“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

6 Απριλίου 2010

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Οι μέρες των διακοπών του Πάσχα, συνέπεσαν με το τέλος των ψευδαισθήσεων. Η απόφαση της Ε.Ε. για την δημιουργία μηχανισμού στήριξης φαίνεται να μην τρόμαξε τους απανταχού κερδοσκόπους. Το τέλος της παγκόσμιας περιοδείας του πρωθυπουργού δεν μας προσφέρει τα αναμενόμενα κέρδη. Οι δραστηριότητες των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν προσιδιάζουν με καλοσχεδιασμένο, στιβαρό και σφριγηλό πολιτικό πλαίσιο. Το αποδεικνύει άλλωστε και το βαθμολόγιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα είναι σαφής η κυβερνητική πρόθεση να πείσει τον ελληνικό λαό οτι τα "δύσκολα πέρασαν". Με άλλα λόγια επαναφέρεται απο την πίσω πόρτα, η προ Νταβός άποψη, οτι οι δυσκολίες είναι στιγμιαίες.

Η κυβέρνηση είναι προφανές οτι δεν διαθέτει την ψυχική δύναμη και το πολιτικό σθένος να ανακοινώσει στους Έλληνες το τέλος της δανειοτροφοδοτούμενης ευδαιμονίας μας. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και το βασικό μας πρόβλημα. Στο έλλειμα πίστης στην πολιτική που είναι αναγκαία και που εμεις για επικοινωνιακούς λόγους αποδίδουμε στους απεχθείς Γερμανούς. Ο φόβος της κυβέρνησης είναι η αλήθεια για την "προ των θυρών χρεοκοπία".

Ο φόβος της κυβέρνησης είναι η αλήθεια για την ανάγκη να εργασθούμε σκληρά και παραγωγικά, να ακούσουμε και πάλι την βοή των μηχανών, να οργωθούν τα χωράφια, να δουλέψει η κρατική μηχανή και το παραγωγικό δυναμικό της χώρας να πηγαίνει το πρωϊ στην δουλειά και όχι το μεσημέρι για καφέ.

Εν τω μεταξύ,το βέβαιον είναι οτι πρέπει να ζήσουμε λιτότερα. Στενάχωρη είναι η αλήθεια, στενάχωρα και τα πράγματα. Η Κυβέρνηση πρέπει να πεί την αλήθεια, γιατί αυτή η αλήθεια αφορά την επιβίωση ενός λαού και όχι μιας πολιτικής ομάδας.
Πηγή: http://www.metarithmisi.gr/el/sx_printText.asp?textID=1090

18 σχόλια:

νικ είπε...

Η κυβέρνηση είναι προφανές οτι δεν διαθέτει την ψυχική δύναμη και το πολιτικό σθένος να ανακοινώσει στους Έλληνες το τέλος της δανειοτροφοδοτούμενης ευδαιμονίας μας. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και το βασικό μας πρόβλημα. Στο έλλειμα πίστης στην πολιτική που είναι αναγκαία και που εμεις για επικοινωνιακούς λόγους αποδίδουμε στους απεχθείς Γερμανούς. Ο φόβος της κυβέρνησης είναι η αλήθεια για την "προ των θυρών χρεοκοπία".


Απολύτως σωστό. Έχω την εντύπωση (εμπειρικά μιλώντας - μπορεί να είμαι και τελείως λάθος) πως τμήματα της κοινωνίας αρχίζουν και αντιλαμβάνονται αυτό που η κυβέρνηση φοβάται να πει. Αν αυτό ισχύει, και αναπτύσσεται μιά τέτοια δυναμική, πώς θα εκφραστεί αυτή;

citizen είπε...

@νικ.Αν υποθέσουμε οτι η εκτίμηση του Στέφανου Μανίκα είναι βάσιμη (που κατά την γνώμη μου είναι),τότε η προκύπτουσα δυναμική θα μπορέσει να εκφρασθείπολιτικά στην περίοδο της εξόδου απο την κρίση.Νωρίτερα οι πιθανότητες είναι ελάχιστες κι' αν εκφρασθει μια νέα κίνηση είναι πιθανόν να απορριφθεί απο την κοινωνία,μιας και κυριαρχεί ο φόβος,η ανασφάλεια,η συντήρηση και η αγωνία για ενα αβέβαιο μέλλον.Προς το τέλος της κρίσης,εκεί που όλες οι φρούδες ελπίδες θα έχουν ματαιωθεί,θα χρεωθούν την κρίση καιτην πτώση τηςποιότητας ζωής όλες οι παλιές πολιτικές δυνάμεις.Τότε η αναζήτηση νέων πολιτικών υποκειμένων θα είναι στην ημερήσια διάταξη.Μέχρι τότε όσοι μπορούν και θέλουν,ας δικτυωθούν και ας προετοιμάσουν ενα σύγχρονο πολιτικό πολιτικό λόγο για τον εκσυγχρονισμό,την κεντροαριστερά και την κοινωνική δικαιοσύνη.Τίποτα δεν πάει χαμένο.

κοραλια είπε...

Η οικονομία απέδρασε από τις κίτρινες σελίδες των εφημερίδων και όλοι συζητάμε για spread και cds, κακό σημάδι. Εγώ ελλειπτικά αναρωτιέμαι "Τι είναι η πατρίδα μου";
Η χώρα που συνεχώς διαλύεται, αποσυντίθεται. Η χώρα που διαρκώς σκέπτεται, συσκέπτεται, διαβουλεύεται και ποτέ δεν αποφασίζει. Η χώρα που οι "αποφάσεις" αποτελούν άλλοθι για να μην αλλάξει τίποτα. Η χώρα που χάνεται σε στερεότυπα και ψευδαισθήσεις. Διέξοδος δεν φαίνεται και κανείς πολίτης δεν αναλαμβάνει ευθύνη, δηλαδή κόστος.
Όσο για την "σιωπηλή μειοψηφία ή πλεοψηφία", δεν ξέρω, που υπονοεί ο @νικ, ποιός θα την εκφράσει;

citizen είπε...

@κοραλία.Βασικό στοιχείο της ελληνικής κρίσης είναι και η κρίση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών υποκειμένων.Νομίζω οτι η αναζήτηση ενός σύγχρονου πολιτικού λόγου αγορά την μειοψηφία.Μια μειοψηφία πολύχρωμη,κατακερματισμένη και χωρίς σαφείς ιδεολογικούς,πολιτικούς και προγραμματικούς ορίζοντες.Υπάρχει όμως και οφείλει όχι απλά να διαλέγεται,αλλά να εκφράζεται δημόσια,να δικτυώνεται.Μην ξεχνάμε οτι το μέλλον ανήκει σ΄αυτούς που το προετοιμάζουν.Δύσκολος ο δρόμος.Τα δύσκολα όμως αξίζουν.

citizen είπε...

Ορθή επανάληψη:.....Νομίζω οτι η αναζήτηση ενός σύγχρονου πολιτικού λόγου αφορά την μειοψηφία.

Κοραλία είπε...

Οι καμπάνες χτυπούν, όχι χαρμόσυνα. Τελικά το έλλεμμα θα αναθεωρηθεί. Καταστροφικό για τα επιτόκια δανεισμού, για την δυνατότητα εύρεσης κεφαλαίων δανεισμού. Η έκδοση δολλαριακών εκδόσεων δίνει το μήνυμα χαρακτηρισμού της χώρας ως αναπτυσσόμενη, η FT το λέει. Η Βραζιλια δανείζεται με περίπου 4,5%, η Ουγγαρία με 6.5% περίπου. Το επιτόκιο σήμερα για την Ελλάδα έφτασε το 6,8%. Βοηθειά μας. Η ερμηνεία της δολ. έκδοσης είναι μία, φόβος αδυναμίας δανεισμού. Οι αμερικάνοι επενδυτές δεν φαίνονται διαθέσιμοι να επενδύσουν σε ελλάδα. Ίσως οι εξελίξεις είναι ταχύτερες απο ότι εκτιμάται. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Από τον Απρίλιο του 2009 που επισημάνθηκε από ΕΕ το πρόβλημα της ελλάδας, γίνανε 2 εκλογικές αναμετρήσεις και 1 ολόκληρος χρόνος αδράνειας. Άντε πάλι μπαίνει στο τραπέζι η πολιτική διαπραγμάτευση με ΕΕ. Τι να πεις πια;

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

380 μοναδες το spread τωρα!!!!!!!
Που ειναι ο ΓΑΠ και τα ΓΑΠακια του
( κατα το Γιαπις) να μας εξηγησουν τι εγινε παλι.
Εμεις αν δεν κανω λαθος θριαμβευσαμε στις Βρυξελλες και
μας ειπαν οτι τα δυσκολα ειναι πια
πισω.
(Δεν διευκρινησαν βεβαια αν ειναι πισω στο χρονο ή ΠΙΣΩ ΜΑΣ)

Απόστρατος είπε...

Με τα χαπάκια "αντιβιωτικών" που χορηγεί ο ΓΑΠ στην οικονομια δεν φαίνεται να γίνεται τίποτα.

ΠΑΜΕ νομίζω για "χειρουργιο" σύντομα με κύρηξη χρεωκοπίας, επαναδιαπραγμάτευση χρεών και ίσως έξοδο από ευρώ και υποτίμηση.

Αλλωστε αυτό φαίνεται με την στάση της να έχει προαποφασήσει η Γερμανια.

Ε, ρε πανικός που έχει να γίνει στις τράπεζες. Θα κολλήσουν όλα τα ΑΤΜ.

Τον ηλίθιο τον Κωστάκη από την αδράνεια του και την έλλειψη ελέγχου αποτέλειωσε την χώρα.

νικ είπε...

Πάντως, θυμίζω πως πρόσφατα η real news είχε δημοσκόπηση όπου 62% των πολιτών ζητούν νέο κόμμα. Από την άλλη το νέο, δεν έχει λόγο να χρεωθεί την αποτυχία του παλαιού πολιτικού συστήματος. Όμως, φαίνεται πως η καταστροφή και το μοιραίο έρχονται με γοργούς ρυθμούς. Το spread του 10αετούς ξεπέρασε κάποια στιγμή σήμερα τις 400 μονάδες βάσης. Αρκεί μόνο μία φήμη για να εκτοξευθεί το spread... Πόσο ακόμη θα αντέξουμε;

SAM είπε...

Εχω την υποψία οτι η κυβέρνηση έχει στήσει γαϊτανάκι με τα επιτόκια δανεισμού.Καλλιεργεί και εντείνει τον φόβο με αποτέλεσμα να κερδίζει την λαϊκή συμπάθεια και να συσπειρωνόμαστε όλοι για την επίθεση που δεχόμαστε.Το οτι καταφεύγει στο δολλάριο περνάει σε δεύτερη μοίρα.Ασε που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί την Ε.Ε. υπεύθυνη για τα δεινά μας,άρα η στροφή στις Η.Π.Α. δεν φαίνεται και τόσο κακή.Ταυτόχρονα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό,ο Καλλικράτης και οι λοιπές μεταρρυθμίσεις περνάνε στο ντούκου.Χώρια που αν δανεισθούμε με 6.00 μπροστα στο σημερινό 7.06 θα μας φαίνεται θρίαμβος και αποφασιστικό κτύπημα στους κερδοσκόπους.Λές?

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

@ ΣΑΜ

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗ ΤΗΣ
ΜΙΚΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 6% ή ΤΟ 7%
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ
ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ
ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ.
ΤΩΡΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ"
ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
ΑΥΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ
ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

@ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΑΝΙΚΑ

"""Η απόφαση της Ε.Ε. για την δημιουργία μηχανισμού στήριξης φαίνεται να μην τρόμαξε τους απανταχού κερδοσκόπους."""

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΣΤΕΦΑΝΕ
ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ
ΟΥΤΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ?
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
ΚΑΘΙΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
(3ο πακετο μετρων)
ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ
(Η Μερκελ τα γυρναει παλι)

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Διακρίνω απώλεια ψυχραιμίας.Ηρεμείστε.Οι αγορές βλέπουν τον πολιτικό χυλό της κυβέρνησης και οσμίζονται την ατολμία και τις πολλές διαφορετικές γνώμες.Αλλά θα επέμβει ο ΓΑΠ και θα τα ρυθμίσει.Κούνια που μας κούναγε η διαφορετικά ηθελές τα και παθές τα.ΓΑΠάκια που είστε?

νικ είπε...

Τελικά μήπως ο αξιωματούχος στον οποίον αποδιδόταν η φήμη για επαναδιαπραγμάτευση του μηχανισμού διάσωσης (στην οποία φήμη οφείλετο εν μέρει η εκτίναξη του spread σήμερα) ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός;

Διαβάστε τι έγραφε η Ε την Μ. Παρασκευή...

anonymous axiomatouhos είπε...

Dont be afraid friends.
Tha stili o GAP his brother and Alex kai tha lisoun to thema.
To apofasise pano sto canoe anamesa hydra and ermioni.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν μένει στο νησί να κάνει κανώ και να φωτογραφίζεται με τους τουρίστες; Ίσως συμβάλλει στην ανάκαμψη του τουρισμού.

Ανώνυμος είπε...

O ΓΑΠ έχει με το μέρος του την σύγκριση με τον Καραμανλή.Ο Σαμαράς είναι ακόμα χαμένος και χωρίς καθαρή στρατηγική.Σε μερίδα επιχειρηματιών ο ΓΑΠ έχει κύρος και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη.Πολλα πράγματα τα βλέπετε μονόπλευρα και είστε εκτός πραγματικότητας.

TRADER είπε...

@ ΑΝΩΝΥΜΟ

ΑΧ! ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!