“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

17 Μαΐου 2010

ΤΙ ΗΘΕΛΑΝ, ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΝ

Γράφει ο Μηνάς Σταυρακάκης.
Η Τουρκία περνάει μεγάλη δομική κρίση. Οι διαφορές του Ερντογάν με τους Στρατηγούς είναι αγεφύρωτες. Ο Ερτογάν και το ΑΚΡ εκφράζουν τη στρατηγική της νεο-οθωμανικής ιδεολογίας που θέλει να κάνει την Τουρκία κέντρο και ηγεμόνα του ευρύτερου μετα-οθωμανικού χώρου. Στα επίδικα ζητήματα που αφορούν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχει σύγκληση του Ερντογάν με τους Στρατηγούς, όχι όμως και ταύτιση μαζί τους. Η ανάπτυξη της νεο-οθωμανικής στρατηγικής προϋποθέτει τον απόλυτο έλεγχό της εξουσίας από τον Ερντογάν, στην ημερήσια διάταξη των επιλογών του οποίου δεν εντάσσονται ενέργειες που μετακινούν τον άξονα της πολιτικής του, όπως πρωτοβουλίες σε θέματα που φέρνουν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής το στρατό.
Άλλωστε αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η εκδίκαση από το Ανώτατο (ελεγχόμενο από Κεμαλιστές) δικαστήριο της προσφυγής Μπαϊκάλ και που μπορεί να οδηγήσει με τις αποφάσεις του, σε δυσάρεστες εξελίξεις, ακόμα και σε εκλογές. Είναι ένας άλλος μείζων λόγος να μην επιθυμεί θερμά επεισόδια, «βαριοπούλες κλπ.» σε Αιγαίο και Θράκη, που θα προκαλούσαν εθνικιστικό πυρετό στην Τουρκία.
Σ’αυτή λοιπόν τη συγκυρία δεν είναι επιθυμητές οι εντάσεις και το υφεσιακό κλίμα είναι επιδίωξη και των δυο πλευρών. Αυτό είναι συνεπές με την αντίληψη του κ. Παπανδρέου που είχε θέσει σε εφαρμογή ήδη από το 1999-2004 ως υπουργός Εξωτερικών τις βήμα προς βήμα διαδικασίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής, τα οποία δεν παράγουν εξάρσεις και δεν τροφοδοτούν εθνικισμούς. Έτσι υπεγράφησαν 21 συμφωνίες που αφορούν ευρύ πλέγμα θεμάτων.
Η πιο σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα αφορά την «επανεισδοχή» των λαθρομεταναστών, διότι προβλέπει λιμάνι επανεισδοχής, κάτι που δεν υπήρχε σε συναφές παλαιότερο πρωτόκολλο και το οποίο ίσως και εξ αυτού του λόγου είχε καταστεί ανενεργό. Ένας δεύτερος λόγος από πλευράς του Γ. Παπανδρέου που επέμενε στην πραγματοποίηση της επίσκεψης Ερντογάν, σε περίοδο που η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας αποδυναμώνει σχεδόν όλες τις παραμέτρους εθνικής ισχύος, είναι πιθανόν να θεωρείται οτι προσδοκά την εξασφάλιση ήρεμου εξωτερικού περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξει συγκέντρωση των προσπαθειών στο οικονομικό πρόβλημα.
Η ιδέα της εγκαθίδρυσης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα πλαίσια μιας διαδικασίας διμερούς δομημένου διαλόγου, είναι ως γνωστόν μια ιδέα της Τουρκίας που προτάθηκε και έγινε αποδεκτή, και που έχει υιοθετήσει η Τουρκία και σε άλλες περιπτώσεις γειτονικών χωρών. Η αποτελεσματικότητα αυτού του του συμβουλίου θα κριθεί αργότερα. Σημειώνεται, πάντως, οτι στα ζητήματα μεγάλης πολιτικής οι διαφορές παραμένουν και σε όλα τα συναφή θέματα ο Ερντογάν υπήρξε άκαμπτος. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο ότι αυτός ο δομημένος διάλογος μπορεί να μετεξελιχθεί σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και να βρεθεί η Ελλάδα παγιδευμένη σε ολισθηρή διαδικασία.
Η ιδέα, εξάλλου, για μείωση των εξοπλισμών, βρίσκει την Τουρκία σε θέση σαφούς υπεροπλίας. Η ολοκλήρωση δε του μεγάλου εξοπλιστικού της προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ανατρέψει δραματικά περαιτέρω την ισορροπία δυνάμεων. Όπως βεβαίως είναι εκ του πονηρού η ιδέα διασύνδεσης (υδροδότηση, ενέργεια κλπ.) των νησιών του Αιγαίου, μια και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τα καθιστούσε μέρος του οικονομικού χώρου της Τουρκίας.
Ας μη λησμονούμε ακόμα την επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια, εμφανιζόμενης ως εγγυήτριας της σταθερότητας στη Βοσνία και στο Κόσοβο, στο οποίο μάλιστα πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τομέα των κατασκευών, όπως επίσης πραγματοποιείται μεγάλη οικονομική διείσδυση στην Αλβανία και στα Σκόπια.
Τέλος, μη φεύγει από το μυαλό μας η, κατόπιν παρεμβάσεων, υπαναχώρηση της Αλβανίας από τη συμφωνία με την Ελλάδα, που αφορούσε την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών από το Εξαμίλι έως τα στενά του Οτράντο στην Αδριατική. Στις 20 Οκτωβρίου, και ενώ η συμφωνία είχε περάσει από τη νομική επιτροπή της Βουλής, το σοσιαλιστικό κόμμα του κ. Έντυ Ράμμα, κατέθεσε στο συνταγματικό δικαστήριο αίτηση ακύρωσης και εκείνο αποφάνθηκε ανατρέποντας την όλη κατάσταση. Εντύπωση πάντως προκαλεί γιατί η ελληνική πλευρά ολιγώρησε αντί να σπεύσει να επικυρώσει τη συμφωνία.

