“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

20 Απριλίου 2010

Άγιοι και Δαίμονες

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Τα περιθώρια μεσοπρόθεσμου δανεισμού της χώρας έχουν στενέψει και ελάχιστοι είναι όσοι ακόμα επιμένουν οτι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Ο πρωθυπουργός, απο το βήμα της Βουλής, δηλώνει οτι το "Δ.Ν.Τ. είναι εδώ". Πέραν του κυνισμού της πολιτικής ομολογίας είναι εμφανής η προσπάθεια ψυχολογικής προετοιμασίας του ελληνικού λαού για νέα μέτρα και αποδοχή της αποδόμησης των βασικών στοιχείων ενός ελαχίστου κοινωνικού κράτους, που θα σημάνει η έλευση του Δ.Ν.Τ.
Η αλήθεια είναι οτι η οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιβάλλει μέτρα και επιλογές που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα απαιτεί ικανότητα και επάρκεια στην εφαρμογή και την υλοποίηση τους. Απαιτεί δράση στον σωστό χρόνο. Απαιτεί διαμόρφωση όρων συναίνεσης, ανοχής και συμβολής στην αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής εξόδου απο την κρίση. Απαιτεί κυρίως ειλικρίνεια. Ναί να μην δαιμονοποιήσουμε το Δ.Ν.Τ., αλλά όχι βεβαίως και να το αγιοποιήσουμε.
Αντί η κυβέρνηση να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών στά μείζονα οικονομικά προβλήματα και την μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για την αντιμετώπιση τους, επιχειρεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να καλύψει την αδράνεια, τα λάθη και τις ολιγωρίες της με παλαιοκομματικού τύπου επιθέσεις στην εγκληματική διακυβέρνηση του κ.Καραμανλή, της Ν.Δ. και τα ανούσια, αντιπολιτευτικά ψελλίσματα του κ.Σαμαρά.
Το Δ.Ν.Τ. είναι μηχανισμός επιβολής των πλέον αντιλαϊκών μέτρων. Η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. σε περιτύλιγμα Ε.Ε. είναι δηλωτικό της αδυναμίας της κυβερνητικής πολιτικής να λύσει τα οικονομικά προβλήματα σε συνθήκες ελευθερίας. Το Δ.Ν.Τ. είναι η επιλογή του καταναγκασμού για τις απαιτούμενες προσαρμογές που ακρωτηριάζουν και δίκαια κοινωνικά κεκτημένα των εργαζομένων. Η χαρακτηριστική σιωπή του κατά τα άλλα λαλίστατου ΣΕΒ και τα κροκοδείλια δάκρυα των ΜΜΕ, επιδοτούν μια ιδιαίτερα επώδυνη κοινωνική και πολιτική εξέλιξη και πιθανούς εθνικούς αναπροσανατολισμούς που ο Ελληνικός λαός δεν επέλεξε με την ψήφο του στις 4 Οκτωβρίου του 2009. Και αυτό η κυβέρνηση του Πασοκ οφείλει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψην της.
http://www.metarithmisi.gr/el/default.asp

6 σχόλια:

ρεπορτερ είπε...

Τώρα που η Τζούλια στρατεύεται στον αγώνα του ΓΑΤ και του Πετσάλνικου δεν έχουν χρεία έτερες κουβέντες.Ας τρέμουν οι βουλευτάδες μας που κατά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου δεν πρόλαβαν να χαρούν την εξουσία

ρεπορτερ είπε...

"Να μην δαιμονοποιήσουμε το ΔΝΤ αλλά όχι και να το αγιοποιήσουμε" Συμφωνώ, γιατί ως γνωστόν ο διάβολος θέλει καλόπιασμα και ο άγιος φοβέρα

Βικτωριανός είπε...

Γυμνοί οι πρίγκιπες ή Αστοχία υλικού ;
Διαβάζουμε από τον σημερινό τύπο ότι νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας σημείωσε το spread στο 10ετές ομόλογο ,η διαφορά είναι σ τις 484,5 μονάδες βάσης, ενώ χθες Δευτέρα είχε κλείσει στις 468. Επιπλέον άνοδο-ρεκόρ είχαν σημειώσει χθες τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), ήταν στις 472 μονάδες ενώ το αντίστοιχο πορτογαλικό CDS ήταν στις 207 μονάδες. Απορία εύλογη γιατί αυτή η διαφορά με χώρες που βρίσκονται σε σχετικά ίδια οικονομική κατάσταση, ένα κρίσιμο ερώτημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρέπει να υπάρξει μια πειστική απάντηση.
Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα για χρόνια στηρίζονταν στο Καραμανλισμό και Παπανδρεισμό. Αυτό συνέβαινε γιατί πολλοί Έλληνες πίστευαν ότι οι ηγέτες «διαπλέκονται» μεταξύ τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο όπως και στο επίπεδο των αγορών , κάτω από την λογική αυτή ο Κώστας και ο Γιώργος ήταν οι καλύτεροι αντιπρόσωποί τους.
Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει , ο πολίτης έχει συνείδηση ότι οι πρίγκιπες ήταν γυμνοί και ο λαός έχει κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο, Γκορμπατσόφ του Παπανδρεισμού μπορεί να αποδειχθεί ο ΓΑΠ ενώ του Καραμανλισμού ο πρώην Πρωθυπουργός, εκτός αν υπήρξε αστοχία υλικού στις Κυβερνήσεις της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Απο την στιγμή που κάποιοι κρύβανε το εύρος του ελλείματος που όπως φαίνεται "κατοπιν εκλογών" οτι οδηγεί στην χρεωκοπία δεν μπορούν να γινουν πολλά.

