“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

4 Νοεμβρίου 2010

Ο Γιώργος λύγισε...

Το 2011 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το μόνο υπαρκτό σχέδιο είναι το μνημόνιο. Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαμορφώσει ενα πολιτικό σχέδιο ανοχής και κατανόησης του. Πολύ περισσότερο εμφανίζεται αδύναμη να διαμορφώσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο αναζωογόνησης του ελληνικού παραγωγικού δυναμικού, ένα σχέδιο αφύπνισης και ενθάρρυνσης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι σε θέση (κυρίως ψυχολογική), να διαχειρισθεί πολιτικά τα διαμορφούμενα εσωτερικά μέτωπα. Αδυνατεί να εμπνεύσει την πολιτική του ομάδα,το στενό πηρύνα των συνεργατών του,τους υπουργούς του,το κέλυφος-Πασοκ.Για τούτο και ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.Το όποιο αποτελέσμαείναι το πρόσχημα. Η ουσία είναι η επιθυμία του κ.Παπανδρέου να κυβερνησει άνευ όρων και δεσμεύσεων τόσο απο πολιτικές όσο και απο πρόσωπα. Ο Γιώργος λύγισε και μαζί αυξάνουν οι πιθανότητες να λυγίσει η χώρα. Η κοινωνική αγανάκτηση μετατρέπεται σε απελπισία όσο θα απουσιάζει η ελπίδα μιας νέας πολιτικής προοπτικής. Η συνείδηση ότι βιώνουμε μία περίοδο μειωμένων προσδοκιών δεν σκοτώνει την αναζήτηση της πολιτικής διεξόδου.

Αναδιάρθρωση χρέους στην Ιρλανδία.

Τα νέα που έρχονται στην Αθήνα από την Ιρλανδία τα τελευταία 24ωρα δεν είναι... καλά. Η πρόσφατα διασωθείσα κρατική πλέον τράπεζα Anglo Irish Bank καλεί τους κατόχους ομολόγων της ύψους 2 δισ. ευρώ να δεχθούν μία ανταλλαγή: να παραδώσουν τα τραπεζικά ομόλογα και να πάρουν σε αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% αυτών που θα παραδώσουν!

Με άλλα λόγια να δεχθούν μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν κατά 80%!
Σε περίπτωση που δεν το δεχθούν (η ανταλλαγή θα είναι οικειοθελής) η εναλλακτική θα είναι να πάρουν σε ρευστό ένα ποσό μικρότερο από το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που σήμερα κατέχουν...
Πρόκειται για την πρώτη και σημαδιακή πράξη αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων που προβλέπει η αγορά, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα για τα οποία προτείνεται η ανταλλαγή μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά «μεταφράζει» στην πράξη το πώς εννοείται η προ ημερών ανακοινωθείσα απαίτηση της κ. Μέρκελ να «μπει» και ο ιδιωτικός τομέας στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της ευρωζώνης.
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η πρόσφατη σημαντική ανοδική τάση στα spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη αυτή και έχει προφανώς προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αγορές των ομολόγων.
Στον γερμανικό οικονομικό Τύπο έχουν ήδη διατυπωθεί εκτιμήσεις ότι η απαίτηση της κ. Μέρκελ για «συμμετοχή» του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Η κίνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης με την αναδιάρθρωση του χρέους της ΑΙΒ φαίνεται να ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση και έχει χτυπήσει το καμπανάκι για τα τραπεζικά ομόλογα όλων των τραπεζών που συνδέονται με το κρατικό χρέος των «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης. Η πράξη αυτή ερμηνεύεται ως προμήνυμα αποφάσεων που έχουν ληφθεί συνολικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Για την Αθήνα αυτά σίγουρα δεν είναι καλά νέα αλλά έχει ήδη προβλεφθεί μια γραμμή άμυνας που θα οικοδομηθεί στα αποτελέσματα των stress test που έχουν προγραμματισθεί στα τέλη του Νοεμβρίου στην βάση των απαιτήσεων του Μνημονίου.
Πηγή:www.capital.gr

Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ;

Πόσο πολιτικά υπερήφανοι, και συνεπείς με τις ιδεολογικές αρχές τους και την ιστορία τους, μπορούν να αισθάνονται οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί και έντιμοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, όταν καλούνται να ψηφίσουν για περιφερειάρχη το νέο εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ υποστηριζόμενο και από το ΛΑΟΣ, αλλά και από τους νεοφιλελεύθερους της Δεξιάς, με τη γνωστή πολιτική διαδρομή Πέτρο Τατούλη;
Και όταν την ίδια στιγμή συμμετέχουν στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο Λακωνίας, άτομα που ικέτευαν εγγράφως τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να τα χρησιμοποιήσει σαν αντιπεριφερειάρχες, κι όταν η Ν.Δ. τα απέρριψε, βρήκαν πρόθυμη στέγη στο ψηφοδέλτιο Τατούλη, όπως η κ. Ντία Τζανετέα της Λακωνίας ;
Πόσο υπερήφανοι μπορεί να είμαστε ;
Κι όταν ακόμα στο ίδιο περιφερειακό ψηφοδέλτιο συμμετέχει νυν στέλεχος του ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΛΑΟΣ Λακωνίας, που πέρασε από τις ηγετικές θέσεις της φασιστικής οργάνωσης 4ης Αυγούστου, και που συγκέντρωνε χρήματα μέσω οικονομικού εράνου, με αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει οικονομικά, πολιτικά και ηθικά τον ειδικό φρουρό δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου;
Για να μην αναφερθούμε και σε άλλα άτομα που κοσμούν το ψηφοδέλτιο Τατούλη, που προέρχονται από τους προθαλάμους των πολιτικών γραφείων των πολιτευτών, και των λοιπών αργόμισθων και κρατικοδίαιτων αποτυχημένων παραγόντων της Δεξιάς και της διαπλοκής.
Όλους αυτούς τους παράγοντες ανωμαλίας, που ο δημοκρατικός λαός της Λακωνίας κατήγγειλε και που όλα τα πρηγούμενα χρόνια έβρισκαν στέγη και πελατεία στα πολιτικά γραφεία των παραγόντων της Δεξιάς, ήρθε τώρα ο κ. Τατούλης να χρησιμοποιήσει και να νομιμοποιήσει.
Αλήθεια πόσα χρήματα έχει καταθέσει στο λογαριασμό συμπαράστασης στο δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και υβριστής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, κ. Π. Τατούλης;
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ Λακωνίας

