“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

12 Οκτωβρίου 2010

Τι τραβάμε κι εμείς οι ...διεφθαρμένοι

Γράφει ο revival
Πολύς θόρυβος έγινε για τις δηλώσεις του Γιούνκερ. Όταν όμως ο πρωθυπουργός δήλωνε στα διεθνή media πόσο διεφθαρμένη και πελατειακή είναι η χώρα του, αρκετοί το εξέλαβαν ως «έκρηξη ειλικρίνειας».
Ήταν βλέπετε οι πρώτες μέρες την κυβέρνησης, τότε που δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί εντελώς ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι μας περιμένει το μνημόνιο με τους δανειστές.
Δεν υπάρχει ίσως προηγούμενο πρωθυπουργού που δυσφήμησε τόσο τη χώρα που κυβερνάει. Ουδέποτε ακούσαμε πχ τον Ομπάμα να διαλαλεί στη διεθνή κοινή γνώμη πόσο τραγική είναι η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ. Ούτε τον Βρετανό πρωθυπουργό, πρώην και νυν, να διαφημίζει την ανεργία στη χώρα του ( η αναφορά γίνεται σκοπίμως σε πολιτικούς του αγγλοσαξονικού χώρου).
Ακόμα και ηγέτες τριτοκοσμικών πασιφανώς διεφθαρμένων χωρών προσπαθούν κάτι καλό να πουν και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
Στο επιτελείο όμως του δικού μας πρωθυπουργού είναι εδραιωμένη η στρατηγική να εμφανιστεί η χώρα με δύο περιόδους ορατές και σαφώς διαχωρισμένες .
Η πρώτη, της μεταπολίτευσης, από το 1974 μέχρι το 2009 όπου συλλήβδην βασίλευε η διαφθορά και η δεύτερη από το 2009 και μετά που βασιλεύει η διαφάνεια και η ανοιχτή διακυβέρνηση.
Αν η στρατηγική αυτή έχει ως παράπλευρες απώλειες την εικόνα της χώρας, είναι κάτι που δεν υπολογίζεται σοβαρά.
Αυτό εξηγεί και τις αθλιότητες που ακολούθησαν τις δηλώσεις Γιούνκερ.
Πρώτος ο υπουργός οικονομικών δήλωσε με απίστευτη επιπολαιότητα, ανάλογη με αυτήν που επιδεικνύει διαχειριζόμενος την οικονομία της χώρας, ότι ασφαλώς ο Γιούνκερ εννοούσε τον Καραμανλή.
Ας υπενθυμίσει κάποιος στην κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται να κατηγορεί τον Καραμανλή για πράξεις που δεν έκανε, αρκεί η κοινή πλέον πεποίθηση για την καταστροφική περίοδο της διακυβέρνησής του.
Η κορωνίδα της αθλιότητας όμως, ήταν η διαρροή «κυβερνητικών κύκλων» ότι προφανώς εννοούσε τον Καραμανλή, που «παρέλαβε τη χώρα διεφθαρμένη και την έκανε χειρότερη».
Επ’ ευκαιρία δηλαδή, έριξαν και την ανάλογη χολή για την περίοδο Σημίτη, κατά την οποία επιμένουν να αποσιωπούν ότι ο νυν πρωθυπουργός υπήρξε κορυφαίος υπουργός.
Με τον τρόπο αυτό η εικόνα αποτυπώθηκε εύγλωττα. Έπαινοι διεθνώς για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συμμαζέψει την κατάσταση σε μια διεφθαρμένη χώρα.
Το κακό είναι ότι η εικόνα για τη χώρα παραμένει πολύ περισσότερο από τη ζωή μιας κυβέρνησης.
Άλλωστε όπως λένε οι ειδικοί της επικοινωνίας μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να καλλιεργήσεις μια θετική εικόνα και λίγα λεπτά για να την  καταστρέψεις.

