“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

13 Δεκεμβρίου 2009

Κρίσιμη εβδομάδα

Μία κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά.Το απόγευμα της Δευτέρας θα κηρύξει την έναρξη κοινωνικού διαλόγου, από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όπου και αναμένεται να δώσει(?) συγκεκριμένο στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές στην οικονομία και στο κράτος και να καλέσει κοινωνικούς εταίρους και κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.Την Τρίτη θα έχουμε την σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια.Γιά ευρύτερες συναινέσεις ουδείς λόγος μπορεί να γίνει.Γενικόλογα ευχολόγια γιά την αντιμετώπιση της διαφθοράς θα ακούσουμε,όπως καί αναφορές γιά την ενίσχυση των πολιτικών διαφάνειας.Εκείνο που είναι βέβαιο είναι η ανάγκη να ορισικοποιηθούν αποφάσεις καί-επιτέλους - η κυβέρνηση να ανακοινώσει πολιτικές καί μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός κ.Παπανδρέου καί η κυβέρνηση του Πασοκ πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνοι τους θα πρέπει να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις καί ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση θα σταθεί απέναντι τους.

21 σχόλια:

νικ είπε...

H αυριανή ανακοίνωση μέτρων είναι σημαντική. Τι βλέπετε; Αληθεύει πως ο ΓΠαπ επιθυμεί σκληρά μέτρα σε αντίθεση με ΓΑΠ; Επίσης, υπάρχει ουσιαστική επαφή με Σημίτη; (κάτι αναφερόταν σε μία κυριακάτικη εφημερίδα αλλά πολύ γενικόλογο)

καλαμας είπε...

Αυτό το μοναδικό ερωτηματικό που υπάρχει στην "κρίσιμη εβδομάδα" κυριολεκτικά σπέρνει τρόμο.
Αν και αύριο ο ΓΑΠ καλύψει με...ασάφεια το σαφές τότε για τον ίδιο δεν θα υπάρχει ΑΥΡΙΟ

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

Αυτό που διαρέει διακριτικά εδώ καί δύο-τρείς ημέρες από Μαξίμου μεριά,είναι ότι ο κ.Παπανδρέου είχε την απαίτηση να έχει επηρεάσει πιό αποφασιστικά τους Ευρωπαίους ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συνομιλεί-λόγω παρελθόντος- με οικονομικούς συνεργάτες του κ.Σημίτη.Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι Ράπανος,Πανταλάκης,Ταμβακάκης,Κουσουλάκος κ.α.που εσχάτως αξιοποιούνται είναι του κλίματος καί του πνεύματος Σημίτη.Νομίζω ότι αύριο ο Πρωθυπουργός είναι υποχρωμένος να δώσει,έστω μιά πρόγευση καί τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής του.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

@Καλαμά την καλή κουβέντα γιά τον Πρωθυπουργό,πάω-πάνω την έχεις.

babis o flou είπε...

Ακόμα ελπίζετε; Σας βρίσκω καλοπροαίρετα αμετανόητους.
Ο ΓΑΠ θα πεί όσα έλεγε και προεκλογικά, γενικολογίες και καλές προθέσεις.
Δεν θέλει με τίποτα να γίνει ο εκφραστής μιας "σκληρής" πολιτικής.

Tease είπε...

Εκείνη η "μικρή άρκτος" τι γνώμη έχει επί του θέματος ? Να πάρει θέση και να μη κρύβεται η ...κρυπτοΓΑΠιτολάρτης

July είπε...

Μη ξεχνάτε πως η οικονομία είναι πολιτικό ζήτημα. Τα οποια μέτρα αν δεν στηριχτούν πολιτικά και αν δεν θωρακισθούν με το απαραίτητο θετικό κλίμα, θα πέσουν στο κενό. Εδώ πάντα παραμένει κρίσιμος ο ρόλος του κόμματος.Δεν μπορώ να κατανοήσω πως θεωρεί ο ΓΑΠ πως μπορεί να στηρίχθούν τα όποια μέτρα χωρίς την συγκροτημένη παρουσία του κόμματος.Και καλά ίσως για αυτόν κάτι τέτοια αποτελούν σκοτεινά και άγνωστα σημεία, οι άλλοι γύρω του δεν βλέπουν το κενό, δεν αντιλαμβάνονται τον ουσιαστικό κρίκο που λείπει σ΄ αυτή την ιστορία.

Tease είπε...

κρυπτοΓΑΠιτολάτρης (το ορθόν)

kourasibas είπε...

ο ΓΑΠ θα επαναλάβει αύριο με άλλα λόγια το υπο Σημίτη λεχθέν "αυτή είναι η Ελλάδα" και θα μας πάει την κουβέντα σε επίπεδο στρατόσφαιρας. Θα μιλήσει για μείωση των επιπέδων κυβερνητικών αποφάσεων, για σύσταση νεων ελεγκτικών σωμάτων, και γενικώς θα κτυπήσει τα ρετιρέ και τα παπαγαλάκια και οι παρατρεχάμενοι αντί για ωσανά θα φωνάζουν: "πούσαι Αντρέα για να δείς το παιδί της Αλλαγής" Ακόμα δεν έχετε δεί τίποτα

Καλαμάς είπε...

Φίλε July ο θωρακισμός των μέτρων,η πολιτική στήριξη τους, το θετικό κλίμα υποδοχής και η αναγκαία παρέμβαση του κόμματος θα κρίνουν την τύχη του ΓΑΠ και όχι των μέτρων.
Τα μέτρα πρέπει να παρθούν και να εφαρμοστούν για το καλό της χώρας και όχι του ΓΑΠ .Σωστές δηλ οι προυποθέσεις που βάζεις,αλλά αφορούν το συμφέρον του κυβερνήτη κι όχι των πολιτών

Καλαμάς είπε...

