“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

9 Ιανουαρίου 2010

Κούβα αθωότητας και αβεβαιότητας

Tου Νίκου Μπίστη. Ξεκινώντας στις 20 Δεκεμβρίου για την Κούβα έπιασα τον εαυτό μου να παρακαλάει, σχεδόν να προσεύχεται στον άγνωστο θεό, να μην γυρίσω με άλλη μια απογοήτευση και διάψευση των νεανικών μου ονείρων. Σπεύδω να σας πω, για να μην μείνετε με την αγωνία, ότι οι παρακλήσεις μου μερικώς εισακούσθηκαν. Δεν ισχυρίζομαι ότι σε 15 μέρες, από τις οποίες πέντε άραγμα, μπάνια, βόλεϊ και ντόμινο στο Βαραντέρο, αρκούν για να διαμορφώσεις πλήρη εικόνα, σίγουρα υπάρχουν αθέατες ή επιμελώς καμουφλαρισμένες πλευρές ενώ και πολλές από τις ορατές είναι εξαιρετικά προβληματικές. Όμως η Κούβα δεν είναι ανατολική Ευρώπη, Σοβιετική Ένωση ή Κίνα, συμβάλλει σ’ αυτό ο ήλιος της Καραϊβικής και το μικρό μέγεθος του νησιού, θα ήταν όμως κρίμα και άδικο να μην αναγνωρίσεις αυτό που περήφανα οι Κουβανοί αποκαλούν κατακτήσεις της επανάστασης. Και είναι ορατές από την πρώτη στιγμή στο αεροδρόμιο. Απλό, καθαρό, σχεδόν κομψό το εσωτερικό του κτίσματος αλλά τη μεγάλη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι. Σοβαροί, φιλικοί, γελαστοί πίσω από τις μάσκες για τον ιό Η1Ν1, το προσωπικό του αεροδρομίου αμέσως σε κερδίζει. Φιλική εξυπηρέτηση και καμία δουλικότητα, αυτή ήταν η εικόνα και όχι μόνο στη μόστρα, στο αεροδρόμιο, αλλά σε κάθε επαφή στην Αβάνα, στο Τρινιτάντ, στο Σιενφουένκος, στη Σάντα Κλάρα και στο Τόπες ντε Κολάντες που πρόλαβα να επισκεφτώ. Η μεγάλη επιτυχία της επανάστασης δεν αποτυπώνεται στα αγάλματα, στα χιλιάδες μονότονα και παλιομοδίτικα συνθήματα και προσωπογραφίες στους τοίχους(σαν να είναι οι τοίχοι της Ελλάδας γεμάτοι Ελασίτες) που σου θυμίζουν επίμονα ότι η επανάσταση έγινε καθεστώς, ούτε στα εκατομμύρια πορτρέτα του Τσε, σε καρτ ποστάλ, βιβλία, μπλουζάκια, τοιχογραφίες, τόσα πολλά ώστε κάθε φορά που αντίκριζα την γνωστή όμορφη φωτογραφία τον έβρισκα πιο κουρασμένο και πιο απόμακρο..http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=1079&reftab=61&t=%CE%9A%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%B1-%CE%B1%CE%B8%CF%89%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά ρε Μπίστη,θα βάλουμε τα κλάματα.Αδιόρθωτος κομμουνιστής είσαι.Κριμα τα μαθήματα εκσυγχρονισμού που σου έκαναν ο υπασπιστές του Σημίτη.Οχι τίποτα ,άλλα σε ψηφίσαμε διάολε.

babis o flou είπε...

Άσε μας ρε Μπίστη με την Κούβα.
Για την Ελλάδα έχεις να πείς τίποτα;

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

κομμουνιστης απο τους λιγους... Δακρυσα προς στιγμης.... μετα θυμηθηκα οτι τωρα με το ΠΑΣΟΚ εχουμε και δω σοσιαλισμο.....

Εχετε φοβηθει οσο ποτε....

ΣΑΜ είπε...

Ναί λιώνω,σβήνω υποφέρω.Σαν την Βιργινία Τσουδερού τα λες.Οι κομμουνιστές ξανάρχονται,αλλά ο κομμουνισμός έχει πεθάνει.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου τιτανοτεράστιε Μπίστη.Σε βλέπω σε λίγο με εκπομπή στην ΤV σαν την Μάγια την Τσόκλη.να γυρνάς από Κούβα σε Περού κι από εκεί σε Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν και να διαδίδεις τον κομμουνιστικό λόγο.Αξεπέραστος.

Ανώνυμος είπε...

Νίκο η φτώχια στη Κούβα είναι απίστευτη! Η πορνεία εθνικός στόχος για αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Το μοντέλο Κούβα τι σχέση έχει με την επανάσταση και τον σοσισλισμό; Η καταπίεση απίστευτη. Αυτά τα γράφει ένας που έχει επισκευτεί το νησί. Πανέμορφο σαν μέρος αλλά σε πιάνει η καρδιά σου από τη δυστυχία του λαού καιτην ευημερία λίγων.