Ο ΓΑΠ αποδικνύεται λάθος οσο αφορά ότι η αγορές θα συντηρούν την Έλλαδα όταν δεν μας βγαίνουν τα νούμερα και αυτό ίσως στοιχησε κάποια παραπάνω δις σε τόκους. Ούτως η άλλως ίσως μετακυλήσουν ("εθελοντικα") καποια ομολογα σε πολυ μακράς διαρκείας και λίγο επιρεασει σε βαθος χρόνου.

Το πρόβλημα ειναι τωρα ότι απαιτείται ηγέτης με όραμα για μια νέα Ελλαδα να μας βγάλει γρηγορα απο την κρίση. Ειναι αυτος ο ΓΑΠ? Μακαρι γιατι ειναι ήδη στο τιμόνι. Ισως όμως και να μην ειναι καταλληλος και χάσουμε αλλα 3-4 χρονια.

Χρειαζομασται βεβαια και λίγη τύχη (μην σκάσει δηλαδη κάνα ηφαιστειο/σεισμος το καλοκαιρι και το αποτελειωσει το πράγμα).

Ο θεος βοηθος, λιγες κουβέντες/αμπελοσοφίες και σκληρή δουλειά για να βγούμε πέρα

κοραλια είπε...

Το ΔΝΤ χωρίς επίθετα. Η καταγραφή των γεγονότων αρκεί. Πρόσφατα κληθήκαμε από δημοσιογράφους να θαυμάσουμε τα αποτελέσματα σε Ρωσία, Τουρκία, Βρετανία.
Ρωσία: Κλήθηκε το 1992 κ 1996 προκάλεσε κρίση του νομίσματος, τεράστια ανεργία, κατηγορήθηκε για πολιτικές παρεμβάσεις. Η εκλογή του Πούτιν διέκοψε την προσφυγή στο ΔΝΤ, οπότε και επανήλθε στη διεθνή σκηνή η χώρα, αντίθετα από επιθυμίες ΗΠΑ.
Τουρκία: Τελευταία προσφυγή το 2004. Οι Τούρκοι στην συνείδησή τους εξισώνουν το ΔΝΤ με τον διάβολο.Συμβούλευσαν-πίεσαν την κυβέρνηση Ερντογάν το 2008 να προσφύγει εκ νέου. Ο Ερντογάν αρνήθηκε αποδεικνύοντας ότι η χώρα του δεν είναι πολιτικά αδύναμη διεθνώς/ αναβάθμιση Τουρκίας στην περιοχή.
Βρετανία:Κυβέρνηση εργατικών προσέφυγε το 1976, μετά από κατάρρευση στερλίνας, πληθωρισμό 27%. Οι Βρετανοί προτιμούν να το ξεχνούν, το θυμήθηκαν οι έλληνες κονδυλοφόροι. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε τότε ότι δεν θα αποφασιστούν νέα σκληρά μέτρα, δεν θα υπάρξει άλλη μείωση δαπανών. Διαψεύστηκε. Σημειώνω ότι Βρεταν. έχει 4,94% επί των ψήφων ΔΝΤ. Οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν. Καταργήθηκε ο έλεγχος εισαγωγών. Οι μισθοί μειώθηκαν με πληθωρισμό απίστευτο. Επιχειρήσεις έκλεισαν. Η ανεργία αυξήθηκε. Η βιομ. κατάρρευσε(το έργο ολοκλήρωσε η Θάτσερ) και δεν ανέκαμψε έκτοτε. Το χειμώνα 78/79 έγιναν εργατικές κινητοποιήσεις. Το Μάρτιο 79 η κυβέρνηση δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Έγιναν εκλογές και νίκησε η Θάτσερ. Το εργατικό κόμμα διασπάστηκε. (Σημειώνω ότι η ΗΠΑ δεν επέτρεψαν την μείωση των αμυντικών δαπανών-διατηρούσε στρατό 56000 σε Δ.Γερμανία.)

frank είπε...

Αγαπητέ Στέφανε.Εδω και εξι μήνες εχουν εγκατασταθείστα υπουργεία ,εξιδεικευμένοι χειρουργοί- υπουργοί παρατηρητές των εξελίξεων και συνάμα εκτελεστές διαφόρων εντολών;; οι οποίοι σκέπτονται μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων... να αναχωρίσουν δια το εξωτερικόν....