4 σχόλια:

ΓΕΡΟΝΤΑΣ είπε...

Οι εκπλήξεις (σε MΠΑΡΟΥΦΕΣ) συνεχίζονται ...

Εκεί που νομίζει κανείς ότι η Ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίττερα ο ΓΑΠ δεν έχουν περιθώρια να κάνουν άλλες χαζομάρες, εκεί είναι που μας ξαφνιάζουν και αμολάνε άλλη μια μπαρούφα, που κάνει την προηγούμενη μπαρούφα να φαίνεται σαν ένα μικρο και απλό λάθος.

Η εισαγωγή αυτή έχει να κάνει με τις απειλές που έχει εξαγγείλει στο CNN ο πρωθυπουργός ότι ..... ενδέχεται (κατόπιν έρευνας βεβαίως ), η Ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον Αμερικανικών χρηματιστηριακών εταιρειών (βλέπε Goldman) διότι συνέβαλαν στην αύξηση του Ελληνικού χρέους!!!

Από ότι δείχνουν τα πράγματα, ακόμα κανένας δεν έχει δώσει στον ΓΑΠ ένα εισαγωγικό μάθημα σχετικά με το πως δουλεύουν όλα αυτά τα εργαλεία και συνεχίζει και λέει ακατανόητα πράγματα. Διότι αν κάποιος του είχε κάνει μια απλή εισαγωγή στο τι σημαίνει CDS, Option και derivative δεν θα έλεγε αυτά που λέει και δεν θα γινόμαστε ρεζίλι κάθε τόσο και λιγάκι.

