“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

4 Νοεμβρίου 2011

Λέτε να μην χρειασθεί ψήφος εμπιστοσύνης?

Το έργο τώρα αρχίζει.

Γράφει ο Dealer.
Ναί ο κ. Παπανδρέου το πήρε απόφαση. Θα παραιτηθεί της πρωθυπουργίας αφού οι δελφινοκορυφαίοι του Πασοκ δεσμεύονται για την διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς αποχώρησης του. Οι μοναδικές αντιστάσεις προέρχονται απο το περιβάλλον και την οικογένεια του πρωθυπουργού. Κάμπονται και αυτές...
Το κρίσιμο και μείζον θέμα όμως είναι η σωτηρία της χώρας. Η επόμενη ημέρα εκεί πρέπει να εστιάσει. Οι υποχρεώσεις μας δεδομένες, οι ημερομηνίες σχεδόν ασφυκτικές και το πολιτικό προσωπικό παραδομένο στις διαθέσεις των επιγόνων.
 Η κοινοβουλευτική ομάδα του Πασοκ θα κλήθεί σύντομα να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της. Οι διαγκωνισμοί έχουν αρχίσει. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Παπουτσής οργανώνουν την αρχηγική τους φιλοδοξία. Θα ήθελε και ο Χρυσοχοϊδης αλλά κανείς πλέον δεν το εμπιστεύεται. Τα ίδια ισχύουν και για τον κ. Ραγκούση. Να είστε βέβαιοι ότι και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης θα επιθυμούσε μια μεταβατική αρχηγία, αλλά οι βουλευτές δεν έχουν χάσει ακόμα το μυαλό τους. Ωστόσο αν τελικά προκριθεί η λύση του μεταβατικού αρχηγού ο κ. Ρέππας είναι ο πιθανότερος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει εσχάτως η κ. Βάσω Παπανδρέου.
Όποια κι αν είναι η εξέλιξη , καλόν είναι να κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι, ότι μαζί με τον κ. Παπανδρέου θα αποχωρήσει και η ιδέα του αρχηγισμού. Οι αποτελεσματικές συλλογικότητες στη βάση προγραμματικών συγκλείσεων θα χαρακτηρίζουν τις ηγεσίες της νέας μεταπολίτευσης. Το έργο τώρα αρχίζει.


Λοβέρδος: Δεν θα κάνω την πάπια.

 Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκανε τη Παρασκευή το μεσημέρι την παρακάτω ανακοίνωση:

«Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησα από τη Βουλή ως Υπουργός Υγείας στήριξη της πρότασης του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την Κυβέρνηση. Την προηγούμενη μέρα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα υποστηρίξει με ένταση ότι το δημοψήφισμα με θέμα σχετικό τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν, ή θα ερμηνευόταν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, ως αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ως αμφισβήτηση του ευρώ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού άκουσα την εισήγηση του Πρωθυπουργού με βάση την οποία: α) αποσύρουμε τα περί δημοψηφίσματος, β) δρομολογούμε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και γ) ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μείνει η χώρα με τα καυτά προβλήματά της για κάποιο χρόνο χωρίς κυβέρνηση και για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε χαοτική πολιτική κρίση. Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, τοποθετήθηκα, συμφωνώντας με την εισήγηση του προσθέτοντας, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αναζήτηση συναινετικής πολιτικής λύσης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και αμέσως μετά από αυτή οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσα και θα είναι αποτελεσματικές. Δεν νοείται είπα να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως Κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί.
Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι η λάθος πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα έφερε την Ελλάδα στη θέση να της υπαγορευθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του, αλλ ά και η συσχέτιση της απάντησης του λαού με την πτώχευση της χώρας. Δεν υπάρχουν λόγια για να αξιολογηθεί η περίσταση αυτή.
Επειδή ανάμεσα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής μεσολάβησε η συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία τίποτα σχετικό δεν αναφέρθηκε και ανησυχώντας για τις εξελίξεις που δεν σχετίζονται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και το ευρώ, συμπληρώνω το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο οποίο προφανώς και εμμένω με τη δήλωσή μου πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.
Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτι κό με βάση το οποίο λειτουργώ
».