“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

4 Μαΐου 2010

Το στοίχημα της εξόδου

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Η λαίλαπα των μέτρων εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων αποτελεί το επιστέγασμα της Εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά επαχθούς συμφωνίας της Ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κόκκινες γραμμές δεν υπήρξαν. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προφανές. Συνέβη αυτό που πρo μηνών είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός. Εκχωρήθη μέρος της Εθνικής κυριαρχίας. Η αναγκαιότητα της εξέλιξης δεν συνεπάγεται ότι ήταν και αναπόφευκτη. Η αναγκαιότητα των μέτρων δεν συνεπάγεται την κοινωνική και άδικη μονομέρεια τους. Όπως και η επίτευξη της συμφωνίας δεν αίρει οριστικά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
Η πρωτοφανής περίοδος που βιώνουμε θέτει τα δικά της ερωτήματα. Και απαιτεί πολιτικές απαντήσεις για το αύριο, την πορεία, τους στόχους.
Οι ελπίδες και οι προσδοκίες ενός λαού δεν εγκλωβίζονται σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και δεν καταγράφονται σε διπλογραφικά λογιστικά φύλλα.
Η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα της αναστροφής μιας αρνητικής εξέλιξης που της κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της εξόδου από την κρίση. Ο χρόνος για ατελέσφορες διαβουλεύσεις έχει προ πολλού εκπνεύσει. Είναι ώρες δράσης και αποτελεσμάτων.
Η τρωθείσα κοινωνική συνοχή αν δεν απολαύσει επαρκών πολιτικών πρωτοβουλιών μελλοντικής ανακούφισης, αν δεν αισθανθεί και δεν πιστέψει σε ένα δίκαιο μερισμό των βαρών, υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγήσει σε τυφλές κοινωνικές εκρήξεις που θα προσιδιάζουν με πράξεις κοινωνικού αυτοχειριασμού. Απαιτείται εργώδης πολιτική προσπάθεια, ισχυρή πολιτική βούληση, συντονισμός, επαρκής πολιτική ομάδα. Περισσεύουν τα κλειστά αυτιά, τα ακατοίκητα μυαλά, τα εξαπτέρυγα, οι ανώφελες διαιρέσεις και τα επικοινωνιακά τερτίπια. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση αποφασίζουν.
http://www.metarithmisi.gr/el/sx_printText.asp?textID=1139

17 σχόλια:

frank είπε...

Οι ελπίδες και οι προσδοκίες ενός λαού δεν εγκλωβίζονται σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και δεν καταγράφονται σε διπλογραφικά λογιστικά φύλλα.
Η τρωθείσα κοινωνική συνοχή αν δεν απολαύσει επαρκών πολιτικών πρωτοβουλιών μελλοντικής ανακούφισης, αν δεν αισθανθεί και δεν πιστέψει σε ένα δίκαιο μερισμό των βαρών, υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγήσει σε τυφλές κοινωνικές εκρήξεις που θα προσιδιάζουν με πράξεις κοινωνικού αυτοχειριασμού.

ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΕΦΑΝΕ

kalamas είπε...

Το βέβαιο είναι πως τα μέτρα θα φέρουν φ τ ώ χ ε ι α

η φτώχεια θα φέρει γ κ ρ ί ν ι α

η γρίνια θα φέρει φ α γ ω μ ά ρ α και

η φαγωμάρα την κ α τ α σ τ ρ ο φ ή

Η ιστορία διδάσκει πως λαοί η στρατεύματα που χρειάστηκε να διαβούν "άνυδρες ερήμους" το πέτυχαν έχοντας ηγεσίες ικανές στο να πείσουν, να εμπνεύσουν η να επιβάλλουν σεβασμό και αποδοχή στις κατευθύνσεις που υπεδείκνυαν.

Η πολιτική κυβερνητική ομάδα που ηγείται σημερα στη χώρα μας αυτής της προσπάθειας(Γερουλάνος,Δρούτσας
,Παμπούκης,Βιρβίλη κα )έχει αραγε τα κοινωνικοπολιτικοιδεολογικά στοιχεία, για να βγάλει τα επόμενα χρόνια τη χώρα μας απο την "άνυδρη έρημο" που πρέπει να διαβεί ?

Η εφτάμηνη κυβερνητική θητεία αυτής ηγετικής ομάδας δυστυχώς δεν έχει πείσει για κάτι τέτοιο.
Οψόμεθα λοιπόν...

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Στ. Μανίκας "ο κ.Παπανδρέου και η κυβέρνηση αποφασίζουν"

Ανώνυμος είπε...

Μην πυροβολείτε το Γιωργάκι...

http://www.youtube.com/watch?v=vb3WiQ809bM&feature=player_embedded#!

κοραλία είπε...

