“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

20 Δεκεμβρίου 2010

Άγνοια? Πολιτική ανικανότητα? Κυνισμός?

Γράφει ο Καραγιώργης της Σερβίας.

"Μας κατηγορούν κάποιοι και λένε, ότι αυτό που κάνουμε, δεν είναι σοσιαλιστικό. Μας κάνουν κριτική τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, για τη συνέπεια με τις αρχές μας. Πόσο σοσιαλιστική, ακριβώς, είναι η χρεοκοπία; Και ποιους πλήττει αυτή; Πλήττει το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να φυγαδεύσει τα χρήματα του στο εξωτερικό ή πλήττει τους πιο ευάλωτους στην ελληνική κοινωνία; Πόσο σοσιαλιστές θα μας έκανε και πόσο θα προστατεύαμε τους εργαζόμενους, αν δεν κάναμε τίποτα, για να κρατήσουμε επιχειρήσεις σε ζωή, στη διάρκεια μιας κρίσης; Πόσο σοσιαλιστικό και αλληλέγγυο, μεταξύ των γενεών, θα ήταν να αφήναμε το συνταξιοδοτικό να καταρρεύσει μέσα σε πέντε χρόνια και να πούμε στο σημερινό πενηντάρη, ότι δεν υπάρχει σύνταξη για εσένα; Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε και πήραμε τις αποφάσεις για μια γρήγορη επίλυση του ασφαλιστικού συστήματος."
Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπακωνσταντίνου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι ενδεικτικό του σύγχρονου λαϊκίστικου πολιτικού λόγου. Ανύπαρκτα διλήμματα και ρητορικά ερωτήματα επιστρατεύονται για να καλύψουν την ανυπαρξία σχεδίου , την αναποτελεσματική διαχείριση (όρα έσοδα),πονηρές νομοθετικές διατάξεις (διαγραφή χρεών, φόρος στις διαφημίσεις) και την αλαζονική πολιτική συμπεριφορά (όρα σχέσεις και αρμοδιότητες Κουσελά, Γεωργακόπουλου). Και για τις οριζόντιες πολιτικές που επέλεξε για να επιτύχει την δημοσιονομική εξυγίανση, καμία λέξη, κανένα σχόλιο. Άγνοια? Πολιτική ανικανότητα? Κυνισμός? Διαλέξτε.

Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

"Οι Νεοέλληνες, καθώς αφομοιώνουν λίγο πολύ την ευρωπαϊκή σκέψη, συλλογίζονται μεν,αλλά δεν σκέπτονται. Η απουσία σκέψης συνιστά απουσία διαμόρφωση και μορφής, κι έτσι ούτε το ψυχολογικό ούτε το κοινωνικό μπορούν να ξεπεραστούν. Oι σύγχρονοι Έλληνες μοιάζουν ανίκανοι να κατευθύνουν το δικό τους πεπερασμένο προς το άπειρο. Κι ούτε κατορθώνουν να μεταμορφώσουν τη θλίψη των τραγουδιών τους σε λόγια της αγωνίας. Η γλυκύτητα της ζωής, οι χαρές της γιορτής δεν ορθώνονται σε μορφές της Χαράς, επειδή λείπει ο στοχασμός."
        Απόσπασμα του κειμένου που δημοσίευσε το 1954 ο Κώστας Αξελός στο γαλλικό περιοδικό Esprit. H επικαιρότητα του αποτέλεσε και την αφορμή για την έκδοσή του απο τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, με τον τίτλο "Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

"Ευρωπαϊκό κίνημα" εντός του ΠΑΣΟΚ

Στο περιθώριο της συζήτησης του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών, σε χρόνο πολιτικά ευαίσθητο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αναπτύσσονται ξεχωριστές διεργασίες, που δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε αποτέλεσμα, αλλά αποτελούν βάση σχηματοποιήσεων στο μέλλον.
Ομάδα βουλευτών έχει εδώ και καιρό θέσει ζήτημα στρατηγικής κατεύθυνσης για την κυβέρνηση και τη χώρα, καθώς διαπιστώνεται όιτι δεν υπάρχει σταθερά, ούτε κύκλος καθοδηγητικών ιδεών, παρά μόνο ασθενής και επιβεβλημένη απ' έξω διαχείριση, χωρίς βεβαιωμένη αποτελεσματικότητα και διαμόρφωση προσδοκιών εξόδου από την κρίση.
Μια πρώτη απόπειρα έκφρασης σχετικού προβληματισμοιύ αποτέλεσε το κοινό άρθρο τριών βουλευτών και συγκεκριμένα των Νάσου Αλευρά, Κώστα Καρτάλη και Γιώργου Φλωρίδη, που δημοσιεύθηκε πριν από δυό Κυριακές στην Ελευθεροτυπία. Σε εκείνο το άρθρο ετίθετο ακροθιγώς και με προσεκτικό τρόπο ακριβώς το ζητημα στρατηγικής και ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης.
http://www.insideinfo.gr/article/4900/europaiko-kinema-edos-tou-pasok-politikes-diergasies-ston-kairo-tes-krises