“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

7 Δεκεμβρίου 2010

Ο κ. Ντομινίκ πολιτεύεται

Mετά τον κ. Μπαρόζο ήρθε η σειρά του κ. Στρος-Καν να επιβραβεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του Πασοκ για την δημοσιονομική εξυγίανση.
Αμέσως μετά τα "καλά λόγια" έρχονται οι αλήθειες, οι πραγματικές απαιτήσεις των δανειστών και κηδεμόνων μας.
Είθισται στις διεθνείς σχέσεις οι γενικές και αφηρημένες διατυπώσεις να εκφέρονται αφειδώλευτα ώστε να συμβάλλουν στο καλό κλίμα των συνομιλήτων. Στην περίπτωση της Ελλάδας υφίσταται και ένας δεύτερος ουσιαστικός λόγος που σχετίζεται με την πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησης και την κατά το δυνατόν αδρανοποίηση των αντιπολιτευομένων δυνάμεων. .Πάνω απ΄ όλα τους ενδιαφέρει η διασφάλιση των κεφαλαίων που μας έχουν δανείσει.
Η ουσία κρύβεται στις απόψεις που διατυπώνονται για το μέλλον και την προοπτική εξόδου απο την οικονομική κρίση. Ο κ. Στρος-Καν εύκολα προσχώρησε στην πολιτική επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους αφού άριστα γνωρίζει οτι η Ελλάδα είναι αδύνατον να το αποπληρώσει στα μέχρι σήμερα προσδιορισμένα χρονικά πλαίσια. Όπως εύκολα, έστω και με πλάγιο λόγο, έθιξε ότι το μέλλον είναι άδηλον και επισφαλές. Ακόμα πιο εύκολα ο επικοινωνιακός Ντομινίκ μίλησε για τα δύσκολα που βρίσκονται μπροστά και τις νέες θυσίες που καλούνται να υποστούν οι Έλληνες. Έδωσε την εντύπωση οτι μιλούσε για λογαριασμό του πελιδνού κ. Παπανδρέου που συνεχώς και συστηματικά μιλά για τις επιτυχίες της κυβέρνησης του ενώ αοριστολογεί και αρνείται κάθε δέσμευση για το άμεσο και μακρινό μέλλον.
Η πεισματική άρνηση του πρωθυπουργού να μιλήσει ειλικρινά, με θάρρος, εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των Ελλήνων που η πληροφόρηση τους για τα μελλούμενα προκύπτει απο τις δηλώσεις των υψηλών επισκεπτών μας. Για τούτο και η επίσκεψη του κ. Στρος-Καν μας βοήθησε γιατί υπήρξε αποκαλυπτική της αλήθειας που μας προσμένει. Βοήθησε τους δανειστές μας, δηλαδή τους εργοδότες τους. Βεβαίως βοήθησε και την κρυπτόμενη κυβέρνηση και πάνω απ΄ όλα βοήθησε τον εαυτό του και τις πολιτικές του προσδοκίες για την διεκδίκηση της Προεδρίας του Γαλλικού κράτους. Άλλωστε είναι τις πάσι γνωστόν οτι ο κ. Ντομινίκ πολιτεύεται.Οι Έλληνες?

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περίπου 150 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να στηρίξουν μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ανέργους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες παραμένουν στα «συρτάρι», προκαλώντας διπλό κίνδυνο: στερούν λεφτά από την πραγματική οικονομία, αλλά και κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ο σχετικός στόχος του Μνημονίου.

Οπως αναφέρεται ρητά στο Μνημόνιο, πρέπει έως το τέλος του έτους να απορροφηθούν 420 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ωστόσο, με στοιχεία έως τις 15 Οκτωβρίου έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο 274 εκατ. ευρώ. Δηλαδή έως το τέλος του έτους απομένουν να φτάσουν 146 εκατ. ευρώ ή το 35% του ποσού που κατάφερε να λάβει η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια...

