Του Charles Grant.
Η κρίση του ευρώ οφείλεται σε διαρθρωτικές ανισότητες εντός της ευρωζώνης, που ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι παραδέχονται πως θα διατηρηθούν επί πολλά χρόνια ακόμα. Η Γερμανία έχει πλεονάσματα και αδύναμη εσωτερική ζήτηση, ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, μετά από πολυετή ασωτία, αντιμετωπίζουν μεγάλα χρέη και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τίποτα από όσα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν πρόκειται να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ της Γερμανίας και των προβληματικών κρατών, ούτε θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη που θα επέτρεπε στις τελευταίες να βρουν μια διέξοδο στα προβλήματά τους. Αυτά τα κράτη αντιμετωπίζουν ένα οδυνηρό μέλλον με συνδυασμό δημοσιονομικών περικοπών, δυσβάστακτου χρέους και ίσως κοινωνικής αναταραχής.
Η δημιουργία μιας «δημοσιονομικής ένωσης», που θα μετέφερε πόρους από τις ευημερούσες χώρες προς τις φτωχές, θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ευρωζώνη. Αλλά ούτε η Γερμανία, ούτε τα υπόλοιπα εύπορα κράτη-μέλη δεν είναι διατεθειμένα να αρχίσουν να υπογράφουν επιταγές ή να μεταφέρουν σημαντικές τους αρμοδιότητες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι χρηματαγορές αγνοούν προς το παρόν την Ιταλία ίσως διότι έχει λελογισμένα ελλείμματα। Αλλά οι ηγέτες της Ιταλίας επιδεικνύουν ασύγγνωστη αδιαφορία. Σαν τις Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, έτσι και η Ιταλία υποφέρει από πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, και αναιμική οικονομική ανάπτυξη. Ενώ όμως οι προηγούμενες χώρες προχωρούν στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών, η Ιταλία, το μέγεθος της οποίας θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη στήριξή της από τους εταίρους της, παραμένει στάσιμη.
https://docs.google.com/document/d/1EoR6iRMrUPIr-R2zXU_WQfaytC7Mz7412sGR1UwcYTA/edit?authkey=CL-B-eMN#
ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ
“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.
"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."
1 σχόλιο:
Από capital: "Ακίνητα - φιλέτα του δημοσίου αλλά και των ΔΕΚΟ αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ θα διαχειρίζεται σε λίγους μήνες μία νέα πανίσχυρη «Γενική Γραμματεία» και μία Α.Ε. Ακινήτων.
Η Γραμματεία λέγεται ότι θα στελεχωθεί από άνθρωπο «κλειδί» με άμεση επαφή με το πρωθυπουργικό γραφείο. Και τούτο διότι η πώληση - αξιοποίηση κρατικών ακινήτων, που άτυπες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπερνούν σε αξία και τα 200 δισ. ευρώ, θεωρείται πλέον το «κλειδί» για την μείωση του χρέους.
Αποφασίστηκε η επιτάχυνση της αξιοποίησης του Ελληνικού, μέσω του fast track. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε στο γνωστό Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο ακόμη μία μελέτη για την αξιοποίηση του.
Ενώ ήδη υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ολοκληρωμένες μελέτες (Σουφλιά, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Harvard), το ελληνικό βρίσκεται και στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος όχι μόνο των Αράβων του Κατάρ, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών".
Δημοσίευση σχολίου