“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

2 Μαΐου 2010

Κηδεμόνες και πάτρωνες.

"Για να πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης απαιτείται εθνική δέσμευση η οποία θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν..."
Πρίν "αλέκτωρ λαλήσαι τρείς"οι οικονομικοί κηδεμόνες εξέφρασαν τη βούληση τους να γίνουν και πολιτικοί πάτρωνες.Ανερυθρίαστα και με τον αέρα της οικονομικής τους επιβολής θέλουν να διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της αποδοχής τους.
Βάσιμα μπορεί να υποθέσει κάποιος, ότι ο κ. Παπανδρέου μετά την επιτυχή έκβαση της αναμέτρησης του με τα οικονομικά συμφέροντα,θα κεραυνοβολήσει τους πολιτικά ασεβείς και θα απαιτήσει την μεταμέλεια τους.

10 σχόλια:

κοραλία είπε...

Θα επιχειρήσω να θέσω ορισμένες παραμέτρους προς προβληματισμό, με πολύ σεμνότητα (Ρουμπινί ασφαλώς κ δεν είμαι). 1. Η ύφεση θα είναι βαθειά. Το α΄4μηνο 2010 πρέπει να κινείται στο 2%. Τα μέτρα θα την επιδεινώσουν. Η κυβ. προβλέπει ετήσια ύφεση 4%(2010), είναι αισιόδοξη. Φοβάμαι 5-5,5%. Το 2011 προβλέπει -2,6%. Για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρξει οριακή ή μηδενική ανάπτυξη β΄εξαμ.2011. Δεν το θεωρώ εφικτό. Εκτός αν προχωρήσει σε άμεσες σαρωτικές δομικές αλλαγές σε δημόσιο κ ΔΕΚΟ, δύσκολο γιατί θα συγκρουστεί με τον πυρίνα του συντεχνιασμού-πελατειακού συστήματος. 2.Υπενθυμίζω ότι η "φούσκα" του δημόσιου χρέους είναι πρβλ. σε ΗΠΑ κ ΕΕ. Οικονομολόγοι αναφέρονται σε αδύναμη ανάκαμψη και επιστροφή σε νέα κρίση. 3. Η ΗΠΑ σημειώνουν ανάκαμψη 3,5%, διαψεύδουν προβλέψεις κ αν διατηρηθεί θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του δημόσιου χρέους τους. 4. Στην ΕΕ η ανάκαμψη είναι αδύναμη κ αβέβαιη. Στις ισχυρές οικ. της κινείται από 1%-0,3%. 5. Η ΕΕ φοβάται την εξάπλωση κρίσης σε άλλες PIIGS. Ελπίζει ότι η δανειοδότηση Ελλάδας θα δώσει χρόνο στις χώρες αυτές να αναδιαρθωθούν κ ξεπεράσουν την κρίση τους, ώστε να αποφευχθεί η μετάδωσή της στο κέντρο της ΟΝΕ. 6. Στην ΟΝΕ έχει τεθεί θέμα οικ. διακυβέρνησης, για χώρες μέσα στην ΟΝΕ δύο ταχυτήτων, για χώρες χωρίς ψήφο εφόσον δεν τηρούν τα κριτήρια...Ητοι: α) Εφόσον η ανάπτυξη στην ΟΝΕ σταθεροποιηθεί και οι χώρες του νότου διαφύγουν τον κίνδυνο, σε κάποιο 3μηνο ελέγχου, που η Ελλάδα δεν έχει πετύχει στόχους την αποβιβάζουν σε τρικυμιώδες λιμάνι.(τα περί αριθμητών κ παρανομαστών στο κλάσμα έχει εξαντληθεί κ έχει πλέον γίνει κατανοητό) β) Ο καθηγητής κ. Πελαγίδης χθες είπε ότι ελπίζει σε μια ελεγχόμενη κρίση μέσα την ΟΝΕ, ώστε (λέω εγώ)αφενός να μην διαλυθεί η ΟΝΕ και αφετέρου να μην δώσει ευκαιρία να μας αποβιβάσουν. γ) Τα χρήματα φθάνουν μέχρι τέλος 2011. Η αποβίβαση όμως μπορεί να γίνει νωρίτερα.