Η επιμονή του ΓΑΠ στο ότι φταίνε τα CDS και οι παίχτες(σορτάκηδες) αυτών και όχι η Ελλάδα (και η Ελληνική κυβέρνηση) είναι αυτό που θα εξαγριώσει τις αγορές με την Ελλάδα. Με το συμπάθιο, αλλά δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει να λέει αυτές τις χαζομάρες και να νομίζει ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Τι θα κανει ο ΓΑΠ αν μας βάλουν σε μια διεθνή επενδυτική μαύρη λίστα. Τότε θέλω να δω πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Το άλλο θέμα είναι το εξής. Όταν δεν καταλαβαίνεις ποιο είναι το πρόβλημα, δεν θα μπορείς να προσφέρεις λύση.

Το πρόβλημα είναι το υπερβολικό χρέος και η αθρόα σπατάλη πόρων πολλών ετών και η λύση είναι η απλοποίηση διαδικασιών έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Όταν λοιπόν κάποιοι συνεχώς προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο εκεί που δεν υπάρχει, τότε σαφώς δεν θα προβούν σε ενέργειες τέτοιες που να προσφέρουν λύσεις.

Άρα για άλλη μια φορά, δεν βλέπω να κάνουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ και φοβάμαι οτι δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα.

Αυτό προσπάθησε και ο "ΛΟΓΙΣΤΑΚΟΣ"
ΠΟΛΥ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ στο κυριακάτικο άρθρο του .... αλλά δεν νομίζω να το κατάλαβαν.

νικ είπε...

Αυτό προσπάθησε και ο "ΛΟΓΙΣΤΑΚΟΣ"
ΠΟΛΥ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ στο κυριακάτικο άρθρο του .... αλλά δεν νομίζω να το κατάλαβαν.


Eξαιρετικό! Αποδίδει συνοπτικά και το πνεύμα και την ιδιοσυγκρασία του ανδρός!

κοραλία είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική η ανάλυση στην ανάρτηση. Ίσως πρέπει να συμπληρωθεί ότι οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές σήμερα απ'ότι το 2004. Δεν υπάρχει Ελσίνκι, η Τουρκία έχει αναβαθμισθεί διεθνώς, συμμετέχει στους G20, ασκεί σημαντικό ρόλο ως περιφερειακή δύναμη, ενώ η Ελλάδα δεν είναι πια στα καλύτερά της και οι υπόλοιπες χώρες στα βαλκάνια άλλες έιναι μέλη της ΕΕ και άλλες έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις. Σημειώνω κάποια σημεία της επίσκεψης. Η κουβέντα του πρωθυπουργού ότι ίσως φοβούνται και οι Τούρκοι απόβαση των ελλήνων, καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει αποδεχθεί δημοσίως ότι επιθετικότητα ασκείται από ελληνική πλευρά. Η συζήτηση για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και το αν τα αεροσκάφη θα είναι οπλισμένα, όμως τα ελληνικά αεροπλάνα κάνουν αναχαιτήσεις και τα τούρκικα πετούν στον δικό μας εναέριο χώρο. Καθώς και η συζήτηση για την απόρριψη του σχέδιου Ανάν και οι κατηγορίες εκ μέρους του Ερντογάν. Καλώς ή κακώς το σχέδιο απορρίφθηκε με δημοψήφισμα από μια δημοκρατική και ανεξάρτητη χώρα.

koralia είπε...

@Γεροντα συμφωνώ με σχόλιό σου πλήρως. Αν κατηγορηθούν, λέμε τώρα, οι εταιρίες αυτές, θα κατηγορηθούν ότι δεν αξιολόγησαν έγκαιρα τους κινδύνους των ελληνικών ομολόγων. Άλλη μια φορά γίνονται δηλώσεις με στραμμένο το βλέμμα στο εσωτερικό, εκτός αν.... Και δεν παραβλέπω την εξεταστική για την οικονομία που θα φτάσει λέει πριν το 2004, εκεί να δούμε τι θα ειπωθεί περί GS για να απαξιωθούν οι πάντες.