"ΜΑΦΙΑ" στα καύσιμα

Κατα τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων,η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων,προέβη σε εντυπωσιακές δηλώσεις που αποκαλύπτουν την ύπαρξη "μαφίας των καυσίμων".Ο πρόεδρος του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης τόνισε ότι, "το Δημόσιο χάνει μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πολιτική με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου".Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος διερωτήθηκε: "Γιατί δεν καταπολεμούν το λαθρεμπόριο και προτιμούν να μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις και να φορολογούν τα κέρδη των υγιών και νόμιμων επιχειρήσεων?'' Το όργιο λαθρεμπορίου και νοθείας στερεί απο το κράτος φόρους 500 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.Σε περίοδο ύφεσης, είναι εμφανές απο τις δηλώσεις των αξιωματούχων των ΕΛ.ΠΕ ότι, κάποιοι κάνουν πάρτυ εις βάρος των ελλήνων εργαζομένων.Η Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ πρότεινε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Εντύπωση προκαλεί η απάθεια με την οποία οι κυβερνητικοί αρμόδιοι αντέδρασαν στις διαπιστώσεις -καταγγελλίες  της ηγεσίας των ΕΛ.ΠΕ. Η κ.Μπιρμπίλη και ο κ. Σιφουνάκης ποιούν τη νήσσα. Ο κ.Παπουτσής ομού μετά του κ. Καρχιμάκη απασχολούνται με την επιλογή των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα συγκροτήσουν και το προσωπικό πανελλαδικό τους δίκτυο. Ο "αχαμνός" κ. Παπακωνσταντίνου και οι λοιποί διώκτες της φοροδιαφυγής περί άλλων τυρβάζουν.
Αλλά οι επικεφαλείς των ΕΛ.ΠΕ γιατί δεν προσέρχονται στην εισαγγελία να δώσουν αυτοί τα ονόματα των λαθρεμπόρων, αφού εμφανίζονται να τους γνωρίζουν? Περίεργο πίνγκ-πόνγκ παίζεται στις πλάτες των φορολογουμένων και των καταναλωτών.Αναμένουμε τη συνέχεια.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΔΕΝ ΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΡΑΣΕΙ

Γράφει ο John Meynard Γρύπας.

Πολύ ενδιαφέρον το Κυριακάτικο άρθρο του κ. Γ. Πρετεντέρη (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=318839&dt=10/10/2010). Είναι έτσι όπως τα γράφει. Οι πάντες το εγνώριζαν πλην των Κυβερνώντων (σημερινών) και της Υπερτάτης Αρχής (ΜΜΕ),
Εκπλήττει, ότι παρά την παιδεία, τη γλωσσομάθεια και τις εν γένει πνευματικές αρετές τους, απαιτήθηκε ένα έτος να αντιληφθούν, ότι οι πάντες εγνώριζαν,( εκτός από εμάς), δύσκολο να γίνει πιστευτό.
Υπάρχει πληθώρα άρθρων, σε παγκοσμίου κύρους εφημερίδες και blogs, πολύ σημαντικής επισκεψιμότητας και επιρροής, που μήνες πριν τις εκλογές (Οκτώβρη 2009) θεωρούσαν την Ελλάδα ως τον αδύνατο κρίκο, υποψήφιο της Eurozone για default (χρεοκοπία). Τι να κάνουμε ; ενδίδουμε και εμείς βαθμιαία στην «επίσημη» γλώσσα .... ....
Οι κυβερνητικοί κοσμοπολίτες, που ενίοτε τους ενοχλούν και τα «ελληνικά» (όταν μάλιστα τα μιλούν καλλιεργημένοι και με ελαφρές αρχαϊζουσες αποχρώσεις) δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν, και παύουν να τους κάνουν παρέα. Υποθέτουμε οτι όλοι αυτοί, ολημερίς εντρυφώντας σε ξένα blogs, κάτι θα είχε πάρει τ’αυτί τους πριν τις εκλογές. Τί τους έννοιαζε όμως ; Η περιφρόνηση είναι προκλητική, σύνθετη με τη νοοτροπία τους, είναι και «υβριστική». Αγνοούν όμως το βαθύτερο νόημα της «ύβρεως» και το οτι η αλαζονεία ποτέ δεν έμεινε αναπάντητη (γνωρίζουν την ελληνική ιστορία όσο και οι Μαορί, γι αυτό και ο Jimmy Dollis έγινε yfypourgos diasporas kai meionotiton).
Αυτό που με δυσεξήγητη προκλητικότητα περιφέρει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στον Προϋπολογισμό υπογράφει ως «Γιώργος») σα να λέμε «γειά σου Γιώργο ντερμπεντέρη» είναι : «Τί να κάναμε ; Φαντάζεστε τα μέτρα που πήραμε τώρα, τι θα γινόταν αν τα παίρναμε τον Οκτώβρη ;». Ας καταστραφεί το σύμπαν, αρκεί να κρατήσουμε την εξουσία μας, ο πιο αντιπροσωπευτικός , συντηρητικός δεξιός ιδεότυπος εξουσίας από το 1949.
ΥΓ. Ο κος Καρακούσης, τον οποίο ιδιαιτέρως εκτιμώ, δεν εμπίπτει, προς τιμήν του, στην κοσμοπολίτικη νομενκλατούρα της Υπερτάτης Αρχής, παραμένει μόλαταύτα μια ελπίδα ανανήψεως γι’αυτό και απολαμβάνει της κατανοήσεώς μου.