κοραλία είπε...

H EΚΤ αποφάσισε ότι δεν θα υπολογίζει τις αξιολογήσεις οίκων αξιολόγησης για τα αξιόγραφα που δέχεται ως εγγύηση. Δηλαδή προστατεύει όλη την ευρωζώνη μέχρι να τακτοποιήσει τα του οίκου της.

νικ είπε...

Μην βλέπουμε τη συγκεκριμένη δήλωση μόνο αρνητικά. Ξέρουν πως τα μέτρα θα απαιτήσουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, και γνωρίζουν πως η κυβέρνηση ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν...

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένα τεράστιο πείραμα με αβέβαια έκβαση. Μαζί με τα μέτρα, ο κύριος στόχος των Ευρωπαίων παραμένει ο βιαίος εκσυγχρονισμός της χώρας. Ξέρουν πως αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη και ούτε απαραίτητα θα έχει αίσιο τέλος. Δυστυχώς για μας, παίζουν πολλά αρχέτυπα εδώ. Όμως, η συγκεκριμένη διαδικασία δίνει περιθώριο χρόνου στην ΕΕ και τη δυνατότητα να σχεδιάσει το επόμενο πλάνο που θα κληθεί να εφαρμόσει αν η αρρώστια του Ελληνα ασθενή αποδειχθεί αθεράπευτη: τότε το καρκίνωμα θα πρέπει να αποβληθεί οριστικά και διά παντός.

Σε αυτή τη φάση, νομίζω είναι ξεκάθαρο που είναι το συμφέρον της χώρας. Δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν πολλοί. Η κοινωνία, λοιπόν, για αρχή πρέπει να κατανοήσει πως απαιτείται δημιουργία εθνικού πλούτου. Πράγματα που τα ξέχασε, επαναπαυόμενη για χρόνια στη σιγουριά του (δανεικού) δημοσίου χρήματος. Παράλληλα, χρειάζεται να αντιληφθεί πως η διαχείριση της κρίσης απαιτεί ικανούς διαχειριστές οι οποίοι δεν θα φοβούνται να πουν την αλήθεια και δεν θα προτάσσουν επικοινωνιακά τεχνάσματα. Όσο ο υπάρχον πολιτικός κόσμος αγνοεί την ανάγκη για το δεύτερο, τόσο σκάβει το λάκκο στον οποίο θα πέσει όλος σύσσωμος μέσα.

Επομένως, δύο πράγματα:
1. Η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει πως η προσφυγή στο πακέτο ήταν μονόδρομος, αποτέλεσμα των κακών μας πρακτικών και της ξεροκεφαλιάς μας.
2. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει επιτέλους να πάψει να κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα και με γενναίο τρόπο να προχωρήσει στις διαδικασίες που θα αναδείξουν ισχυρή κυβέρνηση όχι μόνο διαχείρισης της κρίσης αλλά και εκσυγχρονισμού της χώρας. Αν δεν το κάνει, πολύ φοβάμαι πως πολύ σύντομα πρωθυπουργός θα είναι ο Βγενόπoυλος...

junk bond είπε...

Tα περί 13ου κ 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι φήμη. Ειπώθηκε χθες σε συνέντευξη που έδωσαν οι του ΔΝΤ πριν αποχωρήσουν και μεταδώθηκε από το "sky". Αθάνατοι επικοινωνιολόγοι!

ρεπορτερ είπε...

Η εμψύχωση στον George απ' τον Ομπάμα τί νόημα έχει?

Βικτωριανός είπε...

Πολύ καλή η δήλωση του Προέδρου Δημοκρατίας , μένει να αποδείξει ακόμα μια φορά το ανάστημα του, αν κανείς δεν πάει φυλακή από αυτούς που έφαγαν τα λεπτά του Ελληνικού λαού σε σύντομο διάστημα θα πρέπει να παραιτηθεί!!

κοραλία είπε...

