεων απο την θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Ο κ. Λοβέρδος νομοθετεί σήμερα την υλοποίηση του. Αξιέπαινος και μπράβο του.Το βήμα που επιχειρεί είναι σημαντικό.
 Οι καταληψίες γιατροί βρίσκονται εν αδίκω και για μια ακόμα φορά με τις ενέργειες τους απαξιώνουν το λειτούργημα τους και προκαλούν το λαϊκό αίσθημα.Οι λαϊκίστικες πρωτοβουλίες τους να συνταγογραφούν στο πόδι και οι προκλητικά απαράδεκτες απειλές σε συναδέλφους τους που διαφωνούν με τις πρακτικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους, εγείρουν μείζονα ερωτήματα για το τι ακριβώς υπερασπίζονται και τι επιδιώκουν. Αυτό που αποκομίζει ο πολίτης είναι η αίσθηση της λυσσώδους μάχης μιας συντεχνίας να διατηρήσει το κοινωνικό της imperium. Κερδίζουν την κοινωνική αντιπάθεια και χάνουν και το όποιο δίκιο έχουν.Θα ήταν για όλους και πρωτίστως για τους ίδιους τους γιατρούς ωφέλιμο να προσέλθουν στο διάλογο που τους καλεί ο υπουργός Υγείας.Να καταθέσουν τις προτάσεις του για την ταχύτερη, την οικομικότερη κια υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας.
Και ο υπουργός? Ο κ. Λοβέρδος κινδυνεύει με την δραματοποίηση του πολιτικού του λόγου και την υπερβολή των καταγγελιών  να δυναμιτίσει την σπουδαία πολιτική του πρωτοβουλία. Ας χαμηλώσει λίγο τους τόνους. Το νομοσχέδιο είναι πολύπλοκο, σε πολλά σημεία στερείται σαφήνειας ενώ ο μεγάλος αριθμός Προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του δικτύου  πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας δημιουργεί έδαφος για την ανάπτυξη αμφιβολιών και αναδεικνύει το λίγο χρόνο που είχε ο υπουργός στην διάθεση για την διαμόρφωση ενός αρτιότερου νομοθετήματος. Η πίεση της τρόϊκα αλλά και η παντελής έλλειψη προετοιμασίας της προκατόχου του αποτελούν τα ελαφρυντικά του κ. Λοβέρδου. Αλλά ως εδώ. Διαπιστώσεις του τύπου  «27 χρόνια αναλγησίας περνάνε στο παρελθόν» και πως «η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει" είναι άδικες,ισοπεδωτικές, έντονα υποκειμενικές και δεν ευνοούν τον διάλογο που απο αύριο κιόλας οφείλει- πάση θυσία-να επιδιώξει.
Ο κ. Λοβέρδος ευθύνεται για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους Έλληνες και προς τούτο χρειάζεται οπωσδήποτε καλούς, αποδοτικούς και έστω και στοιχειωδώς ικανοποιημένους γιατρούς.

Ο Άκης...


Γράφει ο revival.
Εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ο Άκης. Από το ΠΑΚ, στενός και πιστός συνεργάτης του Α. Παπανδρέου συνέβαλε στη διαμόρφωση του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της ιστορικής τρόικα με τον αείμνηστο Γεννηματά και τον Κ. Λαλιώτη.
Παροιμιώδες το ανέκδοτο όπου ο Αντρέας ρωτούσε τι ώρα είναι και ο Άκης απαντούσε ότι ώρα πεις εσύ πρόεδρε. Το περιστατικό δεν είχε βέβαια συμβεί, αλλά ήταν χαρακτηριστικό της σχέσης του Άκη με τον Αντρέα .
Μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος γραμματέας του κόμματος με τη δημιουργία του θεσμού (πολλοί είχαν υποστηρίξει ότι η θέση δημιουργήθηκε για τον Άκη τη αιτήσει του).
Για την εκλογή του χρειάστηκε ο Αντρέας να απειλήσει με διάλυση του ΠΑΣΟΚ στην περίφημη σύνοδο της KE στο Πεντελικό.
Απόλυτος κυρίαρχος στη συνέχεια στον κομματικό μηχανισμό, ο Άκης διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κινήματος, έχασε μάλιστα στο συνέδριο της διαδοχής το 1996 μόλις για 350 ψήφους.
Ο Κ. Σημίτης του επεφύλαξε διακριτική και γαλαντόμο μεταχείριση. Τον έκανε υπουργό Άμυνας και στη συνέχεια υπουργό Ανάπτυξης.
Ο Άκης δεν ήταν τόσο ευγνώμων. Τηρώντας μόνο τα προσχήματα ηγήθηκε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που στηλίτευε το Σημίτη ως δεξιό και πρόβαλε ως ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας στο ΠΑΣΟΚ.
Στα κομματικά συνέδρια ( μετά το 96), η ελεγχόμενη από τον Άκη νεολαία (όπου η καλπονοθεία ήταν καθεστώς), του επεφύλασσε αποθεωτική υποδοχή σαν να ήταν εκείνος ο αρχηγός του κόμματος.
Μετά το 2004 απασχόλησε τη δημοσιότητα κυρίως λόγω της γαμήλιας δεξίωσης στο Παρισινό Four Seasons, που σκανδάλισε ακόμα και τους υποστηρικτές του, ενώ στις εκλογές του 2007 δεν εξελέγη βουλευτής.
Και τώρα?
Τι απογοήτευση για όσους πίστεψαν κάποτε ότι ο Άκης ήταν η εγγύηση για να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ την «αριστερή» φυσιογνωμία του.
Τι κρίμα για ένα κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ…