“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

18 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο Β

«Αν έχουμε αστοχίες, θα πάρουμε και άλλα μέτρα», που θα κινηθούν στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας και των δαπανών, αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου, ανοίγοντας το δρόμο για «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και επιδόματα.Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός κάνει λόγο για δύσκολο τρίμηνο παρακολούθησης και διακυμάνσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι φιλόδοξο, θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πετύχουμε, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο». http://www.i-reportergr.com/2010/01/blog-post_7241.html#ixzz0czcN7FNr Ο κ.Παπακωνσταντίνου μας προετοιμάζει γιά μιά Άνοιξη που θα μας μείνει αξέχαστη.Στάγδην θα μας ποτίσουν τα μέτρα του σχεδίου Β.Γιατί γνωρίζουν ότι άργησαν,ότι δεν είχαν σχέδιο και την απαραίτητη,ισχυρή πολιτική βούληση να πούνε τα πράγματα με το όνομα τους από την αρχή.Και να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά.Το ψέμα και η ανευ περιεχομένου επικοινωνία έχουν κοντά ποδάρια.

Το πρόβλημα της οικονομίας.

Του Νίκου Κοτζιά. Ας ξεκινήσουμε με ένα θεμελιακό ερώτημα: Υπάρχει πρόβλημα στην οικονομίας της Ελλάδας; Απάντηση ναι! Και μάλιστα πολύ μεγάλο και σύνθετο. Η χώρα ζει μέσα σε μια τριπλά σύνθετη κρίση:Πρώτον, την μακρόχρονη διαρθρωτική: δεν παράγει επαρκή αγαθά και υπηρεσίες και η ανταγωνιστικότητά της βαίνει συνεχώς μειούμενη. Η πλευρά αυτής της κρίσης έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των Ελλήνων επιχειρηματιών, την δυσλειτουργία των τραπεζών, την έλλειψη επαρκών ποιοτικών χωρητικοτήτων στο ελληνικό κράτος. Με το γεγονός, ακόμα, ότι η Ελλάδα βαίνει στην συγκρότησή της ως μιας κοινωνίας συνενοχής, όπου πολλοί αδύναμοι κάνουν μικρές ένοχες πράξεις και οι ισχυροί μεγάλες. Την ίδια ώρα, ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της χώρας βρίσκεται σε διαδικασία αποδιάρθρωσης, ενώ αυξάνει η άνιση κατανομή εισοδημάτων και περιουσίας.Δεύτερο, η χώρα βιώνει με τρόπο έντονο τις βαθιές αρνητικές συνέπειες από την παγκόσμια κρίση. Την έλλειψη επαρκών κλάδων παραγωγής και υπηρεσιών που να προσθέτουν αξία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Την μη ειδίκευση της χώρας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, Την ταχύτερη «αφομοίωση» των προβλημάτων που της δημιουργεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο όπου κινείται και, ταυτόχρονα, την μεγάλη καθυστέρηση ενσωμάτωσης των όποιων θετικών της ΕΕ, καθώς και την αργόσυρτη αξιοποίηση των κονδυλίων που δικαιούται η χώρα.Τρίτο, η οικονομική κρίση είναι, επίσης, αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ. Όπως ευθαρσώς δήλωσε ο πρώην υπουργός οικονομικών της ΝΔ, Γ.Αλογοσκούφης (Real News 10.1.2010), αν η κυβέρνηση του Καραμανλή λάμβανε με την πολιτική της “έγκαιρα μέτρα” δεν θα είχε η χώρα «το σημερινό πρόβλημα». Είναι, δηλαδή, προϊόν πολιτικών επιλογών και όχι απλά τυφλών νόμων της αγοράς. http://epirusgate.blogspot.com/2010/01/blog-post_1093.html

Σεισμός στη Ναύπακτο.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:57 της Δευτέρας, με επίκεντρο δυτικά της Ναυπάκτου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η δόνηση ήταν επιφανειακή και σχετικά μεγάλης διάρκειας, ενώ έγινε αισθητή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ακολούθησε υπήρξε μετασεισμική ακολουθεία, σημειώθηκαν περισσότερες από 40 μετασεισμικές δονήσεις, όλες πάνω από 3 Ρίχτερ.

Το πρόσωπο του αγρότη.


Του Γιώργου Λακόπουλου.

Κατ' εξοχήν μη ανταγωνιστική η ελληνική γεωργία πέφτει στις δικές της παγίδες, χρόνο με το χρόνο. Και κοροϊδεύει τον εαυτό της . Οι «αγώνες αγροτιάς» έχουν αποτέλεσμα: πάντα παίρνει κάτι. Αλλά την επομένη χρονιά οι αγρότες βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Το πρόβλημα ανακυκλώνεται – δεν λύνεται..Ποιο είναι σήμερα το πραγματικό πρόσωπο του έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου; Είναι ο εξαθλιωμένος βιοπαλαιστης που βλέπουμε στα μπλόκα; Είναι ο «κυριλέ» εκπρόσωπος που κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου με τους υπουργούς, μ ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό μπροστά του; Είναι ο κατεργαράκος που ζει εδώ και τρείς δεκαετίες με το κοινοτικό χρήμα; Είναι όλα αυτά μαζί και άλλα ακόμη; Η δεν είναι τίποτε απ' όλα αυτά, που σημαίνει ότι το πρόσωπο του αγρότη δεν το γνωρίζουμε στ' αλήθεια; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ιδιόμορφο πρόσωπο σε μια ιδιόμορφη χώρα. http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=1196&reftab=61&t=%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82!-

Υποστήριξη Θαπατέρο.

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Στήριξη μέσω «Ελ Παΐς» στην Ελλάδα παρείχε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο, συνεχίζεται ωστόσο το «δηλητηριώδες» κλίμα κατά της χώρας μας, ενόψει του σημερινού κρίσιμου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Απέκλεισε, με δηλώσεις του την Παρασκευή στο γερμανικό ραδιόφωνο, το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου ο Γερμανός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Εχει παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα για δημοσιονομική εξυγίανση. Εχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου», φέρεται να δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελ Παΐς», σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε.
Ο Θαπατέρο υποστηρίζει ακόμη στην ίδια συνέντευξη ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, «υπήρχε ένα γενικό συναίσθημα υποστήριξης προς την Ελλάδα». Ο Ισπανός πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης προς το συμφέρον του ευρώ.
Οι θετικές δηλώσεις για τη χώρα μας του Ισπανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού δεν οφείλονται μόνο στο γεγονός της ιδεολογικής συγγένειας με τον κ. Παπανδρέου, αλλά και στο γεγονός ότι η Ισπανία έχει αρχίσει να βλέπει τα προεόρτια μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων, που τη θέλουν επόμενο θύμα της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη. Πρόσφατα ο διεθνής οίκος αξιολόγισης Standard & Poor's απείλησε με υποβάθμιση την Ισπανία.
Παρά τις θετικές δηλώσεις Θαπατέρο ενόψει και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 11 Φεβρουαρίου, όπου θα δεσπόσει το ελληνικό πρόβλημα, το κλίμα απέναντι στη χώρα μας παραμένει ιδιαίτερα αρνητικό. http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=122249