Συμφωνώ με ανάρτηση. Η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει όραμα, στρατηγική, διέξοδο. Αδυνατεί να πείσει ότι είναι ειλικρινής γιατί καθημερινά αυτοαναιρείται. Δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση διότι εκλέχθηκε με άλλο πρόγραμμα. Το πρόβλημα της χώρας πια δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό. Χρειάζεται κυβέρνηση που να εμπνέει και πείθει ώστε να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή, την έξοδο της χώρας από ΔΝΤ, την παραμονή της σε ΟΝΕ. Εκλογές δεν μπορούν να γίνουν διότι η οικονομία δεν αντέχει προεκλογική περίοδο. Μόνη διέξοδος ίσως είναι κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης με πρωθυπουργό τον ΓΑΠ.

frank είπε...

@ΚΟΡΑΛΙΑ.Μα τους θεούς του καθενός μας!!δεν είμαι προβοκάτορας αλλα ο George δεν φαίνεται να θέλει τέτοια πράγματα.Εκτός εαν εξαναγκασθεί.Το δήθεν συστημικό περιβάλλον του δεν το θέλει και αυτό.Αυτή η γελοία μάζωξη με διαχειριστές κρίσεων φαίνεται δεν πήγε καλά .Εμειναν μεταξεταστέοι.. όσοι πήγαν..

Poletti είπε...

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται και ένα καινούργιο ψέμα και μια νέα ανακολουθία της κυβέρνησης.
Είναι προφανές ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο.
Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι η παρούσα ηγετική ομάδα μπορεί να βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση?
Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα. Χρεοκοπία, στάση πληρωμών, Αργεντινή..

Ανώνυμος είπε...

Η ανικανότητα του Γαπ ας μη μας οδηγήσει σε χαιρέκακες σκέψεις.Ο δρόμος για την Αργεντινή δεν είναι μακριά αλλά μη τον ευχόμαστε κιόλας.

Poletti είπε...

Δεν το εύχομαι αγαπητέ Ανώνυμε, γιατί Αργεντινή σημαίνει πείνα και εξαθλίωση.
Αλλά να μην εθελοτυφλούμε.
Φυσικά υπάρχει και ο δρόμος των Βυζαντινών.
Πριν πέσει η Πόλη έψαλαν το Τη Υπερμάχω..
Αλλά η πόλη έπεσε.

koralia είπε...

"Πιστεύει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση η ηγετική ομάδα μπορεί να βγάλει τη χώρα απ΄την κρίση;" poletti. όχι δεν πιστεύω @ frank ότι θα το κάνει ο ΓΑΠ. Αλλά οφείλουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ να το θέσουν. Αυτοί που μας έβαλαν στο ΔΝΤ, ισχυριζόμενοι ότι θα πάμε κρουαζιέρα, πολύ πιο περισσότερο (τα νέα ελλην. της κ. Μπατζελή, mega) δεν μπορούν να μας βγάλουν.

νικ είπε...

Η περίπτωση Αργεντινής είναι ιδιάζουσα, αν και υπάρχει κάτι κοινό. Ο αβάστακτος λαϊκισμός. Οφείλουμε να παλέψουμε όλοι να μην φτάσουμε σε εκείνο το άκρο. Για να γίνει αυτό, σε αυτή τη φάση χρειάζεται να παλέψουμε ΟΛΟΙ να καταδείξουμε την αναγκαιότητα προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Εναλλακτική λύση δεν υπήρχε, τελεία και παύλα. Έγιναν λάθη, καθυστερήσεις, ναι η κυβέρνηση είναι 'λίγη', αλλά αυτό θα το βρούμε μετά. Σε πρώτη φάση πρέπει να απομονωθεί η αυτοκαταστροφική μανία μερίδας της κοινωνίας (στην οποία συχνά υποκύπτουν πολλοί πολίτες μέσα στην απελπισία τους και μιας και η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να τους τα πει).

ρεπορτερ είπε...

O ΓΑΠ υλοποιεί τις δεσμεύσεις του. Δεν θα υπάρχει πια γενιά των 700Ε. Την έκανε των 600Ε.

ρεπορτερ είπε...

Προεκλογικό προγραμμα του ΠΑΣΟΚ: "Άμεση ενίσχυση του σώματος Επιθεωρητών εργασίας ώστε το οκτάωρο, οι υπερωρίες,η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται" Τελικά ήταν πιο φτηνό και πρακτικό να καταργηθούν όλα τα δικαιώματα απο το να γίνουν έλεγχοι.

ρεπορτερ είπε...

Προγραμμα ΠΑΣΟΚ: "βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας¨". Συνεπέστατη η κυβέρνηση, με τους μισθούς πείνας και χωρίς πληρωμή των υπερωριών ασφαλώς και θα τα καταφέρει

ρεπορτερ είπε...