@ Βικτωριανός. Διαφωνώ με τον Παπούλια. Προχθές πρότεινε να "κάνουμε όλοι αυτοκριτική", σήμερα "να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι". Στην πρώτη δήλωση πραγματικά δεν καταλαβαίνω την προτροπή της ομαδικής παράκρουσης για συγγνώμη κ αυτομαστίγωμα. Κάποιοι θέλουν να επιμερίσουν τις ευθύνες σε όλους για να την βγάλουν καθαρή. Υπάρχουν πολιτικοί εκλεγμένοι, αν αισθάνονται ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά, ότι λαίκισαν, ότι είπαν ψέματα...ας αποχωρήσουν. Ας μην θέλουν όμως να συμπαρασύρουν μαζί τους τους πάντες, πολιτικό σύστημα και πολίτες. Ας μη επικαλούνται το φόβο του πολιτικού κενού και αδιέξοδου. Δεν κυβέρνησαν όλοι το ίδιο. Η ισοπέδωση είναι αδιέξοδη. Αν αισθάνονται την ανάγκη να ξαπλώσουν στο κρεβάτι του ψυχαναλυτή, δεν θα τους κάνω παρέα, ως απλός πολίτης. Στην δεύτερη δήλωση ας μας πει ποιοι είναι οι υπαίτιοι. Στην δημοκρατία απ' ότι ξέρω δεν γίνονται δίκες για πολιτικές επιλογές. Οι πολιτικές υπερψηφίζονται ή όχι. Να σταματήσουν όλοι να αθωώνουν τον καημένο, ανυποψίαστο κ αλάνθαστο λαό. Μέχρι προχθες δεν μας καλούσαν να εφησυχάσουμε γιατί "η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα"; Ο λαός αυτός όμως καταψήφισε όποιον λίγο του χάλασε τη μακαρία του. πχ δεν έβγαλε βουλευτή την Γιαννάκου, έβγαλε όμως τον Αλογοσκούφη. Τώρα προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα για να καθαρισει την συνείδησή του. Η καταστροφή της χώρας όμως έγινε με τις ζητωκραυγές του λαού του. Ο λαικισμός έχει πολλές εκφράσεις, ένα όμως πρόσωπο: χαιδεύει τα αυτιά και αποκρύπτει αλήθειες.

νικ είπε...

@κοραλία

Εύστοχη ως συνήθως. Το πρόβλημα είναι πως δεν βλέπω πουθενά να επικρατεί η τάση να γίνει αυτή η διάκριση. Από τη μία υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα που κωφεύει, μία κοινωνία που βράζει, ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει ο λαϊκισμός για μιά ακόμη φορά και να ισοπεδώσει τα πάντα...

junk bond είπε...

Ότι πρέπει για να κατασκευασθούν σωτήρες τύπου Βγενόπουλου. Η δημοκρατική παράταξη έχει δυνάμεις που οφείλουν να τοποθετηθούν και όχι να κρύβονται μετρώντας τα κουκιά και το κόστος. Η ομιλία Παπαδόπουλου, η συνέντευξη Σημίτη το κείμενο των 15 ίσως είναι μια αρχή, που χρειάζεται συνέχεια. Στις ρίξεις δεν υπάρχει σιγουράτζα. Η ηγεσίες είναι για να δίνουν όραμα, στρατηγική, βήματα. Ιδού βήμα να το αποδείξουν.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΒΗΜΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ!!!!
-Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ
ΤΩΝ S&P , MOODY'S κλπ ΗΡΘΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ!
-ΕΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΒΙΑΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ
ΤΟ "κομμα " των ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
ΘΑ ΤΟ ΖΗΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ !!!!
-ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ "ΝΤΟΠΙΟΙ"
ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
- ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ....ΑΓΩΝΙΑ
ΤΙΣ ... ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ.
ΑΥΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΛΙΓΟ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΝΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΣΧΗΜΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
- Η ΥΦΕΣΗ ΦΕΤΟΣ ΘΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 5%
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΑΛΙΑ.
- ΑΣ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΛΑΜΠΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΑΣΕΙ ΝΩΡΙΣ Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΝΑ "πιάσει" το 1%-1,5%

**** τωρα περι ΓΑΠ κλπ.
αφήστε τα!
Δεν μπορώ να λέω τα ίδια και τα ίδια!!!!
-