“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

13 Απριλίου 2010

Τα πρώτα συμπεράσματα

H πρώτη δοκιμασία της Ελλάδος δεν στέφθηκε με επιτυχία.Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης τα spreads θα υποχωρήσουν καίρια και ότι οι κερδοσκόποι θα αποσυρθούν. Υλοποιήθηκε και μια δημοπρασία εντόκων γραμματίων κατά την οποία η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά. Το spread από την ζώνη των 410 μονάδων βάσης υποχώρησαν στις 370 μονάδες βάσης επί της ουσίας δηλαδή μόλις 40 μονάδες βάσης. Δηλαδή μετά την πλήρη αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα το spread επί της ουσίας δεν μειώθηκε.
Στην 3ετία η απόδοση διαμορφώνεται στο 6,37% και αν ήθελε να εκδώσει 3ετία η Ελλάδα θα πλήρωνε 6,5%.Στην 7ετία η απόδοση διαμορφώνεται στον 7% και στην 10ετία στο 6,8%.Οι αγορές τι έδειξαν με την στάση τους ; Έξι είναι τα συμπεράσματα. 1)Όχι μόνο δεν πείστηκαν αλλά αμφισβητούν ευθέως με την στάση τους τον μηχανισμό.Αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα του μηχανισμού. 2)Η Ελλάδα πόνταρε ότι με την αποσαφήνιση του μηχανισμού θα υποχωρήσουν τα spreads και έτσι δεν θα χρειαζόταν να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης. Ο στόχος αυτός απλά απέτυχε οι αγορές αμέσως συνειδητοποίησαν την στρατηγική της Ελλάδος και προφανώς τα spreads αυξήθηκαν.3)Τα hedge funds είναι πλήρως ενεργοποιημένα και μάλιστα διατηρούν τις περισσότερες ανοικτές τους θέσεις. Ένδειξη ότι είναι διατεθειμένα να ρισκάρουν και να προκαλέσουν την Ελλάδα να τραβήξει και το πιστόλι.4)Οι ξένοι αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδος να δανεισθεί , να μειώσει τα ελλείμματα της να πετύχει τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. 5)Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ή καλύτερα φρούδες ελπίδες ότι στην επόμενη δημοπρασία τα spreads θα μειωθούν και αν μάλιστα δεν υποβαθμιστεί η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με καλύτερους όρους. Εφόσον το spread δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις 300 μονάδες βάσης αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο σενάριο δανεισμού στην 10ετία θα είναι περί το 6% με 6,2%.Η ΕΕ προσφέρει επιτόκιο 5% σταθερό ή 3,7% κυμαινόμενο. 6)Οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν και καθορίζουν του όρους δανεισμού της Ελλάδος η οποία μπορεί δια δηλώσεων να εμφανίζεται άνετη αλλά η Ελλάδα θα δανεισθεί με προφανώς χειρότερους όρους από ότι τις παρέχει ο μηχανισμός στήριξης. Οι αγορές ξεκάθαρα εξωθούν την Ελλάδα να προσφύγει στον μηχανισμό της ΕΕ-ΔΝΤ.
Πέτρος Λεωτσάκος http://www.bankingnews.gr/

5 σχόλια:

νικ είπε...

Αφού ο Πρόεδρος το είπε... "δεν ασχολούμαι με τα spreads"... εσείς τι ασχολείστε;

Τι και αν υποθηκεύεται το μέλλον μας, τι και αν δανειστήκαμε χτες με υπερδιπλάσιο επιτόκιο από το Γενάρη, ο Πρόεδρος στον κόσμο του... Πότε θα τελειώσει η παράσταση;

Ανώνυμος είπε...

@NIK

MOY AΡΕΣEI TO XIOYMOΡ ΣΟΥ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

Προς το παρόν μόνο το "πιστόλι" των αγορών πυροβολεί τα ελληνικά oμολογα...

spread = 385 μοναδες

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΚΟΡΟ'Ι'ΔΕΥΟΥΝΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!
ΞΥΠΝΑ ΓΙΩΡΓΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!

ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ
ΟΤΙ¨.....
ΤΑ 30 ΔΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΔΥΧΤΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ....... ΑΛΛΑ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ!
ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ 10 ΑΡΙΚΑΚΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΡΕ GOGO!
EΣΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΤΡΕΛΕΝΟΜΑΙ
ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Μήπως να φωνάξουμε τον ...Μανίκα να μας δώσει την πρέπουσα λύση;