“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

21 Απριλίου 2010

Χώρα ραγιάς?

Γράφει η Κοραλία.
Στην ερώτηση του εκτελεστή με ποιο τρόπο να πεθάνεις απαντάς; ή δραπετεύεις και θέτεις τους όρους για να ζήσεις; Το δίλημμα σήμερα δεν είναι χρεοκοπία ή ΔΝΤ. Το ΔΝΤ επιβάλει τα οικονομικά & στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ & των επιχειρήσεών του. (Οι ΗΠΑ έχουν το 17% των ψήφων στο ΔΝΤ. Εθιμικά ο πρόεδρος είναι ευρωπαίος, ο αναπληρωτής είναι Αμερικάνος. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι Αμερικάνος. 'Εχει θητεύσει ο Στιγκλιτς).
Το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για την αποπληρωμή των πιστωτών της χώρας και την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματός της, όχι για κοινωνική δικαιοσύνη
. Δεν έχει κοινωνική ευαισθησία και το αποδεικνύει μέχρι σήμερα. Επιβάλει πάγωμα-μείωση μισθών, αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής προστασίας, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις χωρίς την περίφημη ασφάλεια, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Από τα πιο πάνω φαίνεται ότι η συζήτηση για διασφάλιση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα είναι προσχηματική. Εξ άλλου η άνοδος της ανεργίας που επέφερε όπου πήγε, δεν μπορεί να συγκρατήσει το επίπεδο των αποδοχών.Είναι πολιτικά καταστροφικό να ισχυρίζονται πολιτικοί ότι το ΔΝΤ θα γίνει "καταλύτης για τις διαρθρωτικές αλλαγές της χώρας". Λένε δηλαδή ότι η χώρα είναι ραγιάς. Αρνούνται την πολιτική ωριμότητα, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον ανοιχτό, ώριμο, συντεταγμένο, ρεαλιστικό διάλογο. Με μια κουβέντα την πολιτική ευθύνη.Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Έπρεπε να γίνουν χθες. Ναι πρέπει να ματώσουμε και να συγκρουστούμε με συντεχνιακές λογικές και πολιτικά κοτσαμπάσικα συμφέροντα. Να μειωθεί το κράτος, να κλείσουν οργανισμοί, να μεταταχθούν δημ. υπάλληλοι, να ανοίξουν κλειστά επαγγέλματα, να αλλάξουν τα οργανογράμματα των δημόσιων υπηρεσιών, να γίνει εξορθολογισμός των αμοιβών στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
Οι πολιτικοί, η κυβέρνηση αντί αυτού μετρά το πολιτικό κόστος και προβληματίζεται πως θα πλασάρει την προσφυγή στο ΔΝΤ. Λειτουργεί σε μια κρίσιμη περίοδο με όρους του χθες και προσλαμβάνει επικοινωνιολόγους. Δεν ενδιαφέρεται για το κοινωνικό κόστος και την υποβάθμιση της χώρας.

7 σχόλια:

ρεπόρτερ είπε...

Στον λαπά της ιστορίας της χώρας "που ποτέ δεν πεθαίνει", βρίσκουμε δρόμο να ονοματίσουμε ως Εδουάρδο Λω και κυριακάτικη εφημερίδα ανακαλύπτει ότι χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε 1911. Σωστά, επίσης χωρίς την ναυμαχία του Ναυαρίνου δεν θα υπήρχε ανεξάρτητη Ελλάδα.Κατά τα άλλα "ο έλληνας ζυγό δεν υπομένει". Η αυτογνωσία δεν είναι κακή.

νικ είπε...

@ρεπόρτερ

Απολύτως σωστό το περί αυτογνωσίας και χαίρομαι που ανοίγει αυτό το ζήτημα. Η πρόσφατη ελληνική ιστορία έχει δομηθεί πάνω σε κατά κράτος ήττες φωτισμένων εκσυγχρονιστών και στους μύθους που έχτισαν κάθε λογής λαϊκιστές... Μύθοι για να διατηρούν ένα λαό δέσμιο... Μπορώ να πάω πίσω σε αυτό μέχρι το Βυζάντιο...

Ανώνυμος είπε...

Αυτός "ο ρεαλιστικός, ώριμος...διάλογος" μπορεί να μου πει κάποιος που πουλιέται στην ελλαδάρα; "Οι μύθοι δεν κρατούν τον λαό δέσμιο", του επιτρέπουν να κοιτάζεται αυτάρεσκα στον καθρέπτη και να προστατεύει το ατομικό του/ συντεχνιακό συμφέρον στο όνομα των τάχατες λαικών συμφερόντων.

νικ είπε...

@Aνώνυμος

Ποιοί όμως προωθούν τους μύθους; Και γιατί;

νικ είπε...

Μαθαίνω πως προγραμματίζεται συνέντευξη τύπου του Αλέκου Παπαδόπουλου την Κυριακή; Αληθεύει; Ίσως είναι η απαρχή ηχηρών παρεμβάσεων να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Ανώνυμος είπε...

Μετά το Σ. Μανίκα ο Α. Παπαδόπουλος. Και μετά τον Αλέκο ποιός; Μήπως ο ...Λαλιώτης;

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ είπε...

Tο επικοινωνιακό επιτελείο του Γαπ προσπαθεί συνεπικουρούμενο απο τα ΜΜΕ να παρουσιάσει το Δ.Ν.Τ.ως παρένθετο στοιχείο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.Ταυτόχρονα το εξωραϊζει είτε μεσω του σοσιαλιστή Προέδρου του,είτε μεσω της εμπλοκής της Ε.Ε..Άλλωστε ο ΓΑΠ νοιώθει κατά δήλωση του "περισσότερο σοσιαλιστής τώρα".Βεβαίως οι αποψινές δηλώσεις του Στρως Καν αποκαθιστούν την τάξη και διαλύουν τις αυταπάτες των επικοινωνολόγων του ΓΑΠ.