Ανοικτή επιστολή στον κ. Παπανδρέου

Προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Εξοχότατε Πρόεδρε
Στη ζωή μας είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να υποδεχθούμε πολλές φορές κάποιον Παπανδρέου στην Πάτρα, ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ως Πρωθυπουργό της χώρας.
Έρχονταν πάντα νοιώθοντας ότι βρίσκονται στη δική τους πόλη, η οποία τους ανταπέδιδε τα αισθήματα, με την «αιώνια» στήριξή της. Καλώς ορίζεις σήμερα και συ, για ακόμα μία φορά.
Νοιώθουμε την ανάγκη να σας πούμε ότι η επίσκεψή σας πρέπει να είναι προσκλητήριο ενότητας για την κοινωνία και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και να μην την αξιοποιήσουν κάποιοι για αλλότριους και ιδιοτελείς σκοπούς. Δεν θα είναι σήμερα όλο το ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο της ΕΑΠ. Και δεν θα είναι όχι γιατί δεν θέλει ή δεν χωράει, αλλά επειδή κάποιοι διαδίδουν ότι όσοι κάνουμε την επιλογή να ψηφίσουμε για Δήμαρχο τον Γιάννη Δημαρά, δεν έχουμε θέση εκεί μέσα.
Ελπίζουμε να μην τους ακούσετε.
Γιατί είναι πολλοί από το ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν τον Γιάννη Δημαρά, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν το μεγάλο και ενιαίο ΠΑΣΟΚ σε κανέναν από αυτούς που αντί να ενώνουν, διχάζουν.
Στην Πάτρα συμβαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον: πολίτες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ αλλά και πολίτες που ψηφίζουν ΝΔ, ή Συνασπισμό, Δημοκρατική Αριστερά, ή έχουν άλλες πολιτικές προτιμήσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους, για να διοικηθεί η πόλη, σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο, αδιαφορώντας για την κομματική του καταγωγή. Δεν φτιάξαμε κάποιο νέο κόμμα, όλοι εμείς. Απλά, διακρίναμε στον Γιάννη Δημαρά την ικανότητα, το ήθος και την εργατικότητα που πρέπει να έχει ο Δήμαρχος της Πάτρας.
Και επειδή κουραστήκαμε να βλέπουμε αυτή την πόλη να χειροτερεύει, αντί να προοδεύει, αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε έναν άνθρωπο που μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο.
Στην Πάτρα, διαμορφώθηκε ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που απαιτεί και διεκδικεί να πάρει τις τύχες της πόλης του στα χέρια του. Και ως ΠΑΣΟΚ οφείλουμε όχι μόνον σεβασμό, αλλά και στήριξη στα μαζικά κινήματα. Αυτό απαιτεί και επιβάλλει η ιδεολογία μας.
Γι αυτό μην επιτρέψετε σήμερα, να επικρατήσουν διχαστικές αντιλήψεις και πρακτικές.
Οι Δημοτικές Εκλογές θα τελειώσουν στις 14 Νοεμβρίου. Και εμείς θέλουμε να έχουμε την ικανοποίηση ότι ως πολίτες της Πάτρας κάναμε το χρέος μας για την πόλη μας, αλλά και ως μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουμε να δίνουμε τους αγώνες μας για το καλό της χώρας. Μην επιτρέψετε λοιπόν να υψωθούν διχαστικά τείχη ανάμεσά μας.
Γιατί το διχασμό θα τον πληρώσουν και η Πάτρα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.
Ως Πρωθυπουργός αγκαλιάστε όλη την κοινωνία και ως Πρόεδρος του Κινήματος το όλο και ενιαίο ΠΑΣΟΚ και στείλτε το μήνυμα ότι η επίσκεψη ενός Παπανδρέου στην Πάτρα συνεχίζει να αποτελεί προσκλητήριο ενότητας.
Τα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ
• Αντωνέλλος Κώστας, Έμπορος, τ. Γραμματέας Τομεακού Γραφείου Επαγγελματοβιοτεχνών Πάτρας.
• Βέρρας Μιλτιάδης Γιατρός, τ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, τ. Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.
• Βιδάλης Γιώργος Εργοδηγός, τ. μέλος Ν.Ε Αχαϊας ΠΑΣΟΚ
• Καπράλος Γιάννης Εκπαιδευτικός, τ. μέλος τριμελούς Γραμματείας Ν.Ε. Αχαΐας ΠΑΣΟΚ
• Μπούρδος Γιώργος Λογιστής, τ. μέλος Ν.Ε Αχαϊας ΠΑΣΟΚ
• Παπαδημητρίου Χρήστος καθηγητής Πανεπιστημίου, τ. Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ
• Παπασωτηρόπουλος Βασίλης, καθηγητής ΑΤΕΙ, τ. Γραμματέας Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ εργαζόμενης Νεολαίας.
• Δόκτωρ Ραμπαβίλας Παναγιώτης τ. Μέλος Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματείας Ν.Ε. Αχαϊας ΠΑΣΟΚ
• Τσιώτσης Ευάγγελος Χημικός Μηχανικός τ. Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
• Φιλιππάτος Πέτρος Δ. Υπάλληλος, τ. μέλος Ν.Ε Αχαΐας ΠΑΣΟΚ