“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

11 Ιανουαρίου 2012

Επτά θέσεις για μια Νέα Συμφωνία Εθνικής επιβίωσης και Κοινωνικής Αξιοπρέπειας.


Με μια νεα παρέμβαση η Κίνηση για μια Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία προτείνει επτά πολιτικά σημεία-θέσεις για την ριζική ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και τη διαμόρφωση μιας Νέας Συμφωνίας Εθνικής επιβίωσης και Κοινωνικής Αξιοπρέπειας. Με καθαρές θέσεις, με σαφήνεια, και λιτό πολιτικό ύφος πολιτικοποιούν την κρίση του Πασοκ,  επαναφέρουν τον πολιτικό διάλογο στα μείζονα και κρίσιμα προβλήματα της χώρας.




Κίνηση για μια Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία                      Αθήνα 11/1/2012


           Επτά θέσεις για μια Νέα Συμφωνία Εθνικής επιβίωσης και Κοινωνικής Αξιοπρέπειας.


1. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αποχωρήσει χωρίς χρονοτριβή από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως. Με καθαρές διαδικασίες, σύμφωνες με το καταστατικό.

2. Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Η ανασύνταξη του σοσιαλδημοκρατικού χώρου συνδέεται με την επιλογή νέας φυσιογνωμίας, νέας σχέσης με την κοινωνία, νέων δομών, νέων προσώπων.

3. Η διετής πολιτική των μνημονίων απεδείχθη αδιέξοδη. Η συνέχιση της μέσω της διατύπωσης αλλεπαλλήλων, εκβιαστικών διλλημάτων ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή, ακυρώνει την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τη στρατηγική επιλογή της παραμονής μας στην ευρωζώνη. Αξίζει να προσπαθήσουμε για μια νέα συμφωνία Εθνικής επιβίωσης και κοινωνικής αξιοπρέπειας.

4.Οι νεοφιλελεύθεροι μονόδρομοι, η θεωρία της μοναδικής λύσης που επιβάλλουν οι δανειστές και η συμμαχία των «προθύμων» στο εσωτερικό, οδηγούν την χώρα σε μαρασμό χωρίς να επιλύουν τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.

5. Οι ριζοσπαστικές αλλαγές είναι προτεραιότητα για τη χώρα μας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές αναγκαίες. Στην οικονομία, το κράτος, το πολιτικό σύστημα. Παντού. Είμαστε αντίθετοι με το μέτωπο της ακινησίας, με την υπεράσπιση παράλογων και πελατειακών «κεκτημένων». Είμαστε αντίθετοι στα προνόμια που προκαλούν τους πολίτες, παραλύουν την κοινωνία και εμποδίζουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική.
Η «σωτηρία της χώρας» δεν είναι απρόσωπο και ουδέτερο μέγεθος. Η χώρα δε μπορεί να «σωθεί» χωρίς τους ανθρώπους της. Η χώρα δε μπορεί να «σωθεί» ενώ οι άνεργοι θα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο, το κοινωνικό κράτος θα έχει καταστραφεί, οι αμοιβές θα βαλκανοποιούνται, οι συνταξιούχοι θα είναι πένητες και χιλιάδες νέοι θα φεύγουν στο εξωτερικό.

6. Η λύση μπορεί να δοθεί με Νέα Συμφωνία στον πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που θα περιέχει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις, καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες και τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.

7. Η Νέα Συμφωνία αφορά στις αλλαγές στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την απασχόληση, το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι ανακατανομή ρόλων και προσώπων στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής. Δεν είναι διέξοδος σε φιλοδοξίες. Προϋποθέτει ευκρίνεια πολιτικών στόχων, απόφαση για ρήξεις και ανατροπές, ανάληψη ευθυνών χωρίς προσχήματα για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν στη διετία που πέρασε.

Κίνηση για μια Νέα

Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία        Αθήνα 11/1/2012