“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

11 Απριλίου 2010

Τώρα είναι η σειρά σας.

Aπόψε η Ευρώπη μας εξέπληξε θετικά.Έδειξε την διάθεση της να υπερασπίσει το νόμισμα της και απέδειξε,ρητά και κατηγορηματικά ότι η αλληλεγγύη και η έμπρακτη υποστήριξη δεν είναι "έπεα πτερόεντα".Οι αγορές δεν μπορούν να αγνοούν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και πρωτοβουλίες.Το μήνυμα θα διασχίσει και τον Ατλαντικό.Θα βρεί αποδέκτες και στην πέρα του ωκεανού σύμμαχο.Το μήνυμα πρέπει να έχει αποδέκτες και στην Ελλάδα.Το μήνυμα είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνειών.ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΕΦΙΚΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ.
Κοντολογής ο κ.Παπανδρέου και η κυβέρνηση του Πασοκ οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα και συστηματικά στην πλέον αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και στην ταχεία δρομολόγηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.Εδώ θα κριθεί η βούληση,η ενότητα,ο συντονισμός,η ικανότητα του κυβερνητικού προσωπικού.Εδώ θα κριθεί το οικονομικό και πολιτικό σχέδιο εξόδου απο την κρίση.Εδώ θα κριθεί η επάρκεια της κυβέρνησης να διαχειρισθεί παραγωγικά και αναπτυξιακά την προσφερθείσα ευρωπαϊκή "ανάσα".Εδώ θα κριθεί το κοινωνικό κυβερνητικό σχέδιο.Εδώ θα κριθεί η πορεία της χώρας και η τύχη της κυβέρνησης.

20 σχόλια:

FagateManiki είπε...

Thelw na katageilw ton dimarxo Athinaiwn pou edwse entoli na fwtagwgithei i athina gia to prwtathlima pou katektise o PAO.Akoma isxuoun 2 metra kai 2 stathma se auti ti xwra.Krima den einai kai ekei sto limani ta paidia?
Paei na tinaksei ston aera to programma statheropoihsis kai anaptuksis tis xwras.Perimenw apantisi...

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

Στίς δύο πίτσες η αγορά(για να μην ξεχνιόμαστε)προσφέρει δωρεάν την τρίτη.Στα δώδεκα πρωταθλήματα.....πόσο?
Νικολάκη σοβαρέψου.

Μουργκάνα είπε...

Τώρα τα γαυράκια είναι τάβλα πόπο κ*υλα πόπο κα*λα ...

μικρή άρκτος είπε...

πολύ φοβάμαι πως κάποιοι υπουργοί και επικοινωνιολόγοι του ΓΑΠ απο αύριο θα αφήνουν να εννοηθεί πως ο τροπαιοφόρος Γεώργιος δαμάσε τον δράκο του χρέους και της ανυποληψίας της χώρας και θα κλείνουν και πονηρά το μάτι αφήνοντας να εννοηθεί πως λεφτά υπάρχουν. Ειναι τόση η έλλειψη πολιτικής εντιμότητας και σοβαρότητας που είναι δυνατόν ακόμη και αυτό να κάνουν και τότε αλοίμονο στον λαό και στη χώρα

Loutsos είπε...

Ernesto Valverde
Ernesto Valverde
Ernesto Valverde
Ernesto Valverde
Ernesto Valverde
Ernesto Valverde

ΠΑΟ>ΠΑΣΟΚ είπε...

Δυσκολοι καιροι για ΠΑΣΟΚογαυρους

νικ είπε...

Eίχα γράψει εκτενές σχόλιο, το οποίο χάθηκε... :(

Ουσιαστικά: οι Γερμανοί πέτυχαν το στόχο τους. Ξέρουν πως η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιβλέψει δημοσιονομική εξυγίανση, οπότε, όπως είχε προβλέψει ο Σημίτης το 2008, στέλνουν την Ελλάδα στο ΔΝΤ με τους δικούς τους όρους.

