“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

22 Μαρτίου 2012

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Του Δημήτρη Μπατζελή.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει περιέλθει σε βαθιά περιδίνηση, η οποία δεν αφορά μόνο την οικονομία. Είναι σε κρίση αξιών, συνειδήσεων και νοημάτων.
Έτσι, ενώ οι κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης στα επίπεδα της οικονομίας και των θεσμών είναι σημαντικές, από την άλλη μεριά τα ιστορικά δομικά προβλήματα της χώρας έχουν φθάσει στα όρια θραύσης. Οι υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις δεν μπορούν να σηκώσουν το φορτίο των νέων αναγκών. Τα υψηλά ελλείμματα, το μεγάλο δημόσιο χρέος, οι ισχνές παραγωγικές δυνάμεις, το δυσκίνητο κράτος δεν μπορούν να οδηγήσουν πλέον σε βιώσιμη ανάπτυξη. Ως απεδείχθη, το αδιέξοδο και η συνακόλουθη κατάρρευση ήταν θέμα χρόνου. Οι προσπάθειες ανάσχεσης των επερχομένων δεινών που κατεβλήθησαν την περίοδο 1993-2004, έμειναν μεσοστρατίς για πολλούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων ήταν ότι προσέκρουσαν στον ισχυρό πυρήνα κοινωνικών και πολιτικών συμφερόντων, που δεν ήθελαν ουδεμία αλλαγή.
Το δυστύχημα είναι ότι την κατάσταση αυτή, η οποία οξύνθηκε από την ανεύθυνη πολιτική της Ν.Δ. (2004-2009),έλαχε να την διαχειριστεί μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η ηγεσία της οποίας ήταν παντελώς ανέτοιμη και αρνητική να αναλάβει αυτές τις υποχρεώσεις. Έτσι, αφού άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος, τελικά μας οδήγησε στο Μνημόνιο, επιδεικνύοντας: α) έλλειψη στρατηγικής, β) ερασιτεχνισμό, γ) ηττοπάθεια.
      http://www.neasimfonia.gr/node/111

Χώρα χαμηλού εργασιακού κόστους?


 
 
 
 
 
του Γιάννη Κατρή
Φοριέται εσχάτως το "εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" ή "νέο παραγωγικό μοντέλο", που θα αντικαταστήσει εκείνο της μεταπολεμικής Ελλάδας και ιδαίτερα ότι συγκροτήθηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης. Επί του παρόντος, μονο καταστροφή υπάρχει. Εκτός κι αν θεωρήσουμε την πολιτική των δανειστών παραγωγικό μοντέλο.