Συνέχεια:"Επενδύουμε...εξασφαλίζουμε...δημιουργούμε...εγγυόμαστε..ενισχύουμε...οργανώνουμε...εκσυγχρονίζουμε.."Μπλα- μπλα-μπλα, μπλα-μπλα-μπλα πως του πανε τα μπλα-μπλα, κοιτα πως του παν μπλα-μπλα-μπλα.

Maradona είπε...

Ελλαδα - Αργεντινή παίζουν στο Μοundial. Θα το ονομάσουν το Derby της χρεωκοπίας.

Ετσι που τα κατάντησαν, ας μοιράσει ο ΓΑΠ και τιπότα ομόλογα στις κερκίδες να πετάνε οι φιλαθλοι αμα μπεί κανα goal.

κοραλία είπε...

Επαναλαμβάνω η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά. (νομικός δεν είμαι κ ζητώ την βοήθεια αν υπάρχει στην παρέα). Οι συνθήκες είναι έκτατες.
Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να συγκαλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων (νομίζω οτι μπορεί) κ να ζητήσει πολιτική συναίνεση κ κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν είναι δυνατόν να κρύβεται με γενικόλογες δηλώσεις.
Η κυβέρνηση των λαοπλάνων κ επικίνδυνων,(θα έλεγα και άλλα, αλλά..) δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά.
Δεν έχουν το στοιχειώδες θάρρος να πουν απ' την αρχή όλα τα μέτρα. Και όταν τα λένε τα πλασάρουν λες και έχουν να κάνουν με αγράμματους. Κ. Λομβέρδε, που μυξοκλαίς στα κανάλια, δεν καταργείται μόνο η συλλογική σύμβαση αλλά το εγατικό δίκαιο. Ανατρέπονται οι συνθήκες εργασίας και οδηγούμαστε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τι σημαίνει ότι οι κλαδικές συμβάσεις μπορούν να είναι και επί τα χείρω της συλλογικής; Έκθεση ιδεών δηλαδή οι συλλογικές συμβάσεις. Μόνο επί τω βέλτιστω έχει νόημα κ. καθηγητά, βγες και πές το διαφορετικά ψεύδεσαι. Ικανοποιείς όλες τις απαιτήσεις των εργοδοτών για υπερωρίες, απολύσεις, αποζημειώσεις, βασικό μισθό.
Τα υπόλοιπα σκόρπια, γιατί αδυνατώ να τα παρακολουθήσω. Βασικά είδη θα πάνε στο συντελεστή 23%, του ΦΠΑ. Το ρεύμα θα αυξηθεί και η τιμή του και ο συντελεστής του ΦΠΑ. Πολλοί θα πληρώσουν για τους ημιυπαίθριους, με τι χρήματα; Θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και μάλιστα 2 φορές, ενώ η αξία των σπιτιών θα πέφτει (στοιχείωδεις οικ. γνώσεις), θα φτάσουν δηλαδή να είναι πάνω απ' τις πραγματικές αξίες. Νέα φορολογική επιβάρυνση. Πως θα πληρώσει η μεσαία τάξη μισθωτών με μειούμενο εισόδημα όλα αυτά;
Συγνώμη, άλλο εκσυγχρονισμός, άλλο κοινωνική διάλυση.Η στάση είμαστε σε κρίση, να βάλουμε πλάτη και μετά τα βρήσκουμε, τάχατες political correct είναι το λιγότερο λάθος. Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να ειπωθεί ευθαρσώς. Διαφορετικά θα ειπωθεί βιαίως στο πεζοδρόμιο. Την πολιτική του ΔΝΤ δεν μπορεί να την βγάλει εις πέρας η κυβέρνηση των dangerous και τζέτζερους γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την πολιτική κρίση, όπως δεν μπορούσε να διαχειριστεί και την οικ. κρίση. Έτσι θα χρεοκοπήσουμε.

ρεπορτερ είπε...

@Κοραλία. Χθες εντόπισες "το πολύ πιο περισσότερο", της κ. Μπατζελή. Εγώ εντόπισα το φάρμακο που είναι "φαρμάκι" αλλά πρέπει να το πιούμε. Απ' ότι ξέρω το φαρμάκι είναι δηλητήριο και η κ. υπουργός μας προτείνει να αυτοκτονήσουμε ομαδικά. Έτσι θα μας πείσετε ωρέ? Η κυρία έβγαλε το ίδιο college με τον George? Να μας πουν πιο είναι, να μη στείλουμε τα παιδάκια μας.
Και μια συμβουλή στο ωραίο φύλο της κυβέρνησης: Για ένα διάστημα να αποφεύγουν τα botox, για να ζαρώνει το μετωπάκι και να βγάζει τον οφειλόμενο οδυρμό. Χθες εντόπισα μια κυρία με τσιτωμένο μέτωπο, προχθές μια άλλη. Βρε κορίτσια είμαι λάτρης του ωραίου φύλου, αλλά προσοχή, σας βλέπουν αυτοί που θα πιουν το "φαρμάκι".