Ο ήρωάς μας φυσικά είναι εκτός. Εξάλλου, πιό πολύ τον ενδιαφέρει το επικοινωνιακό στο εσωτερικό της χώρας.

Αναμένεται η αντίδραση των αγορών αύριο. Λογικά θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά όχι μεγάλη. Όμως, μεταξύ δανεισμού με 5,5% ή προσφυγής στο ΔΝΤ και 5%, ο ΓΑΠ μπορεί να επιλέξει το πρώτο. Χαράς ευαγγέλια για τους δανειστές που παίρνουν πολύ καλή απόδοση με εγγύηση ευρωζώνης από πίσω...

Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν...

Ο οδηγος είπε...

Το τραινο της αλλαγης σταματαει ΟΑΚΑ αποψε...ολοι οι επιβατες παρακαλουνται να αποβιβαστουν...Αρχιζει το γλεντι...

SAM είπε...

@νικ.Συμφωνώ σε γενικές γραμμές μαζί σου.Το βασικό είναι να κατανοηθεί οτι το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό.Ο ΓΑΠ για πρώτη φορά απόψε αναφέρθηκε με θέρμη στο ευρώ.Πιέσθηκε και το έκανε.Τώρα να μαζέψει τον Παπακωνσταντίνου και τον Χριστοδούλου(ΟΔΔΗΧ).Οι παίκτες είναι αποφασισμένοι για όλα.Είναι πολλά τα λεφτά.

νικ είπε...

Το βασικό είναι να κατανοηθεί οτι το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό.

Απολύτως. Όπως έγραψα και σε άλλο νήμα, φημολογείται πως πρότειναν στον ΓΑΠ να ορίσει αντιπρόεδρο για τα οικονομικά τον Αλέκο Παπαδόπουλο, αλλά ο ΓΑΠ ούτε θέλει να το ακούσει. Το όλον ΠΑΣΟΚ είπαμε;

Αναλογιζόμενος ωστόσο όλα αυτά έχω την αίσθηση πως οι εξελίξεις ουσιαστικά καθιστούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας μονόδρομο. Ό,τι δεν πρόλαβε ο Σημίτης (ή δεν τον άφησαν) είναι σαν να επιστρέφει πιεστικότερα από ποτέ. Είναι ειρωνεία σε ποιούς έλαχε η εφαρμογή αλλά δεν υπάρχει καλύτερη δικαίωση για τον Σημίτη...

Ανώνυμος είπε...

Εγω πιστευω οτι η αγορα δεν θα ριξει τα επιτοκία γιατι δεν εχει κανενα λογο να το κανει.

Απολυτο κανενα. Μπορει και να τα ανεβασει κιόλας για να βγλαει και αλλα χρηματα

citizen είπε...

@νικ.Έχεις δίκιο.Ο Σημίτης θα δικαιωθει απο την εφαρμογή της πολιτικής του απο τον ΓΑΠ και το Συντηρητικό-οπισθοδρομικό Πασοκ.Ο Παπαδόπουλος είναι στην Ισπανία,αλλά δεν προκύπτει απο πουθενά ότι προτάθηκε για οτιδήποτε.Ίδωμεν.Το ψάχνουμε.

citizen είπε...

@papaioannou.Η αγορά θα γραδάρει και την απόφαση τηε Ε.Ε.καιτην αξιοπιστία της κυβέρνησης.ΔΕν είναι εύκολο να πετάς επιτόκιο 5%.Η Ελλάδα, έτσι κι΄αλλιώς,θα είναι καλός πελάτης....στο διηνεκές.

νικ είπε...

@citizen
Δεν ξέρω τι ισχύει. Η φήμη είναι πως κάποιοι του κύκλου ΓΑΠ έρριξαν την ιδέα για αντιπρόεδρο Αλ.Παπ., αλλά ο ΓΑΠ αντέδρασε... Φαίνεται πως υπάρχει προβληματισμός στην αυλή για τις καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις στα οικονομικά και ψάχνουν τρόπο για το πως θα το διαχειριστούν χωρίς να θιγεί το προφίλ του Αρχηγού...

