“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

24 Απριλίου 2010

Θυμάσθε την Αργεντινή?

Γράφει η Κοραλία.
Μέρες που είναι,αξίζει μια ματιά στην περίπτωση Αργεντινή ,που θεωρείται "case study" στο λήμμα χρεοκοπίας. Στο τέλος του 1989 ο πληθωρισμός έφτασε 5000%, στην αγορά οι συναλλαγές γινόντουσαν σε δολλάρια. Το 1991 το πέσο συνδέθηκε με το δολλάριο, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο νόμισμα (10000 πεσο προς 1 $, και έκτοτε 1 πέσο προς 1 $). Η χώρα γνώρισε μέχρι 1999 υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλά επιτόκια, αύξηση ευημερίας αλλά και αύξηση δημόσιου χρέους (από 28% σε 60%), φοροδιαφυγή, διαφθορά. Το 1999 το νόμισμα της Βραζιλίας υποτιμήθηκε και το δολλάριο ανατιμήθηκε.Αποτέλεσμα τα προιόντα της Αργεντινής έπαψαν να είναι ανταγωνιστικά, οι εξαγωγές έπεσαν, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4%.
Το 2000 το ΔΝΤ άρχισε να δανειοδοτεί τη χώρα ώστε να αποπληρώνει τα δάνειά της. Υπήρξε έξοδος κεφαλαίων στο εξωτερικό. Τον Νοέμβριο του 2001 η κυβέρνηση πάγωσε τις καταθέσεις. Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις με τις κατσαρόλες, στην συνέχεια είχαμε βίαιες διαδηλώσεις με καταστροφές τραπεζών και επιχειρήσεων ενώ υπήρξαν θάνατοι διαδηλωτών. Ο πρωθυπουργός κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τον Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση έπεσε, η νέα κυβέρνηση δήλωσε πτώχευση και αδυναμία πληρωμών(στο εσωτερικό και το εξωτερικό). Υποτίμησε το νόμισμα, καθόρισε 1,4 πέσο προς 1δολλάριο.Τους επόμενους μήνες συνεχίστηκε η υποτίμηση 4 πέσο προς 1 δολλάριο. Επιχειρήσεις έκλεισαν ή πτώχευσαν. Πολλές συναλλαγές γινόντουσαν με ανταλλαγή προιόντων, η ποιότητα ζωής της μεσαίας τάξης καταρρακώθηκε, νεόπτωχοι ζούσαν από σκουπίδια, γύρω στις 40.000 ζούσαν από συλλογή υλικών για ανακύκλωση, η επίσημη ανεργία έφτασε 25%, τα αγροτικά προιόντα δε γινόντουσαν αποδεκτά από ΗΠΑ.
Το 2003 όταν η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή άγγιξε τον πάτο και τα μεροκάματα ισοπεδώθηκαν, κρίθηκε ως χώρα φθηνή και συμφέρουσα για επενδύσεις, έγινε φθηνός τουριστικός προορισμός και το ΑΕΠ αυξήθηκε. Το 2005 το ΑΕΠ έφθασε τα επίπεδα του 1998. Ο πληθωρισμός από τον Αυγουστο του 2003 κυμαίνεται απο 12,5-20%, η ανεργία το 2006 ήταν 8,5%. Η αναδιανομή πλούτου έγινε υπέρ των πλούσιων (οι 10% πιο πλούσιοι αύξησαν 31 φορές το εισόδημά τους από το 10% πιο φτωχούς).
Το 2005 άρχισε η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Το 2008 3 πέσο προς 1 δολλάριο.Στην άλλη πλευρά του λόφου οι κυρίες merril lynch, goldman sachs, jp morgan κατηγορήθηκαν ότι δανειοδοτούσαν μια χώρα επικίνδυνη και βέβαια πουλούσαν τα ομόλογά της σε ασφαλιστικές εταιρίες και οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην ευρώπη ιδιώτες αποταμιευτές έχουν επενδύσει 25 δισ$ σε ομόλογα Αργεντινής. Κατηγορήθηκαν ότι κατασκεύασαν μια Εnron ομολόγων. .

Προαναγγελία εξόδου?

Γράφει ο Σόλων Δυμαίος.
Αναφερόμενος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα κατά του ΔΝΤ, ο
πρωθυπουργός τόνισε: «Θα μπορούσα να συνυπογράψω το σλόγκαν και να βάλω από κάτω Έξω και η ΕΕ. Απλώς δεν θα φύγουν με πέτρες, και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία».
Tι θέλει άραγε ο ποιητής να μας πεί; Μήπως άρχισαν κιόλας τα τροχιοδεικτικά για την έξοδο απο την ευρωζώνη;
Εδώ δύο τινά συμβαίνουν: Η βρισκόμαστε μπροστά στην ανάπτυξη ενός απο καιρό καλοδουλεμένου σχεδίου εξόδου απο το ευρώ ή έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους ερασιτέχνες. Όποιος έχει αλλη εξήγηση ας την πεί.

Σχέδιο Β και πρόωρες εκλογές

Γράφει ο Άκης Μπέσκος. Ειδε το τυρί και δεν είδε την φάκα ; η μήπως υπάρχει και εδώ σχέδιο Β !Ειναι γνωστό πως αυτό που διαφοροποιεί την Ελλάδα απο τις άλλες με υψηλό χρέος χώρες είναι το υψος του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Η όποια βοήθεια παρασχεθεί σήμερα, στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης, απο την Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, (τόκους, αναχρηματοδότηση) και για την κάλυψη εσωτερικών τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών।
Η βοήθεια ουδόλως θα επηρεάσει το δυσθεώρητο ύψος του εξωτερικού χρέους, το οποίο με γεωμετρική πρόοοδο θα συνεχίσει να αυξάνεται, και για το οποίο περιέργως ουδείς αυτή τη στιγμή μιλάει. Ομως το ερώτημα και υπάρχει και τίθεται. Ως πότε και μέχρι που θα αυξάνεται το εξωτερικό δημόσιο χρέος; Και οι πιστωτές κοιμούνται άραγε ήσυχοι , περιμένοντας τι;Μήπως γνωρίζουν κάτι το οποίο τους καθησυχάζει;Υπάρχει μυστική ατζέντα ή τέλος πάντων υπάρχει και εδώ πλάνο Β;
Ας δούμε ποιό μπορεί να είναι το πλάνο Β.Η Ευρώπη παρέχει σε πρώτη φάση (2010) οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, κίνηση με την οποία στηρίζει το Ευρώ και παράλληλα δείχνει έτσι την αλληλεγγύη της πρός ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης.Η Ελληνική κυβέρνηση κλέβει πολιτικό χρόνο(εξ΄ άλλου αυτό κάνει απο την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε) και φθάνει στο φθινόπωρο ή στην καλύτερη περίπτωση στην άνοιξη του 2011.Φθάνει η στιγμή όμως, προσυμφωνημένα ή όχι, αυτή τη στιγμή παραμένει ερωτηματικό, που ανοίγει το θέμα του εξωτερικού δημόσιου χρέους.
Οι πιστωτές ζητουν σχέδιο αποπληρωμής, η Ελλάδα αδυνατεί και καταγγέλει πως οι κερδοσκόποι την εκβιάζουν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πλέον ωρολογιακή βόμβα το χρέος της Ελλάδας, βόμβα για την οποία έχει να διαλέξει μεταξύ ανεξέλεχτης και ελεγχόμενης έκρηξης.
Και εδώ μπαίνει σε λειτουργία το πλάνο Β. Η ελεγχόμενη έκρηξη προφανώς και είναι μιά υπο επιτήρηση χρεοκοπία η οποία και τους πιστωτές θα εξασφαλίσει κατευθύνοντας πρός ΑΥΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, που προβλέπονται για το 2011,2012, 2013 και το ευρώ έτσι δεν θα υποστεί ισχυρό κλονισμό.
Αυτή η κίνηση προφανώς εδράζεται στην σκέψη πως με μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας το σύστημα θα καθαρίσει, το ευρώ θα συνεχίσει προσωρινά να υποχωρεί αλλά έπειτα θα καταστεί ισχυρό γιατί θα έχει καταφέρει την αυτοκάθαρση, θα έχει δώσει μια μάχη και θα την έχει κερδίσει, θα έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές του. Βέβαια εδώ μπαίνει το ερώτημα: Καιη Ελλάδα σε όλο αυτό το σενάριο που είναι; Μα προφανώς της έχουν δείξει, την προσυμφωνημένη(;) έξοδο απο την ευρωζώνη μέχρι να τακτοποιήσει τα του οίκου της. Μόνο που αυτή την έξοδο κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτονται να την παρουσιάσουν ως πράξη αντίστασης και κίνηση Εθνικής ανεξαρτησίας, κίνηση - ερώτημα – με το οποίο και θα μας πάνε σε υποχρεωτικές πρόωρες εκλογές.