“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

4 Φεβρουαρίου 2011

Οι "αλα καρτ" ευαίσθητοι....."σύντροφοι"

Την άμεση έναρξη της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής στην Αίγυπτο, ζητούν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, σε ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ καταδίκασε τα επεισόδια βίας στην Αίγυπτο, την ώρα που πολλοί την κατηγορούν δικαιολογημένα ότι επέδειξε αναβλητικότητα και διστακτικότητα.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τις Αρχές της Αιγύπτου να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες του αιγυπτιακού λαού «με μεταρρυθμίσεις και όχι με καταπίεση», λέγοντας ότι η μετάβαση εξουσίας σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
H Σοσιαλιστική Διεθνής άραγε στους πόσους νεκρούς απέβάλε απο τους κόλπους της τον "σύντροφο" Χόσνι Μουμπάρακ?Γιατί αντέδρασε με τη γνωστή ευαισθησία της όπως πιστοποιήθηκε στην Τυνησία  με τον έτερο "σύντροφο" Μπεν Αλί ? Πρόεδρε τι λες? Ο Δρούτσας, ο Δόλλης και τα άλλα ,"αλά καρτ ευαίσθητα" παιδιά τι λένε και που κρύβονται?

Με τις αγορές... ενάντια στις αγορές

Όλα τα μηνύματα και τα σημάδια προμηνύουν ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μορφοποιήσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους σε χώρες της ευρωζώνης, σε μια αποφασιστική προσπάθεια στήριξης του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος στο σύνολο του.Όπως γράφαμε (17/01/2011),σε ανάρτηση με τίτλο "Η Γερμανική Ευρώπη",το "Γερμανικό παιχνίδι για την ευρωπαϊκή κυριαρχία είναι σκληρό και αμείλικτο". Προφανώς ο Γαλλογερμανικός άξονας θα επιχειρήσει να δείξει στις αγορές τα όρια τους και να δώσει στους άσπονδους φίλους απάντηση ισχύος.
Η πολιτική ορθότητα των καθυστερημένων ευρωπαϊκών επιλογών δεν αναιρεί την νεοφιλελεύθερη ουσία τους και την άμεση αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Με τις αγορές... ενάντια στις αγορές είναι ο  τίτλος που ταιριάζει στις αναμενόμενες ,γερμανικής έμπνευσης, ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Και η Ελλάδα? Απουσιάζει πολιτικά και αδυνατεί να καταθέσει ιδέες και προτάσεις που θα εξυπηρετούν τόσο την ενίσχυση της Ευρώπης, όσο και μια κοινωνικά-έστω- αξιοπρεπή στρατηγική εξόδου απο την οικονομική της κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου έχει ταυτίσει την προσωπική του επιτυχία με το εθνικό συμφέρον και αναλώνεται σε επικοινωνιακές πολιτικές εντυπωσιασμού και ευρωπαϊκού "καθωσπρεπεισμού", αρνούμενος απο άποψη να αναλάβει τις ευθύνες και το κόστος μια στρατηγικής εθνικής ανόρθωσης, που υπερβαίνει την λογιστική στενότητα του μνημονίου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου περισσότερο συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος της Τρόϊκας και ελάχιστα νοιώθει την ανάγκη να σχεδιάσει και να εφαρμόσει δημοσιονομικές και αναπτυξιακές πολιτικές που θα διασφαλίσουν μια νέα ενάρετη οικονομικό και κοινωική πορεία.
Η Ελλάδα προφανώς δεν είναι σε θέση να επιβάλλει πολιτικές.  Ωστόσο, θα μπορούσε να διαμορφώσει ενα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τα συμφέροντα της. Αρκεί να είχε η πολιτική ηγεσία της στέρεο και ισχυρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να διέθετε μια πολιτική που να υπερβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν απο το μνημόνιο. Η απουσία τους συνιστά και τον εθνικό μας εγκλωβισμό.