“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

16 Νοεμβρίου 2009

Ο μακρινός Νοέμβρης


Οι μέρες καί οι νύχτες είναι πονηρές καί γκαστρωμένες.Οικονομική κρίση καί ευρωπαϊκές προσταγές,συλλήψεις άγουρων τρομοκρατών καί ώριμων ποινικών,αδυνατίζουν το ιστορικό φορτίο των ημερών.Τις μνήμες γιά το Πολυτεχνείο '73.Τα αφιερώματα των εφημερίδων,των περιοδικών,των μίντια γενικώτερα μας εξιστορούν τα γεγονότα καί μας αναλύουν τα νοήματα καί τα μηνύματα του μακρινού Νοέμβρη του 1973.Αν πιστέψεις όσους διηγούνται τις αναμνήσεις τους γιά το πολυτεχνείο '73,μάλλον θα πειστείς ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός συμμετείχε στην ιστορική εξέγερση.Αλλά τα γεγονότα του μακρινού Νοέμβρη δεν ήταν μαζικά γεγονότα καί δεν τα σχεδίασε πολύ περισσότερο δεν τα προετοίμασε καμμία πολιτική δύναμη η οργάνωση.Ένα αυθόρμητο φοιτητικό ξέσπασμα που έτεινε πρός μία ατελή λαϊκή εξέγερση.Το τριήμερο των γεγονότων,παρά τις όποιες, καλοπραίρετες καί μη ,απόπειρες γιά οργανωτική συγκρότηση καί ένταξη σε μία συνολική αντιδικτατορική στρατηγική,παρά τον στοιχειώδη πολιτικό καί οργανωτικό έλεγχο της Συντονιστικής Επιτροπής ,χαρακτηρίστηκε από την απαράμιλλη γοητεία της παρόρμησης,του αυθορμητισμού καί του νεανικού θράσους.Καί γι'αυτό ,οι καταληψίες καί η περί το Πολυτεχνείο ολιγάριθμη ασπίδα,ούτε σκέφθηκαν,ούτε σχεδίασαν,ούτε συζήτησαν γιά το "τέλος καί την έξοδο".Καί η πλειοψηφία απ'αυτούς αποφεύγουν 36 χρόνια πλέον να μιλούν καί σήμερα.Γιατί σήμερα μιλούν οι πολλοί,αυτοί που γιά κάποιο περίεργο λόγο αναζητούν την αποενοχοποίηση η την εξαργύρωση.Γιατί σήμερα όσοι μισούν το Πολυτεχνείο '73,το μυθοποιούν καί το κάνουν απρόσιτο στό μέσο άνθρωπο,γιατί θέλουν να του διαγράψουν από την συνείδηση του, ότι καί αυτός μπορεί σήμερα να κάνει το δικό του Πολυτεχνείο, με τον δικό του τρόπο καί τα δικά του μέσα.Κουβέντες γι'αυτά τα Πολυτεχνεία χρειαζόμαστε.

4 σχόλια:

Κοραλία είπε...

Οι χοροί δεν κρατησανε και η ιστορια έβγαλε βρωμα ότι ξοφλησαμε. Σσσσ! Αφήστε τους άλλους να κραυγαζουν. Ακόμα και η ηχώ χάθηκε.

Κοραλία είπε...

Ο κύριος Παναγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα έχει ετήσιες αποδοχές 150.000. Φαντάζει άσχετο με την αρχική ανάρτηση? Να είναι καλά ο άνθρωπος να τα καταναλώνει.

Καλαμάς είπε...

Δεν είναι άσχετο με την αρχική ανάρτηση βρε Κοραλία,αφού όλα είναι σχετικά με βάση την "διαλεχτικη" που διαβάσαμε πιο νέοι. Όμως εκτός από τον γενικό χαρακτήρα των αντιθέσεων,υπάρχει και ο ειδικός που επιβάλλει να μη ανακατεύουμε τα σκατά με το άρωμα. Εσύ τα ανακάτεψες(πετυχημένα πρέπει να παραδεχτώ)

Καλαμάς είπε...

Για την αρχική ανάρτηση θέλω μόνο να παρατηρήσω, πως αποκαθιστά με τον καλύτερο τρόπο το πραγματικό νόημα της αυριανής επετείου εκείνης της εξέγερσης,καθώς τη φέρνει στα ανθρώπινα μέτρα. Την κάνει προσιτή στον απλό και καθημερινό άνθρωπο. Της βγάζει τα στολίδια-φκιασίδια των "ανυπέρβλητων ηρωισμών"( που ακόμα αναζητούν τους "ήρωές" τους)με τα οποία την περιτύλιξε η ιδεολογία της μεταπολίτευσης για να την κάνει απόμακρη και άρα ακίνδυνη