“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

9 Ιουνίου 2011

Πέρα από τα όρια

Ο Μίκης Θεοδωράκης με φόντο ένα πανό που έγραφε ''Ρε Ουστ'' ξεκίνησε να μιλάει λίγο μετά τις 20.30, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και αφού είχαν προηγηθεί οι ομιλίες των Κώστα Ζουράρι και Γ.Κασιμάτη. Ο μουσικοσυνθέτης ξεκίνησε λέγοντας... ''Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας τα νιάτα της Ελλάδας, που ξεχύθηκαν στις πλατείες από το Σύνταγμα ως τον Λευκό Πύργο φωνάζοντας ΟΧΙ στο Μνημόνιο, Έξω η Τρόικα, Κάτω η Κυβέρνηση της μειοδοσίας και του ξεπουλήματος''. 
 Ο κ. Θεοδωράκης, ο εκλεκτός συνεργάτης πασών των εξουσιών, προκήρυξε ένα νέο ανένδοτο-ανέκδοτο. Ναί, ο φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου , του Κώστα Μητσοτάκη, του Γιώργου Παπανδρέου και των παλιών αγωνιστών απο την Τασκένδη. 
Η χώρα τι φταίει και γιατί οι Έλληνες νέοι θα επενδύσουν στην ματαιοδοξία και την αμετροέπεια ενός υπέροχου μουσικοσυνθέτη και σεβαστού παλιού αγωνιστή?

Φιλ the rabbit

Έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, με κλιμακωτό συντελεστή, που θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2010, περιλαμβάνεται στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που παρουσιάζεται το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Είναι το μέτρο που εισηγήθηκε ο κ. Παλκοσένικος ( κατά κόσμο Πετσάλνικος) σε αντικατάσταση της κατάργησης του αφορολογήτου των 12000 ευρώ. Το έθεσε στον διευρυμένο κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας, το υπουργείο οικονομικών το διέρρεε από προχθές το βράδυ και άπαντες ομιλούν περί προετοιμασμένης ενέργειας. Λαγός λοιπόν ο κ. Πετσάλνικος.Φιλ the rabbit.
 Όχι για τις πισίνες η δεξαμενές νερού που έγραφε κάποιος στη δήλωση του, ο κ. Πρόεδρος της Βουλής δεν είχε πρόταση. 

Πρώτα η συνείδηση

Η στοιχειώδης προσεκτική ανάγνωση των τοποθετήσεων της πλειοψηφίας των βουλευτών του Πασοκ, στην πρόσφατη διαδικασία συζήτησης του διευρυμένου κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του κινήματος, αναδεικνύει την σύγχιση, την ανασφάλεια και το έλλειμα πολιτικού προσανατολισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η έκφραση αγωνίας ταυτίζεται σε πολλές περιπτώσεις με τις πελατειακής αντίληψης "κόκκινες γραμμές". Η σθεναρή προάσπιση του κεντρικού ρόλου του κράτους δεν προκύπτει πάντα, απο πολιτική και οικονομική θεώρηση για τον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας σφαίρας, αλλά πηγάζει απο την εκλογική σχέση μιας συγκεκριμένης κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας με συγκεκριμένους πολιτικούς εκπροσώπους.
Ένιες των καταγγελών περί εκχχώρησης μέρους της εθνικής και κρατικής κυριαρχίας, περισσότερο ταιριάζουν σε "εθνοκεντρικές οιμωγές" και λιγότερο προσιδιάζουν  σε μια ενδελεχή αναζήτηση και αντιμετώπιση των αιτιών που που γεννούν τιμήματα εθνικής αξιοπρέπειας και κινδύνους εθνικών ακρωτηριασμών.
Η από αρκετούς ατελής προσπάθεια αποδοχής, ταύτισης και εξευμενισμού των "αγανακτισμένων", αποτελεί εύγλωττη παραδοχή της φθοράς του πολιτικού συστήματος και εμφανή αναπαραγωγή της λαϊκιστικης αντίληψης που τρομοκρατεί αλλά και επικρατεί στον πολιτικό λόγο και συμπεριφρά σημαντικού μέρους του κοινοβουλίου.
Το πολιτικό προσωπικό του Πασοκ, οι βουλευτές του κυρίως, είναι αντιμέτωποι με ισχυρά διλήματα. Διλήμματα εθνικά, πολιτικά.Διλήμματα προσωπικά. Επωμίζονται την τύχη, το αύριο και την προοπτική ενος λαού, ενός έθνους. Οι ευθύνες που έχουν αναλάβει είναι τεράστιες και ας ευχηθούμε η αντιμετώπιση των διλλημάτων τους να υπερβαίνει στη συνείδηση τους, την τάση της προσωπικής, άνευ αρχών και όρων,  προσωπικής πολιτικής επιβίωσης.