“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

31 Οκτωβρίου 2011

Νόθα Δημοκρατία

Να πουν οι πολίτες το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Λέμε "όχι" στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ζήτησει την Τρίτη να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εν όψει των επόμενων αλλαγών, λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».
Ο κ. Παπανδρέου εκβιάζει με τον πλέον κυνικό τρόπο τους Έλληνες και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Με το δημοψήφισμα επιχειρεί την νομιμοποίηση της πολιτικής του με νόθο και αντιδημοκρατικό τρόπο. Προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία θα μετέλθει οιουδήποτε μέσου και μέτρου. Το κόστος για την δημοκρατία και τους πολίτες τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Με ανέξοδους πειραματισμούς διεκδικεί την παραμονή του στην εξουσία και ευελπιστεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.
Ο κ. Παπανδρέου πετάει το γάντι στούς βουλευτές του. Αν δεν συμφωνείτε ρίξτε με. Χρησιμοποιεί και τον κ. Βενιζέλο και τα επιχειρηματά του. Ο υπουργός Οικονομικών σε ρόλο ναυαγοσώστη, εκτός αν έχει αποφασίσει να επιμείνει στην πρόταση του για ψήφιση της συμφωνίας των Βρυξελλών με την ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Πράγμα το οποίο φαντάζει χλωμό.
Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό και τους Ηρακλειδείς του, ο πολιτικός τους χρόνος μετράει αντίστροφα. Ότι και να σκαρφιστούν, ας προετοιμάσουν την αναχώρηση τους, προκειμένου να αποφύγουν την εκκωφαντική κατάρρευση τους.
ΥΓ. Πιό πολύ απ΄όλους σκέφτομαι την κ. Βάσω Παπανδρέου. Γιατρέ μου έχω κάτι? 

Έκτακοι καιροί

Γράφει ο Στέφανος Μανίκας.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, η άνευ προηγουμένου σκληρότητα μέτρων που απαιτεί η πλήρης εφαρμογή της σε συνδυασμό με την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα, δοκιμάζει την αντοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων, εξαντλεί την ανοχή τους σε επιβεβλημένες αλλαγές και ευνοούν ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές που επιβάλλουν η απελπισία, η δίκαιη αγανάκτηση και η ανεξέλεγκτη οργή.
Η απαραίτητη καταδίκη των ακραίων εκδηλώσεων δεν επιβάλλει την εξάλειψη τους και ο «προ των πυλών νέος διχασμός» δεν αποτρέπεται με ηθικολογίες και ευπρεπισμούς. Απαιτούνται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, πράξεις υψηλού συμβολισμού, ενέργειες που αναδεικνύουν τις δημιουργικές και θετικές πλευρές των πολιτών.
Προπάντων χρειάζεται κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο και αποτελεσματική ηγετική ομάδα. Η εμμονή του κ. Παπανδρέου στην  ορθότητα και την μοναδικότητα της πολιτικής του, η αλαζονική απαίτηση του να υποταχθούν άπαντες στις αλυσιτελείς πολιτικές της ηγετικής του ομάδας ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή.
Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει ο αυτιστικός εθνικιστής κ. Σαμαράς με την αβάσταχτη ελαφρότητα των πολιτικών του προτάσεων.
Τα ελάχιστα εναπομείναντα πεδία συνεννόησης οφείλουν να καταναλωθούν προς όφελος της σωτηρίας της χώρας, προς όφελος των ανθρώπων της. Οι στιγμές είναι οριακές, τα περιθώρια ελάχιστα, οι καταστάσεις έκτακτες. Έκτακτες οφείλουν να είναι και οι πολιτικές απαντήσεις.