“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

8 Μαΐου 2010

Κάποιοι είχαν μιλήσει....

Κάποιοι είχαν μιλήσει έγκαιρα.Μας προειδοποίησαν.Η πλειοψηφία των πολιτικών τους ειρωνεύτηκε,τους αποδοκίμασε και ο κομματικός μηχανισμός του κ.Παπανδρέου τους λοιδώρησε.Τα ΜΜΕ τους απομόνωσαν.Και η πλειοψηφία των πολιτών τους αγνόησε. Και ο χειμαζόμενος σήμερα Έλληνας αρνήθηκε κάθε συζήτηση που θα έθιγε την τρυφηλότητα του δανειοτραφούς ευδαιμονισμού του.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4573605
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=159961

8 σχόλια:

κοραλία είπε...

¨Ετσι ακριβλως, ο διακομματικός λαικισμός μας έφερε εδώ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που το σύστημα τους περιθωριοποίησε ή λοιδώρησε) και τώρα ζητά να σηκώσουμε το βάρος των δικών τους λαθών, ως μουλάρια που λέει ο ποιητής, ενώ τα ίδια πρόσωπα θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Δεν ξέρω πια τι μπορεί να σωθεί. Ούτε καταλαβαίνω πως ζητάμε από την νεολαία να βάλει πλάτη με ανεργία που θα φτάσει γι αυτούς σε ύψος τρομακτικό, με μεροκάματα βουλγαρίας, χωρίς οκτάωρο αφού δεν θα πληρώνεται η υπερωρία και με απολύσεις όποτε γουστάρει ο εργοδότης. Ωραία χώρα τους παραδίδουμε, όπου οι πλούσιοι θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Άντε παω να δω την ταινία "λαός και Κολωνάκι" και αφήνω κάποιους να καλούν σε συστράτευση.

νικ είπε...

@κοραλία

Γιατί τέτοια απαισιοδοξία και μηδενισμός Κοραλία; Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να αναδεικνύουμε το νέο, αυτό που θα περιθωριοποιήσει όλες εκείνες τις νοοτροπίες που μας φόρτωσαν τον ΓΑΠ και την παρέα του... Δεν μπορούμε να βάλουμε το κεφάλι κάτω... Όπως επεσήμανε και ο Αλ.Παπ. θυμίζοντας τον Χαρίλαο Τρικούπη και ο χρεωκόπος ζεί

Αντιγράφω:

Το βασανιστικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ελπίδα και που θα την αναζητήσουμε.

Η πρώτη απάντηση είναι «ναι, υπάρχει ελπίδα και την αναζητούμε πρώτα στον εαυτό μας». Επειδή κάποιοι αναμένουν την διάσωση της χώρας μόνο από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, υπενθυμίζω απόσπασμα ομιλίας του Χαριλάου Τρικούπη κατά την πριν της χρεωκοπίας περίοδο:

«Εάν θέλωμεν και ημείς να ειπή η Ευρώπη ότι η Ελλάς ζη, πρέπει να αποδείξωμεν εις αυτήν ότι κατόπιν των δοκιμασιών, δι ων διήλθομεν, έχομεν την δύναμιν να αναλάβωμεν πάσας εκείνας τας θυσίας άνευ των οποίων δεν δυνάμεθα να υπάρξωμεν.»

Και πιο κάτω «…Δεν αρκεί όπως δια συνδυασμών αληθών ή ψευδών, φαινομένων ή πραγματικών, οικονομίσωμεν τα πράγματα επί τινα έτη, και ζήσωμεν έστω και χρεωκοπούντες∙ διότι και ο χρεωκόπος ζη∙»

κοραλία είπε...

Τον X. Τρικούπης το 1895 διαδέχθηκε ο Θ.Δηλιγιάννης εγγονός κοτσαμπάση, λαικιστής που είχε κυβερνήσει και πριν Τρικούπη και θεωρείται υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε ο Τρικούπης Ο Τρικούπης είπε το 1893 το "δυστυχώς επτωχεύσαμε". Αλλά στο ΔΟΕ (κάτι σαν ΔΝΤ) πήγαμε το 1897 μετά από ελληνοτουρκικο πόλεμο που είχε συνέπεια ήττα ελλάδας και απώλεια εδαφών. Από το 1895- 1910, εντός 15 ετών, σχηματίστηκαν 15 περίπου κυβερνήσεις οπότε και εκλέχθηκε ο Βενιζέλος. Δεν αναφέρομαι στο 1909 διότι πρόκειται για εξωθεσμική παρέμβαση χαμηλόβαθμων αξιωματικών, που ξεκινά τις παρεμβάσεις του στρατού, άλλο αν η συγκεκριμένη είχε συνέπεια την άνοδο του Βενιζέλου. 15 χρόνια για τα ανθρώπινα όρια είναι πολλά, η νεολαία σαρανταρίζει και για τους μεσήλικες αποφασίζει ο Παντοδύναμος. Ευχαριστώ δεν θα πάρω την καραμέλα "η κρίση θα μας κάνει καλύτερους". Η κρίση θα κάνει αυτό που κάνει πάντα: κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι επιβιώνουν και κάποιοι καταστρέφονται. Τις ευθύνες όμως των ηγεσιών δεν θα τις αφήσω για τους ιστορικούς. Εαν η πραγματικότητα είναι απαισιόδοξη, η επισήμανσή της δεν είναι μηδενισμός αλλά ρεαλισμός. Και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου ως πολίτη να κάνω σωτήρα της χώρας κανέναν Κωστάκη και κανένα Γιωργάκη, γιατί αν ήταν άξιοι θα είχαν αποτρέψει αυτήν την κατάσταση.

νικ είπε...

Oι ρυθμοί είναι πολύ πιό γρήγοροι από το τέλος του 19ου αιώνα. Εικάζω πως το νέο θα έχει ξεπεταχτεί πριν το τέλος της 5αετίας. Η επισήμανση της ζοφερής πραγματικότητας δεν είναι μηδενισμός, αναφέρομαι στην στάση κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Ο Γιωργάκης και ο Κωστάκης αναδείχθηκαν σαν αποτέλεσμα συγκεκριμένων νοοτροπιών της κοινωνίας. Μεγάλων τμημάτων της. Και όσο οι νοοτροπίες αυτές διατηρούνται στην κοινωνία τόσο η χώρα θα βολοδέρνει και τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέους Γιωργάκηδες και Κωστάκηδες, που, δεδομένης της ανίκητης ανοησίας του λαϊκισμού, μπορεί να είναι ακόμη χειρότεροι από τους προηγούμενους...

ρεπορτερ είπε...

Δηλαδή ούτε τεχνολογία, ούτε πράσινη ανάπτυξη αλλά εταρίες εντάσεως εργασίας; Πάλι κοπτοραπτούδες θα γίνουμε; Αυτή την ανάπτυξη έκρυβε στο μανίκι ο ΓΑΠ: οι φτηνοί βούλαροι και οι ωραίες βουλγάρες;

ρεπορτερ είπε...

A! kαι όταν είπε ο Παπακωνσταντίνου στην Αμερική ότι οι κερδοσκόποι θα χάσουν τα πουκάμισά τους γιατί δεν συμπλήρωσε και οι έλληνες τα βρακιά τους; Τώρα κατάλαβα γιατί η θεία Αμερσούδα φορά τρία βρακιά, για να έχει να αλλάζει στην εποχή του ΓΑΠ.

νικ είπε...

@ρεπόρτερ

Θεωρώ πως σαν λαός έχουμε τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής και ευελιξίας. Παράδειγμα, οι ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό που μεγαλουργούν. Όμως, την χάσαμε στην Ελλάδα διότι για δεκαετίες καλομάθαμε με τον εύκολο κρατικοδίαιτο λαϊκισμό. Με το θάνατο του παραμυθιού αυτού και τις κατάλληλες προσαρμογές της οικονομίας (πχ, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, εντοπισμός φοροδιαφυγής, κλπ) έχω την πεποίθηση πως η χώρα μπορεί πάλι να μεγαλουργήσει. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να πεθάνει ο λαϊκισμός. Και το τέρας όταν ξεψυχά είναι που αντιστέκεται...

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚ
ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ
(ειτε απο ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ειτε απο ΔΕΞΙΑ )
ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ.
ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ TV
ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ¨"ΜΑΙΝΤΑΝΟΥΣ"
ΝΑ ΚΛΑΙΝΕ ΟΧΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΤΑΙΜΕ
ΑΛΛΑ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ, ΤΟ ΔΝΤ και ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