“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

30 Νοεμβρίου 2009

Πολιτικά ανοίγματα.

Tο Πασοκ γιά μία ακόμα φορά αποδεικνύει τα αντανακλαστικά του.Αντέδρασε άμεσα στην εκλογή του κ.Σαμαρά καί έκανε άνοιγμα στα στελέχη της συντηρητικής παράταξης.Η επιλογή του κ.Ανδρέα Κουτούπη στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων το πιστοποιεί, εφ'όσον ο κ.Κουτούπης υπήρξε πράγματι,τόσο υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος του κ.Αγραπίδη στον Πειραιά,όσο καί υποψήφιος με την ΔΗΚΙΟ στο οικονομικό επιμελητήριο.Υποθέτω ότι ο κ.Παπανδρέου καί ο κ.Παπακωνσταντίνου νοιώθουν συνεπείς με τις δεσμεύσεις του γιά αξιοκρατικές επιλογές που συνδυάζουν τεχνοκρατική εγκυρότητα καί πολιτική εμπειρία.

Τα βιογραφικά των νέων Γενικών καί Ειδικών Γραμματέων

Δημήτρης Γεωργακόπουλος
Γεννήθηκε το 1948. Πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 2007. Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Μετείχε στις Διαρκείς Επιτροπές Παραγωγής- Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης, Μετανάστευσης, Προσφύγων, Δημοσιογραφίας και Επιστημών- Τεχνολογίας. Διετέλεσε Υφυπουργός
Ανδρέας Κουτούπης
Ανώτερος Διευθυντής (Senior Manager) στο Συμβουλευτικό Τμήμα της PricewaterhouseCoopers Ελλάδος, και Διδάσκων Λογιστικής και Εσωτερικού Ελέγχου στο τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και στο Μεταπτυχιακό Φορολογίας και Ελεγκτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κάτοχος πτυχίου Δημόσιας Διοίκησης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Μεταπτυχιακού στον Εσωτερικό Έλεγχο (City University Business School, London-UK), Διδακτορικού Διπλώματος στην Εταιρική Διακυβέρνηση και τον Εσωτερικό Έλεγχο (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής (MIIA, PIIA, CIA, CCSA). Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (ΕΙΕΕ), του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών του Hνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, του Διεθνούς Συνδέσμου κατά της Απάτης (ACFE), του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης (HACFE) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων), καθώς επίσης και εκπρόσωπος του ΕΙΕΕ στον Φορέα Διαβούλευσης για την προστασία από το Ξέπλυμα Χρήματος
Γιώργος Χριστοδουλάκης
Γεννήθηκε το 1968. είναι αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Manchester Business School του Πανεπιστημίου του Manchester, Μ. Βρετανία.
Kάτοχος PhD και MSc στην ποσοτική χρηματοοικονομική από το Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, καθώς και MSc και πτυχίου οικονομικής επιστήμης και οικονομετρίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξειδικεύεται στην ποσοτική ανάλυση, πρόβλεψη και αποτίμηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων και τη συστημική ευστάθεια και ρύθμιση. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και ως ακαδημαϊκός στο Cass Business School του City University του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Exeter, Μ. Βρετανία.
Ηλίας Πεντάζος
Οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές σε Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις (Μ.Sc του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης) και Ευρωπαϊκή Οικονομία και Πολιτική (Μ.Ρhil του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Loughborough).
Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στα Ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα σε Μακροοικονομική πολιτική, Δημόσια οικονομικά, Χρηματοοικονομικές σχέσεις, Επενδύσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Εργάσθηκε στις Βρυξέλλες σε καίριες θέσεις επί 15 χρόνια, ως στέλεχος της Ευρ. Επιτροπής και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρ. Ένωση. Έχει προεδρεύσει σε επιτροπές και στις τρεις Ελληνικές Προεδρίες στην Ε.Ε, ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διεθνείς Διαπραγματεύσεις, Συνέδρια, Διυπουργικές συναντήσεις και Ευρωπαϊκά Συμβούλια κορυφής. Ήταν ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος της ΜΑ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο Συμβούλιο ECOFIN σε όλη τη κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και τη ζώνη Ευρώ.
Έχει εργασθεί επίσης στο Υπουργείο Οικονομίας ως Ειδικός Σύμβουλος για σχέσεις με την Ευρ. Ένωση, στο Υπουργείο Άμυνας ως Γενικός Διευθυντής για Διεθνείς σχέσεις και Αμυντική Βιομηχανία και στον ιδιωτικό τομέα ως μελετητής και Σύμβουλος ανάπτυξης.
Διετέλεσε μέλος ΔΣ σε Οργανισμούς, Επιστημονικά Ινστιτούτα και Τράπεζες. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Νέοι Γενικοί καί Ειδικοί Γραμματείς

Τέσσερις νέοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς τοποθετήθηκαν τη Δευτέρα σε κρίσιμα οικονομικά πόστα με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Γεωργακόπουλο, ο οποίος τοποθετήθηκε στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, τον καθηγητή χρηματοοικονομικής Γιώργο Χριστοδουλάκη στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, τον σύμβουλο επιχειρήσεων Ανδρέα Κουτούπη στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και τον οικονομολόγο Ηλία Πεντάζο Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.Στην προηγουμένη ανάρτηση τον κ.ΚΟΥΤΟΥΠΗ τον είχαμε γράψει Κατσίπη.

Νέες τοποθετήσεις

Αναμένεται απόψε να ανακοινώθούν νέες τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων.Επικρατεί σύγχιση καί όργιο φημών γιά έντονες διαφωνίες μεταξύ υπουργών καί του γραφείου του κ.Παπανδρέου.Γιά την Γενική Γραμματεία Φορολογίας φαίνεται ότι αποσύρεται το όνομα του κ.Μπατζελή όπως επίσης καί η πρόταση γιά το στέλεχος της ΔΑΚΕ καί τέως ΟΝΝΕΔΙΤΗ κ. Κατσίπη(μεταφέρουμε το όνομα με κάθε επιφύλαξη),ο οποίος πέραν του βαρέως βιογραφικού είναι φίλος του κ.Παπακωνσταντίνου.Φαίνεται ότι ο κ.Κατσίπης(?),έχει πάρει διαβεβαίωση γιά αξιοποίηση του σε άλλη(μάλλον Ειδική) Γραμματεία.Οσο γιά τον ΟΑΕΔ προορίζεται ο συνεργάτης του κ.Παπανδρέου κ.Κικίλιας.Φήμες περί της ανάληψης της διοίκησης του ΟΑΕΔ από τον κ.Τζουμάκα εκλαμβάνονται ως αστειότητες(αν καί όλα μπορούν να συμβουν πλέον).

Ο κ.Παπανδρέου απάντησε.


Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της.Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία.Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο κ.Παπανδρέου στην Σαββατιάτικη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Πασοκ.Εν ολίγοις ο κ.Παπανδρέου ομολογει ότι δεν γνώριζε γιά τις δυνατότητες καί την ποιότητα του Δημόσιου τομέα,ούτε τηνποιότητα των στελεχών που τοποθετούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις,ούτε γιά το πλήθος των κρατικών-κυβερνητικών θέσεων.Όμως ο κ.Παπανδρέου είναι σχεδόν τριάντα χρόνια βουλευτής,διετέλεσε καί υπουργός γιά δώδεκα περίπου χρόνια καί οφείλει να αναζητήσει άλλα επιχειρήματα που να δικαιολογούν τις ανούσιες καί αναποτελεσματικές πολιτικές του επιλογές.