νικ είπε...

Η Ελλάδα, έτσι κι΄αλλιώς,θα είναι καλός πελάτης....στο διηνεκές.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα... Γι αυτό τα δύσκολα ξεκινούν τώρα...

TRADER είπε...

Το μεγάλο ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα κοινοτικά όργανα είναι αν η προσφυγή στο πακέτο αυτό από την πλευρά της Αθήνας –εφόσον γίνει– θα πραγματοποιηθεί με στόχο τη συνολική αναδιάρθρωση του χρέους ή θα έχει σκοπό να καλύψει απλώς τρέχουσες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους.

Το ποσό που ανακοινώθηκε (40 – 45 δισ. ευρώ), όντας κατά 10 τουλάχιστον δισ. ευρώ μεγαλύτερο του υπόλοιπου προγράμματος δανεισμού για το 2010, με δυνατότητα επέκτασης το 2011 – 2012, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόθεση ανάληψης πρωτοβουλίας σταδιακής αναδιάρθρωσης του χρέους, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από τις αγορές κεφαλαίου όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα προσφύγει στο «πακέτο διάσωσης» ελπίζοντας ότι η αντίδραση των αγορών θα είναι ευνοϊκή και τα spreads θα μειωθούν σε επίπεδα (κάτω από τις 250 μονάδες βάσης) που θα επιτρέψουν δανεισμό από την αγορά και όχι από το «πακέτο».

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην συνάντηση που θα γίνει στις Βρυξέλλες μεταξύ της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ΔΝΤ οι αναλογίες (ανά χώρα) του δανείου, το επιτόκιο δανεισμού καθώς και οι όροι που θα συνοδεύουν την εκταμίευσή τους.

Η πρώτη δόση του δανείου εφόσον γίνει η προσφυγή στο «πακέτο» από την Αθήνα θα προέλθει από το ΔΝΤ το οποίο μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με έτοιμη πρόταση εκταμίευσης. Δεν έχει γίνει όμως ακόμα γνωστό αν αυτή θα προέλθει από το «εργαλείο» χρηματοδότησης SBA ή το FCL. Η διαφορά μεταξύ των δύο «εργαλείων» είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το πρώτο συνδέει την εκταμίευση των δόσεων με την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών όρων ενώ το δεύτερο επιτρέπει την εκταμίευση πριν από την εφαρμογή των πολιτικών που το συνοδεύουν...

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΩ.
ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ "ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ"
Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ?

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
ΜΕ ΤΙ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΕΙ?

*** ΟΤΑΝ ΛΕΩ "ΟΡΟΙ" ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
ΕΞΥΠΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ
(ειδικα τα ΓΑΠακια π.χ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ κλπ)
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!

νικ είπε...

@ΓΕΡΟΝΤΑΣ

Νομίζω κανείς δεν ξέρει. Έχω την εντύπωση πως οι αποφάσεις παίρνονται σταδιακά. Στις 25 Μαρτίου ήταν ο μηχανισμός (που κανείς δεν κατάλαβε τι σήμαινε), χθες συμφωνήθηκε το επιτόκιο και το ποσό, και βλέπουμε... Απίθανοι Ευρωπαίοι... Αναρωτιέμαι πως αυτή η μάζωξη μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ... Στο μεταξύ, λένε πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ πάει για υποψήφιος στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές (του χρόνου ή το 2012?) και δεν θέλει η θητεία του να συνδυαστεί με σκληρά μέτρα εναντίον χώρας της Ευρωζώνης...

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε να περάσει τόσος καιρός και να συμβούν τόσα πράγματα για να αφήσετε κατά μέρος τις άκριτες καταστροφολαγνείες και να δείτε τα πράγματα με ωριμότερη και νηφαλιότερη ματιά;

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

@ανωνυμε

παλι βιαζεσαι!
εχει ακομα πολυ μελλον η ιστορια
για περιμενε λιγακι.