“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

12 Ιανουαρίου 2010

Η χαμένη τιμή της πατρίδας

Γράφει η Κοραλία. Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης απαιτεί ιεραρχημένο σχέδιο. Η διαβούλευση είναι θετική, αν εκπέμπεται σαφές μήνυμα. Οι ασάφειες δημιουργούν σύγχυση ( πχ.το ύψος ΦΠΑ, οι γονικές παροχές ή το πόθεν έσχες των καταθέσεων). Όταν το μήνυμα χάνεται, ενισχύεται η ανασφάλεια δηλαδή στεγνώνει και τις τελευταίες σταγόνες οικονομικής εμπιστοσύνης.Προτεραιότητα είναι η σταθεροποιήση και στην συνέχεια η μείωση του έλλειμματος, ώστε να περιορισθεί ο δανεισμός της χώρας. Δαπάνες και έσοδα λοιπόν. Έσοδα: η μείωση φοροδιαφυγής και η αύξηση της φορολογητέας ύλης δεν είναι άμεσης απόδοσης. Για να εξοφληθούν τα δανεικά της χώρας απαιτούνται δεκαετίες ταχύρυθμης ανάπτυξης, ώστε να επιφέρουν υψηλά φορολογικά έσοδα. Από Ιαν-Νοεμ. 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώθηκε σε 1,7% έναντι 2008 (συρρίκνωση προβλέπεται και το 2010). Άμεσα μέτρα απόδοσης είναι η αύξηση των έμμεσων φόρων (κοινωνικά άδικο μέτρο) και η μείωση των δαπανών.Ο ΟΔΔΧ σήμερα και την επόμενη βδομάδα θα προβεί σε βραχυπρόθεμο δανεισμό περίπου 4,8δισ ευρώ(3μ., 6μ. και1ετους). Όσο πιο ισχυρή είναι η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, τόσο πιο μακροπρόθεσμο δανεισμό επιτυγχάνει και βέβαια με καλύτερο επιτόκιο(spread). Στο τραπέζι έχει πέσει και ο δανεισμός σε δολλάρια. Κατά την γνώμη μου αποτελεί λύση ανάγκης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η ισοτιμία δολλαρίου - ευρω και πόσο θα επιβαρυνθεί μακροπόθεσμα η χώρα από ανατίμηση του δολλαρίου. Ξένοι οίκοι (Goldman Sachs κλπ), έχουν εγκατασταθεί σε κεντρικό ξενοδοχειο και προσφέρουν με το αζημίωτο τις υπηρεσίες, τις γνωριμίες και τις διαμεσολαβήσεις τους. Προσδοκούν τις αμοιβές τους από τις εκδόσεις των ομολόγων και τις αποκρατικοποιήσεις.

20 σχόλια:

νικ είπε...

H κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη και άρθρα σαν το χθεσινό των FT, παρά το εχθρικό τους ύφος, έχουν βάση. Η αδυναμία υποτίμησης του νομίσματος στερεί το βασικό εργαλείο μέσα από το οποίο θα δημιουργείτο ανάπτυξη. Σε συνθήκες ενιαίου νομίσματος η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσα από γενναία μείωση των δαπανών είναι μονόδρομος. Αλλά με μεγάλες παρενέργειες. Τις οποίες προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση.

July είπε...

σήμερα, μετά την απόσυρση της τροπολογίας απο τον κ. Παπακωνσταντίνου στο και πέντε, θεωρώ πως η κυβέρνηση ενέγραψε την πρώτη της ουσιαστική πολιτική ήττα. Επιπλέον ο κος Παπακωνσταντίνου έδειξε πόσο μικρός και ακατάλληλος είναι για την θέση, όταν δικαιολογήθηκε λέγοντας πως δεν γνωρίζει απο νομοθετική διαδικασία και έπεσε θύμα των εισηγήσεων υπηρεσιακών παραγόντων. βρέ ουουουξξξξ

νικ είπε...

Όλα αυτά βλέπουν και οι Ευρωπαίοι και έχουν ξεσαλώσει... Έχει να πέσει πολύ κλάμα μέχρι την υποβολή του σχεδίου σταθερότητας...

νικ είπε...

Η έκθεση της eurostat, για όσους θέλουν να διαβάσουν από πρώτο χέρι για τα χάλια μας...

kourasibas είπε...

Πως το έλεγε ο Ηλιόπουλος σε κείνη την παλιά Ελληνική ταινια:"Εγώ ρε παιδιά τι να σας πω πολύ το φχαριστήθηκα"!! Ετσι και εγώ πολύ το φχαριστήθηκα να βλέπω τον Φλωρίδη και την Μερεντίτη να στηρίζουν Ππακωνσταντίνου και να την πέφτουν σε Παπουτσή και Πετσάλνικο. οεεο ε!!

Κοραλία είπε...

Ο υπουργός τελικά θα καταθέσει κατεπείγων νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές. Επιχειρηματολόγησε ότι η οικ. χάνει καθημερινά 13εκ. Δεν ξέρω αν έριξε την πέτρα ή είναι όντως αυτή η εκτίμηση. Μπορεί να απαντήσει πόσα χρήματα έχασε η οικ. από την εκλογή της κυβερνησης μέχρι σήμερα από την καθυστέρηση υποβολής του ν. επί τρεις μήνες? Να υποθέσω 13εκ. επί 70 περίπου ημέρες?

Ανώνυμος είπε...

Η moodys μιλά για αργό θάνατο της ελλ. οικ.. Όλη της η έκθεση έχει πολύ ενδιαφέρον. Το ερώτημα είναι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να τα καταφέρει?

ρεπορτερ είπε...

Στο ματς πρόεδρος περιπτερούχων Παπακωνσταντίνου κερδίζει ο πρόεδρος. Μήπως να προσληφθεί σύμβουλος?

νικ είπε...

@ρεπόρτερ

ή να αναλάβει άλλος αντί Παπακωνσταντίνου...

Σαλώμη είπε...

Ο ΓΑΠ δεν έβγαλε ευρωσκεπτικισμό, ούτε κατήγγειλε αγορές. Αυτό σημαίνει σύντομα σκληρά μέτρα?

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΑΠ στην συνέντευξη είπε ότι οι γ. γραμ. δεν είναι ούτε κουμπάροι ούτε κολλητοί. Τι λες ρε κουμπάρε!

ΣΑΜ είπε...

Ο πρώτος κουμπάρος είναι ο Παμπούκης.

νικ είπε...

@Σαλώμη

Μα δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Η ΕΚΤ 'έκραξε' σήμερα την Κατσέλη για το νομοσχέδιο σε σχέση με την τακτοποίηση των χρεών. Το report της Eurostat χθες δείχνει μιά χώρα με απίθανες διαδικασίες.

Δυστυχώς, η έλλειψη αποφασιστικότητας έχει οδηγήσει στο ξεσάλωμα κάποιων. Γράφει σήμερα το spiegel πως «Central bankers in the euro zone are already speculating, behind closed doors, what would happen if the Greeks started printing euros without ECB approval». Εν ολίγοις, εικάζουν πως η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει σε πλαστό νόμισμα. Άραγε, θα απαντήσει καταλλήλως κανείς στις απρέπειες αυτές;

Poletti είπε...

Ζωντάνια βάφτισε το κυβερνητικό μπάχαλο ο ΓΑΠ και υποσχέθηκε ορθοπεταλιές (ατυχής έκφραση μετά το συμβάν με το ποδήλατο.
Πάντως απείχε από αντιευρωπαϊκές κορώνες.
Κατά τα άλλα όπως τον άκουσα είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες 100 μέρες θα είναι εφάμιλλες των πρώτων.

babis o flou είπε...

Μετά την έκθεση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, θα έπρεπε να παραιτηθεί η κ. Κατσέλη.
Θα πληρώσουν τη νύφη οι καλοπληρωτές επιχειρηματίες με την αύξηση των επιτοκίων και τον περιορισμό των εκταμιεύσεων που θα αποφασίσουν οι τράπεζες.

green river είπε...

Καλό αυτό με του κουμπάρους που είπε ο ΓΑΠ!
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Κουμπάρος είπε...

Τι τραβάμε κι εμείς οι κουμπάροι..

νικ είπε...

Περιμένω να δω πότε κάποιος στην κυβέρνηση θα ξυπνήσει και θα απαντήσει στο απαράδεκτο του Spiegel. Εκεί στο opengov τόσο απασχολημένοι είστε και δεν πήρατε χαμπάρι τι μας σέρνουν;

«Central bankers in the euro zone are already speculating, behind closed doors, what would happen if the Greeks started printing euros without ECB approval»

Μουργκάνα είπε...

@vik δώσε και κανά link να διαβάσουμε όλο το άρθρο ...

νικ είπε...

@Μουργκάνα

Βεβαίως. Εδώ το άρθρο του Spiegel. Tο οποίο το 'χοντραίνει' πολύ το πράγμα με αυτά που αναφέρει. Επίσημη απάντηση θα υπάρξει;