“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

15 Νοεμβρίου 2011

Αδύνατον? Όχι.

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου, απο τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, χαρακτηρίζεται απο σαφήνεια, ακρίβεια και λιτότητα. Ο νέος πρωθυπουργός ζήτησε την βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου και προσδιόρισε το 2015 , ως τη χρονική στιγμή της εξόδου απο την κρίση,  με την προϋπόθεση της ενότητα για την αποτελεσματική εκπλήρωση των στόχων που καθορίζουν η δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου και οι  συμβάσεις της χώρας με την Ε.Ε.,το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ..
Η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας με την ταυτόχρονη παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ, έχει τώρα περισσότερες πιθανότητες. Και αυτό απο μόνο του είναι κέρδος για την πατρίδα, αλλά όχι και για την κυβέρνηση που καλείται να εκτελέσει πολιτικές που η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν αποδέχεται και σε σημαντικό βαθμό αντιμάχεται.
Η πρόσκαιρη ανακούφιση της κοινωνίας σχετίζεται κυρίως με την αποφυγή των χειροτέρων και όχι με την συναίνεση της στην ακολουθούμενη πολιτική.
 Η αλήθεια είναι οτι η συνειδητοποίηση της οικονομικής κρίσης νομιμοποιεί πολιτικές που σκοπεύουν στην αποκατάσταση κανόνων, όρων και προϋποθέσεων για δημοσιονομική εξυγίανση, υγιή ανταγωνισμό, ανάπτυξη με σχέδιο και δίκαιη κατανομή του πλούτου.
 Η διαφαινόμενη όμως, κυριαρχία των πάσης φύσεως λαϊκιστικών αντιλήψεων συνιστά ισχυρό κίνδυνο να εμπλακεί η χώρα σε  απροσδόκητες περιπέτειες  με απροσδιόριστο κόστος. Αυτό θα αρκούσε για να αποδοθεί στο κυβερνητικό υβρίδιο του κ. Παπαδήμου, ο χαρακτήρας και της κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.
Ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε  την προάσπιση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού. Σύντομα θα διαπιστώσει ότι η επιτυχία της αποστολής του θα συνδεθεί (πέραν της εξυπηρέτησης των των όρων των δανειστών μας) και απο την δυνατότητα της κυβέρνησης του να υψώσει αναχώματα στον επελαύνοντα λαϊκισμό. Και αυτό υπαγορεύει πολιτικές που και την πορεία εξόδου απο την κρίση θα διασφαλίζουν και την  συναίνεση των πολιτών θα απολαμβάνουν.
 Δύσκολο? Βεβαίως. Αδύνατον? Όχι.
.