“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

8 Νοεμβρίου 2009

ΓΙΑΤΙ Κ.ΚΑΤΣΕΛΗ?


Νέα δίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009, στην υποχρέωση των γαλακτοβιομηχανιών να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία η προέλευση του γάλακτος.
Την απόφαση έδωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος είχε και αυτός με τη σειρά του δώσει δίμηνη παράταση στις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά μετά τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων την απέσυρε, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον το τι θα κάνουν τώρα οι κτηνοτρόφοι.

Είναι το σημείο που αποφασίζεις αν θα στηρίξεις τον πρωτογενή ή τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Αν θα υπερασπιστείς τους χιλιάδες μικρούς παραγωγούς ή τα καρτέλ του γάλακτος και τους βιομηχάνους .
Βεβαίως μπορεί οι βιομήχανοι να ανεβάσουν τις τιμές και να εκβιάζουν αλλά εδώ είναι που πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της αντιπολίτευσης και οι καταναλωτικές οργανώσεις και να θυμηθούμε το Μποϋκοτάζ στο Γάλα που κάναμε πέρυσι.Πηγή:papaioannou.wordpress.com

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ



Το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου δεν είναι μια τεράστια νίκη του καπιταλισμού, όπως διαφαινόταν πριν είκοσι χρόνια. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει δημοσκόπηση του BBC World Service, τα ευρήματα της οποίας δείχνουν μια βαθειά απογοήτευση για τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό.
Κατά μέσο όρο μόλις το 11% στις 27 χώρες όπου έγινε η δημοσκόπηση πιστεύει ότι ο καπιταλισμός λειτουργεί σωστά και ότι δεν χρειάζεται εποπτεία και παρέμβαση. Τα υψηλότερα ποσοστά των οπαδών του άκρατου καπιταλισμού εμφανίζονται στις ΗΠΑ (25%) και στο Πακιστάν (21%).
Η πιο δημοφιλής άποψη –σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GlobeScan/PIPA για λογαριασμό του BBC– είναι ότι η ελεύθερη αγορά έχει σημαντικά προβλήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο μέσω ελέγχων και μεταρρυθμίσεων. Την άποψη αυτή υποστηρίζει το 51% των 29 χιλιάδων ανθρώπων που ρωτήθηκαν.
Το 23% πιστεύει ότι ο καπιταλισμός είναι ένα ελαττωματικό σύστημα που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί και στην θέση του χρειάζεται ένα νέο οικονομικό σύστημα. Το 43% των Γάλλων, το 38% των Μεξικάνων, το 35% των Βραζιλιάνων και το 31% των Ουκρανών υιοθετούν αυτήν την άποψη.
Επιπλέον, η πλειοψηφία των πολιτών σε 15 από τις 27 χώρες θέλει μια πιο ενεργή κυβέρνηση που θα ελέγχει τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Η άποψη αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις πρώην Σοβιετικές χώρες όπως στην Ρωσία (77%) και Ουκρανία (75%) αλλά και στην Βραζιλία (64%), την Ινδονησία (65%) και την Γαλλία (57%).
Η δημοσκόπηση ρώτησε τους πολίτες εάν η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν θετικό γεγονός ή όχι. Αν και το 54% είπε ότι ήταν θετική, μόλις στις 15 από τις 27 χώρες η πλειοψηφία χαρακτήρισε θετική την κατάρρευση. Το 22% θεωρεί την εξέλιξη αυτή αρνητική, ενώ το 24% δεν είχε γνώμη.
Στις χώρες του πρώην Συμφώνου τη Βαρσοβίας, οι Ρώσοι (61%) και οι Ουκρανοί (54%) θεωρούν ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αρνητικό γεγονός. Αντίθετα, οι Πολωνοί (80%) και οι Τσέχοι (63%) την θεωρούν θετικό γεγονός.Πηγή:foreign press.gr

ΜΠΡΑΒΟ



«Είναι μια από τις ελάχιστες στιγμές, που νιώθουμε ευτυχείς στο υπουργείο αυτό, όπου κάθε μέρα συναντιόμαστε με τον πόνο, τη φτώχεια, τη δυστυχία και την ανεργία».Με αυτές τις λίγες λέξεις ο υπουργός απασχόλησης κ.Λοβέρδος,παρέδωσε το κλειδί του σπιτιού που παραχώρησε η πολιτεία στην Κούνεβα,αφού η εις βάρος της εγκληματική ενέργεια,θεωρήθηκε εργατικό ατύχημα.Είναι από τις λίγες στιγμές που νιώθουμε ότι ζούμε σε μιά σύγχρονη δημοκρατία

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ

Ακριβώς 20 χρόνια συμπληρώνονται αύριο (Δευτέρα) από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη γερμανική πρωτεύουσα για να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα εκπροσωπήσουν τις τέσσερις νικήτριες δυνάμεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου .
Στους επίσημους καλεσμένους περιλαμβάνονται πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνης της περιόδου, όπως ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ , ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, ο καγκελάριος της ενoποίησης Χέλμουτ Κολ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών την εποχή εκείνη Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και πολλοί άλλοι, που μαζί με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συναντηθούν στην Μπορνχόλμερ Στράσε, ένα από τα σημεία όπου σημειώθηκαν τα πρώτα ρήγματα στο Τείχος.

Νέα ήθη.



Ο κ.Σαχινίδης,υφυπουργός οικονομικών παρουσιάζει σε συνέντευξη του στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής”,την φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης.Αυτό ήταν μία συνηθισμένη πρακτική των παλαιών κακών πολιτικών, που η νέα διακυβέρνηση έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.Δεν περιμέναμε από τον καινούργιο υφυπουργό να ξεστρατίσει πρίν” αλέκτωρ λαλήσει τρίς” καί να σπεύσει στην ναυαρχίδα του ΔΟΛ.Εκτός αν μας καλεί σε διαβούλευση μέσω του ΒΗΜΑΤΟΣ.Ο προϊστάμενος υπουργός τι λέει?

ΟΧΙ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ


Με την αποκάλυψη του σημερινού «Πρώτου Θέματος» ότι η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού κ.Γλυκερία Σιούτη, υπήρξε συνήγορος της Siemens Ελλάδος, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην πρώτη σοβαρή επικοινωνιακή κρίση.Η διαχείριση της υπόθεσης θα δημιουργήσει πολιτικά δεδομένα.Το ΥΠΕΡ ΠΑΣΟΚ έχει την γνώμη ότι ο κ.Παπανδρέου οφείλει να στηρίξει την κ.Σιούτη.Ακόμα καί αν η ίδια υποβάλλει την παραίτηση της,δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.Οι επαγγελματικές ενασχολήσεις ενός Νομικού,είναι απαράδεκτο να στρέφονται εναντίον του.Οι τυφλές αντιπολιτευτικές φωνές είναι υποκριτικές,δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή καί πατρονάρουν τους οπαδούς της ΖΟΥΓΚΛΑΣ.