“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

21 Μαρτίου 2010

Η πολιτική κριτική στο Εθνικό Συμβούλιο του Πασοκ

Το Εθνικό Συμβούλιο του Πασοκ που συνήλθε το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη,χαρακτηρίσθηκε απο τις τοποθετήσεις στελεχών που προέχονται απο το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ρεύμα.Οι συγκροτημένες τοποθετήσεις και η σαφήνεια του πολιτικού λόγου τους σφράγισαν τις εργασίες της συνόδου και έτυχαν ευρείας αποδοχής και σχολιασμού. Άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι υποστήριξαν την αναγκαιότητα των οικονομικών μέτρων. Σημείο αιχμής αποτέλεσε η ενδεχόμενη προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τόνισαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει τέτοια απόφαση, καθώς η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν είναι μια τρέχουσα διαχειριστική πράξη, αλλά αποτελεί στροφή στον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας.
Επέκριναν την προσπάθεια που γίνεται και από υπουργούς να εμφανισθεί το ΔΝΤ με εξωραϊσμένο πρόσωπο.
«Στην οικονομία και στα χαρτιά για να κάνεις μπλόφα πρέπει να έχεις λεφτά», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή που επεσήμανε ότι η θεωρία της μπλόφας γύρω από την προσφυγή στο ΔΝΤ, είναι μια αστεία υπόθεση.
Δήλωσαν ότι στηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι αν είχαν ληφθεί νωρίτερα θα ήταν και πιο ήπια και πιο αποτελεσματικά.
Αναφέρθηκαν στην έλλειψη στρατηγικής που καταδεικνύεται από πολλές κυβερνητικές αποφάσεις και στην προχειρότητα που αποπνέουν αρκετές κυβερνητικές ενέργειες.
Ανέδειξαν τις σοβαρές καθυστερήσεις όπως στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και τις παρενέργειες από την μακρά όσο και προσχηματική διαδικασία της «διαβούλευσης» που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Οι τοποθετήσεις σε αυτό το κλίμα έγιναν από τους Μ. Σταυρακάκη, Γ.Φλωρίδη, Ν. Μπίστη,Μ. Νεονάκη, Γ. Νικολάου, Λ. Κατσικαρέλη,Λ. Κασσοπούλου,Δ. Βογανάτσης κ.α:
Κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση και άλλα μέλη του εθνικού συμβουλίου όπως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο Στ. Τζουμάκας κ.α.
Κατά τα άλλα θα πρέπει να σημειωθεί η απουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου, παρόλο που αναφερόταν στο πρόγραμμα ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές. Ο Ρ. Σπυρόπουλος είπε ότι η αιτία της απουσίας του ήταν μια μικρή ασθένεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλώς τους και ας άργησαν.Και τώρα τι ακριβώς μας προτείνεται να κάνουμε?