ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ
“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.
"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."
5 Οκτωβρίου 2009
Οι ξένοι γράφουν............
Ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ και η κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ υπό το βάρος της κρίσης και των σκανδάλων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ειδησεογραφίας με φωτογαφίες από τους πανηγυρισμούς και αναλύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς και για την... «κληρονομική δημοκρατία».
Για «τιμωρία των συντηρητικών για τα σκάνδαλα και την οικονομική κρίση» κάνει λόγο το Reuters, αναφέροντας ότι με ισχυρή πλειοψηφία ο Γιώργος Παπανδρέου θα κυβερνήσει μια χώρα που μετά βίας γλίτωσε την ύφεση το καλοκαίρι και την οποία το βρετανικό πρακτορείο χαρακτηρίζει ως τον πιο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης.
Το χρέος, ο αργός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι κίνδυνοι της οικονομίας και η κοινωνική αναταραχή υπό το βάρος των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου είναι οι βασικότερες προκλήσεις, τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.
Εκτός από την οικονομία το Reuters, όπως και τα περισσότερα ξένα μέσα, βάζει σε πρώτο πλάνο τις δύο πολιτικές οικογένειες που κυβερνούν την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες -«οι διάδοχοι των δύο πιο ισχυρών πολιτικών οικογενειών της Ελλάδας ήρθαν αντιμέτωποι για τρίτη φορά με νικητή αυτή τη φορά τον Σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου».
«Μπορεί να είναι ο γιος και ο εγγονός δύο εκ των διασημότερων Ελλήνων πρωθυπουργών, αλλά ήταν ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος προς την κορυφή για τον Γ.Παπανδρέου, ο οποίος κατήγαγε την Κυριακή θρίαμβο» συνεχίζει το Reuters, θυμίζοντας την πορεία του Γ.Παπανδρέου από την ανάληψη της ηγεσίας έως την πρωθυπουργία και τις εσωτερικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ.
Σε γνωστά σκάνδαλα, όπως αυτό του Βατοπαιδίου, στην αύξηση της εγκληματικότητας και στις ταραχές του Δεκεμβρίου και στη συνολική ανάγκη της κοινής γνώμης για αλλαγή πολιτικής αποδίδει τη μεγάλη ήττα της κεντροδεξιάς το Associated Press, μιλώντας και για την ελληνική... «κληρονομική δημοκρατία».
«Η οικονομική κρίση αποτελείωσε την κυβέρνηση» αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο και συμπληρώνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί μεγάλα ποσά μόνο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων.
«Η Ελλάδα ψήφισε για αλλαγή» λέει ο γερμανικός Spiegel, του οποίου τρία από τα τέσσερα πρώτα θέματα διεθνούς ειδησεγραφίας το βραδυ της Κυριακής αφορούσαν τις ελληνικές εκλογές. «Κάτω από την πίεσης της οικονομικής κρίσης, υψηλού δανεισμού και ελλείμματος, η νίκη των Σοσιαλιστών θεωρείτο σίγουρη» γράφει, τονίζοντας ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έγινε μία περίοδο που «το ένα σκάνδαλο ακολουθούσε το άλλο».Για αλλαγή εξουσίας και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο και το ARD, ένα από τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Γερμανίας. Χαρακτηρίζει αναμενόμενο το αποτέλεσμα, έπειτα από «αρκετά σκάνδαλα» και μετά τα «τεράστια δημόσια χρέη».
Στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για καταπολέμηση της διαφθοράς το δίκτυο θέτει ένα ερωτηματικό, επισημαίνοντας ότι «οι περισσότεροι Έλληνες ξέρουν καλά πως οι αιτίες της σημερινής αθλιότητας είναι παλιές ... αλλά το σίγουρο είναι ότι η χώρα περιμένει μεταρρυθμίσεις».
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, η οποία όπως φαίνεται δεν προκάλεσε έκπληξη στους ξένους αναλυτές, ήρθε κατά το BBC ως αποτέλεσμα «της αδυναμίας του Κώστα Καραμανλή να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του» και «των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν πλήξει την κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού κρατικού σταθμού Μάικλ Μπράμπαντ, οι Έλληνες ψηφοφόροι έδειξαν ότι προτιμούν το πακέτο οικονομικής τόνωσης των 3 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» που υπόσχεται ο Γιώργος Παπανδρέου από το νέο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που τους ετοίμαζε ο Κώστας Καραμανλής.
Το BBC, ωστόσο, σχολιάζει ότι η προεκλογική περίοδος δεν διέθετε ενθουσιασμό, καθώς «εννέα στους δέκα ψηφοφόρους δεν εμπιστεύονται κανένα από τα δύο κόμματα».
«Νικητής ο Παπανδρέου. Η Ελλάδα πάει αριστερά» γράφει η ιταλική Repubblica στο πρωτοσέλιδο του δικτυακού της τόπου, γράφοντας για τον εκλογικό θρίαμβο των Σοσιαλιστών και την παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού. Στη χθεσινή της έκδοση η Repubblica είχε φιλοξενήσει μεγάλο αφιέρωμα στον Γιώργο Παπανδρέου και στην «πρωθυπουργική δυναστεία της Ελλάδας».
Στον εκλογικό θρίαμβο των Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου αφιερώνει το κύριο άρθρο στο δικτυακό του τόπο το γαλλικό δίκτυο France 24, μεταδίδοντας βίντεο με ανταπόκριση και τις δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μετά τη συντριπτική νίκη.
Από την πλευρά της, η Liberation, αφού υπενθυμίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αποδίδει τη νίκη του στις υποσχέσεις του για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, την οικονομική ανάκαμψη και τη μάχη κατά της διαφθοράς.
Στην ιδιότυπη ελληνική πολιτική οικογενειοκρατία ή μάλλον... «κληρονομική δημοκρατία όπως την αποκαλεί το AP, αναφέρονται πολλές ξένες εφημερίδες.
Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, για τρίτη φορά ήλθαν αντιμέτωποι οι διάδοχοι των πολιτικών δυναστειών, και μάλιστα προκρίνοντας διαμετρικά αντίθετες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τον Παπανδρέου να επικρατεί ακόμη πιο εύκολα απ' ότι αναμενόταν στις δημοσκοπήσεις.
«Ο κ. Παπανδρέου υπολείπεται σε πολιτικό χάρισμα σε σχέση με τον πατέρα και τον παππού του, αλλά τα κατάφερε υποσχόμενος να ελαφρύνει την οικονομική δυσαρέσκεια» γράφουν από την πλευρά τους οι Times του Λονδίνου, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα αποτελεί προσωπική ήττα για τον Κώστα Καραμανλή.
«Η Ελλάδα επιστρέφει σε έναν Παπανδρέου» γράφει σε κύριο άρθρο του και ο Figaro, συμπληρώνοντας πως «η ζωή στην Ελλάδα είναι οικογενειακή υπόθεση, στην πολιτική, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς».
Από την πλευρά του, ο βρετανικός Independent σε άρθρο του Ντάνιελ Χάουντεν υποστηρίζει ότι η νίκη του Γ.Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει τη «στασιμότητα» και την αποτελμάτωση της ελληνικής πολιτικής ζωής, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ ηττάται λόγω της ιδίας διαφθοράς, ανικανότητας και οικονομικής αδυναμίας που οδήγησε στην ήττα και το ΠΑΣΟΚ πριν από πεντέμισι χρόνια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου