“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

23 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι τούτα μωρέ?

«Πρόσφατα αντιληφθήκαμε ότι η λέξη “Αegean” (“ετζίαν”, δηλαδή Αιγαίο) ακούγεται στα κινεζικά όπως η λέξη “αγάπη”» είπε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εconomic Club της Νέας Υόρκης. Και προσέθεσε: «Ετσι προβλέπουμε ότι η εμπειρία της ταινίας “Μama mia”, δηλαδή ο γάμος σε κάποιο ελληνικό νησί, θα γίνει σύντομα μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία». Βλέπουμε εδώ την επιρροή του κ. Π. Γερουλάνου, ο οποίος σημειώνω ότι διέβλεψε πρώτος την παραπάνω αναπτυξιακή προοπτική. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα σωθεί γιατί θα έρχονται οι Κινέζοι για να δώσουν όρκους αιώνιας «ετζίαν» σε κάποιο ελληνικό νησί. Πολύ καλή ιδέα (αν και στο «Μama mia» το ζεύγος που παντρεύτηκε διέμενε στην Ελλάδα...). Για να μην πούμε ότι αν «απελευθερωθεί» και στην Ελλάδα ο θεσμός του γάμου για να συμπεριλάβει όλες τις δυνατές ενώσεις, η «αναπτυξιακή προοπτική» μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη!
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=58&artId=316869&dt=23/09/2010
«Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι; / Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά; / Μην είναι ο ήλιος της που χρυσολάμπει; / Μην είναι τ’ άστρα της τα φωτεινά;» Θυμήθηκα τους στίχους του Ιωάννη Πολέμη, καθώς διάβαζα το κείμενο ενός άλλου ελάσσονος λυρικού, συγκεκριμένα την ομιλία με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε την Ελλάδα στα μέλη του Economic Club της Νέας Υόρκης. Μεταφράζω από την αγγλική, στην οποία εκφωνήθηκε η ομιλία: «Πέρα από τα κλασικά τρία S, ήλιο, θάλασσα και κάποια ερείπια, (σ.τ.μ.: «the classic three S’s, sun, sea and some ruins», στο πρωτότυπο) η Ελλάδα έχει περισσότερα να προσφέρει, από δρομολόγια οινοπαραγωγής μέχρι καλλιτεχνικά φεστιβάλ, από σχολές μαγειρικής μέχρι θέρετρα για σκι, από ράφτινγκ στα βουνά μας μέχρι κανό στα νησιά μας, καταδύσεις για να δει κανείς βυθισμένα ερείπια μέχρι αναρριχήσεις σε βράχους πάνω από το Αιγαίο». Αυτή είναι, πράγματι, η Ελλάδα του Γιώργου. Ούτε κυκλοφοριακή συμφόρηση από τις καθημερινές διαδηλώσεις που γίνονται για ψύλλου πήδημα ούτε φακελάκια στα νοσοκομεία ούτε γρηγορόσημο στις δημόσιες υπηρεσίες ούτε ξεχαρβαλωμένα πανεπιστήμια ούτε γκέτο στο κέντρο της Αθήνας και τόσα άλλα, που αφορούν τους μόνιμους κατοίκους της χώρας και δεν τα συναντούν ποτέ οι πρίγκιπες-τουρίστες...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/09/2010_415981
ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ

4 σχόλια:

κοραλία είπε...

Στις 20/9 στο ΕΘΝΟΣ ο Δελαστικ έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο, με αφορμή τη δήλωση του Τόμσεν σε επενδυτές του Λονδίνου "το πραγματικό πρβλ της ελλ. είναι οι διαρθωτικές αδυναμίες", υπενθυμίζει τη δήλωση στη ΝΕΤ του Σαχινίδη το Μάιο ότι το ΔΝΤ ήταν η πρώτη και η μόνη επιλογή που υπήρχε από 5/10/2009! και εγώ θυμήθηκα τη διαρροή στο ΒΗΜΑ (νομίζω το Φεβρουάριο) από στέλεχος της κυβέρνησης ότι πρόεδρε "αν τα κάνουμε αυτά θα μας πάρουν με τις ντομάτες". Δεν είμαι οπαδός των "ύποπτων σεναρίων" αλλά δια του μνημονίου η κυβέρνηση κατόρθωσε να αφήσει απροστάτευτες τις εργασιακές σχέσεις (οδεύουμε σε επιχειρησιακές κ ατομικές συμβάσεις εργασίας), τα 700Ε έγιναν 500Ε, μειώθηκαν οι συντάξεις και οι μισθοίκαι υπάρχει ακόμα δρόμος μετά τις εκλογές. Τώρα εξαγγέλλονται επενδύσεις από εξωτικές χώρες μέσω διαδικασιών fast track, χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς.

κοραλία είπε...

Πριν από τις διακοπές του μπλογκ ένας φίλος είχε κάνει μια δήθεν "αφελή-πονηρή" ερώτηση τι είναι εκσυγχρονισμός και τι φιλελευθερισμός. Εδώ είναι όλη η ουσία, ίσως απαιτούνται ώρες. Όμως νομίζω ότι για να συνεννοούμαστε πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα. Έτσι πχ οι ανατροπή των πελατειακών σχέσεων, του συντεχνιασμού είναι εκσυγχρονισμός. Η παντελής κατάργηση της προστασίας των εργασιακών σχέσεων εν ονόματι του ανταγωνισμού είναι φιλελευθερισμός. Τουλάχιστον τολμώ.

κοραλία είπε...

Όσο για την ανάρτηση θυμίζω τον Σαββόπουλο στο "Κωλοέλληνες". "Τιμωρός καιρός, πέντε αιώνες δύσης εθνικής θα ζήσεις από 'δω κι εμπρός με αγγλικές αλφαβήτες μαλλιαροί μου Ελλαδίτες θλιβερές μου πορδές"

delinquents είπε...

@κοραλία εγώ ήμουν αυτός που ρώτησα και νομίζω η εξήγηση που δίνεις συμβαδίζεις με αυτό που είχα στο μυαλό μου ούτως ή άλλως.

Ωστόσο η προοπτική αυτή για τα Ελληνικά νησιά δεν μπορώ εξ' ορισμού να την απορρίψω. Μάλλον μπορώ να την πάω ένα βήμα παραπέρα και να πω πως εάν αφήσουμε και τους γάμους ομοφυλοφίλων ελεύθερους στα ελληνικά νησιά τότε αμέσως αμέσως διευρύνουμε την βάση των πελατών του προϊόντος.

Ο γάμος από την άλλη είναι μια επιχείρηση η οποία μπορεί να αυξήσει την ζήτηση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, οινοποιεία, αεροπορικά εισητήρια, ζαχαροπλαστεία, κ.ο.κ.

Εγώ δεν μπορώ να δω κάτι λάθος σε αυτό ως πλάνο. Τώρα ποια θα είναι τα δικαιώματα αυτών που θα δουλεύουν εκεί θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω πως είναι μία άλλη κουβέντα.