Τα στοιχεία προέρχονται από απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος σημειώνει ότι «τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαλύονται, αποτελεί πρόκληση η αδιαφορία για την απορρόφηση δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Ενώ σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις στο σύνολο του ΕΣΠΑ η απορρόφηση ξεπερνά το 15%, στα κοινωνικά κονδύλια (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) περιορίζεται μόνο στο 6,2% επί συνόλου 4,4 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για όλη τη περίοδο 2007-2013. Από το ποσό αυτό τα 420 εκατ. ευρώ πρέπει βάσει Μνημονίου να έρθουν φέτος.

Το συγκεκριμένο Ταμείο συγχρηματοδοτεί 4 προγράμματα. Το ένα (με μηδενική απορρόφηση) είναι το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» ύψους 158,8 εκατ. ευρώ, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες κρίσεων. Τα άλλα τρία υλοποιούνται από υπουργεία:

1 Το πρόγραμμα για την «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού», του υπουργείου Εργασίας ύψους 2,26 δισ. ευρώ, έχει ρυθμό απορρόφησης 9,6% με στοιχεία έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2010.

2 Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του υπουργείου Παιδείας (1,44 δισ. ευρώ) έχει επίδοση 3,3%.

3 Το πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του υπουργείου Εσωτερικών (505 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου) έχει ρυθμό απορρόφησης μόνο 1,9%. *

Ανώνυμος είπε...

Από "καθημερινη" για το συνέδριο του κόμματος ευρωπαικης αριστεράς:
"Πέρα από αυτήν την επιτυχία πάντως, ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ευχαριστημένος, αφού το συνέδριο υιοθέτησε και τις δύο κεντρικές του προτάσεις για τον μελλοντικό ρόλο της ΕΚΤ, αλλά και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει τον μετασχηματισμό του σε μηχανισμό αλληλεγγύης, που θα πραγματοποιεί μεταβιβάσεις στις φτωχότερες χώρες, όπως επίσης και τη ριζική αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να είναι σε θέση να τυπώνει νόμισμα, να κυκλοφορεί ευρωομόλογα και να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη με χαμηλό επιτόκιο. Είχε προτείνει επίσης ευρωπαϊκή ρύθμιση της κρίσης χρέους, μέσα από τη διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους, κάτι που σημαίνει ότι οι πιο πλούσιοι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αναλάβουν μέρος της ζημιάς. Και οι τρεις αυτές θέσεις υιοθετήθηκαν στο συνέδριο.
Το τετραήμερο της ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά ήταν πάντως μια καλή ευκαιρία ώστε να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα στον ΣΥΝ, αλλά και οι σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι ο ΣΥΝ διατηρεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του, δεν οραματίζεται την έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ, ούτε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους πιστωτές".

citizen είπε...

@Aνώνυμο 5.30μ.μ.και @Ανώνυμο 5:57μ.μ.τα σχόλια σας μπορεί να γίνουν και αναρτήσεις.Το σκέφτεστε καθόλου.Είστε ένα η δύο πρόσωπα? Σε κάθε περίπτωση περιμένω μια απάντηση,διαφορετικά μπορεί και να αυτενεργήσω.Χαίρεσθε.

Ανώνυμος είπε...

@ ανωνυμος, ένα πρόσωπο είμαι, τα αποσπάσματα είναι από δημοσίευση στην καθημερινή και το πρώτο από ελευθεροτυπία. Στόχος μου ήταν αφενός να αναδείξω ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεν ταυτίζεται με το ΚΚΕ, υπάρχουν δυνάμεις που δεν αμφισβητούν την ΟΝΕ και επιχειρούν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στην κρίση της ΕΕ, η δε πρώτη ανάρτηση με το μπάχαλο του ΕΣΠΑ και τα χρήματα που χάνονται, πρόσθεσε και το άρθρο στο πρωτο θέμα για μοίρασμα του ΕΣΠΑ σε ημετέρους από Χρυσοχοίδη. Αν θες να τα κάνεις ανάρτηση είναι δικό σου θέμα, δεν είναι δικά μου σχόλια.