“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

25 Σεπτεμβρίου 2009

H επομένη ημέρα

Άρθρο τού Στέφανου Μανίκα,στό περιοδικό Μεταρρύθμιση
Βιώνουμε την περίοδο του πολιτικού παράδοξου.
Ο κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές για να τις χάσει. Επέλεξε την πολιτική της μικρότερης βλάβης. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο αιφνιδιασμένος στρατός της Ν.Δ. καταρρέει. Η προοπτική της ήττας, η διαφαινόμενη απώλεια της εξουσίας, παραλύει το πολιτικό προσωπικό και τους οπαδούς της Ν.Δ. και επί της ουσίας, ρίχνουν λευκή πετσέτα.
Φρονίμως ποιών το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, διατηρούν χαμηλούς, ήπιους αλλά σταθερούς τόνους. Απέναντι στην πολιτική της λαϊκής εξουθένωσης, το ΠΑΣΟΚ προσφέρει λελογισμένη ελπίδα. Και κερδίζει. Κερδίζει κατά κράτος. Εκτός απροόπτου, την 5 Οκτωβρίου η χώρα θα διαθέτει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την εθνική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Στρέφεται στη σύνθεση και στην ποιότητα της ομάδας που θα καλέσει ο Γ. Παπανδρέου, να διαχειρισθεί τη ζοφερή μας πραγματικότητα. Η δέσμη των ιδεών και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως τις παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρός του, είναι αρκετά σαφής, με καθαρό κοινωνικό στίγμα και εκσυγχρονιστικό πνεύμα.
Οι επιφυλάξεις και τα ερωτήματα που αναμφίβολα αναδύονται, δεν αναιρούν την πολιτική οικονομικής αναδιανομής και τόνωσης της ζήτησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, οι ιδέες για το πολιτικό σύστημα και τη διαφάνεια έχουν εξαίρετο ενδιαφέρον, εξασφαλίζουν κατ’ αρχήν ευρεία συναίνεση και αποδοχή. Ταυτόχρονα, αποδυναμώνουν τη «μίζερη» φωνή της ΣΥΝασπισμένης Αριστεράς, που γνωρίζει τι δεν θέλει, αλλά, δεν εξομολογείται τι ακριβώς επιδιώκει. Εν τούτοις, οι ημέρες μετά την 4η Οκτωβρίου, θα είναι ημέρες δύσκολες.
Ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, θα δοκιμασθούν όχι απλώς ως καλύτεροι διαχειριστές, αλλά ως ικανοί και επαρκείς πάροχοι ενός καλύτερου μέλλοντος. Η συγκεκριμένη πολιτική αναγκαιότητα, προϋποθέτει μια διαφορετική οπτική για το σύγχρονο πολιτικό σκηνικό. Μια οπτική, πού θα στοχεύει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών, την ανανέωση των θεσμών, μια συνολική αναγεννητική επέμβαση στο δημόσιο χώρο. Tο ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, επωμίζονται την ευθύνη της επόμενης ημέρας.
Και όσο κι αν ζούμε σε εποχές μειωμένων προσδοκιών, η απαίτηση των πολιτών για γενναίες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε καθολική ευημερία, θα κρίνει τη βιωσιμότητα του ηγέτη και της ομάδας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: