“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

4 Οκτωβρίου 2010

Ο "απο μηχανής Θεός" πέθανε

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.

Οι Έλληνες, ένα χρόνο τώρα,βομβαρδίζονται με αρνητικά μηνύματα και κακά μαντάτα. Μαύρισε η ψυχούλα τους και στέγνωσε η τσέπη τους (όπως και η αγορά), απο την μείωση των εισοδημάτων και την φορολογική επέλαση της οικονομικής πολιτικής(;) του κ. Παπακωνσταντίνου. Η αναζήτηση μιας θετικής διεξόδου συνυπάρχει με την απογοήτευση, τις ματαιώσεις, την οργή και την αγανάκτηση. Οι επενδύσεις των Εμίρηδων του Κατάρ και οι σημαντικές συμφωνίες με τους Κινέζους ποτίζουν το αχαμνό δενδράκι της ελπίδας και φουντώνουν τις προσδοκίες και τους μύχιους πόθους για ένα καλύτερο μέλλον. Για τούτο και γίνονται αποδεκτές ως «μάνα εξ ουρανού».

Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και την εξάντληση των επικοινωνιακών θριαμβολογιών, τα ερωτήματα πληθαίνουν.
Κατ΄αρχήν οι συγκεκριμένες εξελίξεις είναι θετικές. Γνωρίζουμε πολύ καλά οτι η απόσταση των εξαγγελιών μέχρι τη πραγμάτωση τους απαιτεί εργώδη και συστηματική πολιτική και διοικητική προσπάθεια.
Απαιτεί κοινωνική σταθερότητα και ομαλές πολιτικές εξελίξεις.
Απαιτεί ακριβή εκτέλεση των κατευθύνσεων του μνημονίου και έντονη αναπτυξιακή πορεία.
Απαιτεί κυβερνητική ομάδα με συνοχή, αλληλεγγύη και κοινότητα στόχων.
Απαιτεί συνολικό σχέδιο εξόδου απο την κρίση.
Ας αξιολογήσουμε την επάρκεια της κυβέρνησης, του κράτους και των κοινωνικών θεσμών σε κάθε μία απαίτηση για να διαμορφώσουμε μια βάσιμη και στέρεα εκτίμηση για τα μελλούμενα. Για να μη πετάμε στα σύννεφα, για να θυμηθούμε οτι δεν υπάρχει «απο μηχανής θεός», για να στρωθούμε στη δουλειά.
Υ.Γ.1. Ποιό είναι το Αναπτυξιακό Σχέδιο,βάσει του οποίου αναζητούμε και εντάσσουμε επενδύσεις και επενδυτές;
Υ.Γ.2. Υπάρχει περίπτωση να βγούμε στις αγορές ομολόγων και  μοναδικός πιστωτής να είναι το Κινέζικο Κράτος;

http://www.metarithmisi.gr/el/sx_printText.asp?textID=1294

Γραμματέας της Κ.Ο του Πασοκ ο κ. Έξαρχος

Ο Βασίλης Έξαρχος είναι ο νέος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας στην σχετική ψηφοφορία 137 ψήφους.
Στην ψηφοφορία, που διεξήχθη σήμερα στη Βουλή για την πλήρωση της θέσης στο προεδρείο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που είχε μείνει κενή μετά την υπουργοποίηση του Χρ. Παπουτσή, από τους 157 βουλευτές του Κινήματος, ψήφισαν 144, καθώς 4 απουσίασαν λόγω ανειλημμένων κυβερνητικών και κομματικών υποχρεώσεων, ενώ 9 βρίσκονται σε αποστολή στο εξωτερικό.Υπήρξαν  7 λευκά.

Ένας χρόνος...

Κλείνει σήμερα ένας χρόνος με κυβέρνηση Πασοκ και πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου. Ένας χρόνος με γεγονότα,πρωτοβουλίες και αποφάσεις που "φτιάχνουν" μια τετραετή κυβερνητική θητεία. Η πολιτική αποτίμηση του πρώτου κυβερνητικού χρόνου εγείρει συζητήσεις, παράγει διαμάχες,οδηγεί σε πολλαπλά και διαφορετικής κατεύθυνσης συμπεράσματα.
Υπάρχουν όμως και σημεία σχεδόν καθολικής συμφωνίας.
Πρώτον, η ανάγκη ν΄ αφανίσει η χώρα το χρέος και το έλλειμα πρίν αφανισθούν οι Έλληνες. Δεύτερον,  η προσπάθεια της οικονομικής ανάταξης θα χαρακτηρίζεται απο δικαιοσύνη και σεβασμό στούς εργαζόμενους.
Τρίτον, η απαίτηση για συστηματική,εργώδη και αποτελεσματική πολιτική εξόδου απο την κρίση , οφείλει να στηρίζεται σε σαφές πολιτικό σχέδιο που υποστηρίζεται απο το σύνολο των στελεχών του Πασοκ.
Τέταρτον, η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική  συνέναιση και συνεννόηση.
Πέμπτον, η κυβερνητική ομάδα να εργάζεται συντονισμένα,με συνοχή και αποφασιστικότητα.
Είναι προφανές οτι αυτό το πλαίσιο συντριπτικής αποδοχής η κυβέρνηση δεν το έχει υλοποιήσει με επάρκεια, με προφανή το φόβο της μετατροπής της λαϊκής δυσαρέσκειας σε απειλή για τη κοινωνική συνοχή.