Άντε να μη γίνουμε "φυτίλια" απόψε...

μικρή άρκτος είπε...

Αγαπητέ(η) Tease
ΚρυπτοΓΑΠιτολάτρης! Πού τη σκέφτηκες τη λέξη!
Δεν φταίω εγώ που αλλάζουν οι Πρόεδροι.Είμαι θεσμική, πάντα με τον Πρόεδρο.
Αλλά σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

July είπε...

αυτό που θέλω να πω φίλτατε kalama είναι πως ο ίδιος ο κυβερνήτης με τις εμονές του για απομόνωση του κόμματος, υπονομεύει τα όποια μέτρα. Δεν φτάνει επομένως να θέλουμε εμείς να πετύχει το δέον γενέσθαι.Αυτός που περιφρονεί το συμφέρον των πολιτών είναι ο κυβερνήτης. Και θα πρεπει ακριβώς σ΄ αυτή την πορεία της απομαγνητισμένης πυξίδας που πάει να βάλλει τη χώρα, να αναδείξουμε το έλλειμα της παρουσίας του συγκροτημένου κόματος.

poletti είπε...

Συμφωνώ με Καλαμά, ιδιαίτερα σήμερα είναι ορμητικός ποταμός!
Τι ποταμός, χείμμαρος!!

Bruce Lee είπε...

Δυστηχως ο στόχος ειναι να πληγεί το ευρω (ειτε με εξοδο η τεχνική χρεωκοπία χωρας) και απλως η Ελλαδα ειναι ο πιο αδυναμος κρίκος.

Οι Φινανσιαλ Τιμες θα εχουν αυριο την Ελλαδα πάλι πρωτοσελιδό και νομίζω οι αγόρες (Hedge Funds, κλπ) εχουν προαποφασήσει την χρεωκοπία που οδηγεί σε εξωγενή παρεμβαση.

Το σεναριο ειναι οτι τα ομόλογα δημοσιου θα μείνουν απούλητα και θα να αναγκαστεί να τα αγοράσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η οι βόριες χωρες. Ισως γυρίσει και ο Παπαδημας για εγγυηση.

Ατυχία για τον Γιώργο και Παπακωνσταντίνου μια που μόλις ανελαβαν και σιγουρα η παρούσα κατάσταση ειναι κάθαρα αποτελεμσα της ανικανότητας του Καραμανλή.

Ειδωμεν...

Ανώνυμος είπε...

ποτε θα διοριστει ο γγ επενδυσεων και αναπτυξης;

εχουν παραλυσει ολες οι επενδυσεις μεσω αναπτυξιακου. ελεος!

citizen είπε...

@Ανώνυμος(8.25)Σκέφτονται απλά.Στις 31/12/2009 κλείνει ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος,οπότε δεν μας επείγει κάτι γιά να ορίσουμε τον Γ.Γ. επενύσεων καί ανάπτυξης.

July είπε...

Σκέφτονται απλά, πρακτικά, και κουτά citizen. Δεν έχουν Γραμματέα,δεν προχωρούν τις εντάξεις, εξοικονομούν χρήματα, μειώνουν το έλλειμα!!

Μουργκάνα είπε...

Σε φίλους μου που έριξα στο τραπέζι ένα από τα μέτρα, την φορολογία των μπόνους με 90%, είδα ενθουσιασμό και εμπιστοσύνη.

Αυτό είναι σημαντικό για την πολιτική ευημερία ορισμένων και έτσι θα πορευθούν. Οικονομολόγος δεν είμαι για να ξέρω τα μέτρα, τώρα τελευταία προσπαθώ να μάθω από την wikipedia τι στον πούτ*ο είναι τα spread. Έτσι όμως είναι και η πλειοψηφία του κόσμου, καταλαβαίνουν ένα πράγμα, αν τους ζητούν περισσότερα ή όχι.

Η κατεύθυνση και οι προθέσεις μου φαίνονται σωστές. Θα γίνω προεδρικός. Ο Σημίτης καμιά παρέμβαση θα κάνει ??

νικ είπε...

Σε φίλους μου που έριξα στο τραπέζι ένα από τα μέτρα, την φορολογία των μπόνους με 90%, είδα ενθουσιασμό και εμπιστοσύνη.

Μέτρο για εντυπωσιασμό. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα μπόνους. Αν το δει κανείς και από στενή οικονομική σκοπιά τα έσοδα που θα επιφέρει είναι πενιχρά. Χαϊδεύει όμως τις μάζες.

Όσο για το Σημίτη, στη θέση του, θα προτιμούσα τη σιωπή. Τίποτα δεν θα άλλαζε μία παρέμβασή του. Μιά κυριακάτικη εφημερίδα έλεγε πως 'βάζει πλάτη' στον ΓΑΠ αλλά πολύ αμφιβάλλω κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μουργκάνα είπε...

Σαφώς είναι μέτρο για εντυπωσιασμό δεν τίθεται λόγος. Αν το δεις όμως από την σκοπιά της κοινωνίας, που δεν έχει τις γνώσεις για οικονομική ή πολιτική ανάλυση, αυτό το μέτρο είναι ικανό να δημιουργήσει θετικό ρεύμα. Να κάνει την κοινωνία να βάλει πλάτη και σε άλλα μέτρα τα οποία πλήττουν πιο λαϊκά στρώματα.