“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

25 Μαΐου 2010

Αφύπνιση

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Η οικονομική κρίση είναι σαφές πλέον ότι απλώνεται στην Ευρώπη.Οι κακοπροαίρετοι θα επιχειρήσουν (ήδη αρκετοί το γράφουν και το λένε) να αποδώσουν μομφές και ευθύνες στην Ελλάδα, οι δε νηφάλιοι και ψύχραιμοι θα προσβλέπουν με ανησυχία στην αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών που επιβάλλονται από τον μηχανισμό στήριξης του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε..Τα σημάδια δεν είναι αισιόδοξα.
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αναλίσκεται σε συνεχή ταξίδια οριακής και περιορισμένης απόδοσης και το ενδιαφέρον του για τα τεκταινόμενα εστιάζεται στην κατανόηση των λαϊκών αντιδράσεων, σε γενικές δηλώσεις περι μεταρρυθμίσεων και στην επίκληση ενός απροσδιόριστου και ασαφούς μέλλοντος.
Μια ομάδα υπουργών δίνει την αίσθηση ότι με την συμφωνία χορήγησης των 120 δισ ευρώ, επετεύχθη και η έξοδος απο την οικονομική κρίση.
Η Δημόσια διοίκηση εξακολουθεί και κινείται με μακάριους ρυθμούς.Οι προσπάθειες εντοπισμού και σύλληψης της μεγάλης φοροδιαφυγής, η δειλή απόπειρα περιορισμού των δαπανών υγείας και το σημαντικό εγχείρημα εξυγίανσης του Δημοσίου βίου ειναι τα πολιτικά πεδία που σώζουν την παράσταση. Ικανοποιούν μεν, δεν αρκούν δε.
Ο πυκνός πολιτικός χρόνος δεν συγχωρεί ολιγωρίες,αφέλειες και αμέλειες. Επιβάλλει δύσκολες αποφάσεις για τον πρωθυπουργό και την ηγετική ομάδα του Πασοκ.Τα πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται ας απομακρυνθούν. Οι αποφάσεις που εκκρεμούν να ληφθούν. Οι αλήθειες που αποκρύβονται να ανακοινωθούν. Οι ασάφειες να διελευκανθούν.
Η κοινωνική συνοχή κινείται στα όρια της και απαιτείται ικανή και ισχυρή πολιτική διαχείριση της βαθύτατα έντονης αίσθησης κοινωνικής πικρίας, αδικίας, απογοήτευσης.
Η ελπίδα για αφύπνιση της κυβέρνησης και του Πασοκ θα ενισχύεται και θα ενδυναμώνεται με την παράλληλη ανάπτυξη ενός πολιτικού ρεύματος που δυναμικά, με σαφήνεια και ευθύτητα θα υποστηρίξει την υλοποίηση των αυτονοήτων, τον σεβασμό των εθνικών δεσμεύσεων, την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων.
http://www.metarithmisi.gr/el/sx_printText.asp?textID=1157

7 σχόλια:

Μουργκάνα είπε...

Πολύ ωραία τα λέει ο σύντροφος Στέφανος αλλά προσωπικά έχω αρχίσει να χάνω το ενδιαφέρον μου. Περίμενα να δω αρκετές αλλαγές σε σημαντικά σημεία της λειτουργίας του κράτους.

Αντί για αυτό βλέπουμε όμως την αναβίωση πρακτικών και που πρώτοι εμείς θα έπρεπε να καταδικάζουμε, πρακτικές που δεν συνάδουν με το όραμα για μία Ελλάδα που με το τέλος της κρίσης θα έχει διαφορετικές αναπτυξιακές πολιτικές.

citizen είπε...

@Μουργκάνα.Η ελπίδα για αφύπνιση της κυβέρνησης και του Πασοκ θα ενισχύεται και θα ενδυναμώνεται με την παράλληλη ανάπτυξη ενός πολιτικού ρεύματος που δυναμικά, με σαφήνεια και ευθύτητα θα υποστηρίξει την υλοποίηση των αυτονοήτων, τον σεβασμό των εθνικών δεσμεύσεων, την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων.


Με άλλα λόγια,συν Αθηνά και χείρα κίνει η αλλιώς, παίξτε μπάλλα,πάρτε το παιχνίδι πάνω σας και το βέβαιον είναι ότι και κάποιοι παλαιότεροι θα στέρξουν για βοήθεια.Τέλος συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου.Χαίρε.

Ανώνυμος είπε...

βλέπω πριτάσεις μάχης και αρχίζετε να μου αρέσετε.

SAM είπε...

Το Πασοκ και Ο ΓΑΠ πρέπει να πιεσθούν και τρέξουν τις πολιτικές και τα προγράμματα.Εχουν κάτσει πάνω στο θρίαμβο των 120 δις.Οι Γερμανοί μας μεταχειρίζονται σαν πειραματόζωα και τεστάρουν την Νέα εποχή στην μικρή Ελλάδα.Συνέχεια ρίχνουν στο τραπέζι νέες ιδέες(ελεγχόμενη πτώχευση κλπ).Ναι μου αρέσει η ιδέα για ένα πολιτκο ρεύμα αφύπνισης,εγρήγορσης με συνείδηση του επείγοντος της κατάστασης μας.

frank είπε...

Πάλης ξεκίνημα ,νέοι αγώνες ??Καλά τα λέει ο Στέφανος ,αλλά ας ξεκινήσει και κάτι...

νικ είπε...

Ποτέ άλλοτε δεν σκεφτόμουν πως η αντικατάσταση διευθυντών εφοριών θα ήταν θέμα στη Wall Street Journal...

Ορίστε, δείτε μεγαλεία... Όλος ο πλανήτης με μας ασχολείται... (εμείς να δω πότε θα ασχοληθούμε...)

citizen είπε...

@νικ.Ε! οι Αμερικάνοι ας μην κάνουν τα αμερικανάκια.Κάτι ξέρουν και αυτοί απο ανέντιμους εφοριακούς.Τώρα βρήκαν τους δυστυχείς Έλληνες για να εμφανίζονται έκπληκτοι.Εδώ είχαν τράπεζες-απατεώνες και τις κάλυψαν με απαράμιλλη αναισθησία.