“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

2 Οκτωβρίου 2010

Απουσιάζει η σοσιαλδημοκρατική πρόταση..

Του Γιάννη Νικολάου.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, καθώς το ΠAΣOK κυριαρχεί πολιτικά, από τη χώρα απουσιάζει η σοσιαλδημοκρατική πρόταση, η εναλλακτική λύση που θα συνδυάζει τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές με την απεμπλοκή από την καταστροφική οικονομική πλατφόρμα των δανειστών.
H χώρα έχει ανάγκη από αλλαγές όχι όμως από τη μονομερή και κοινωνικά άδικη συνταγή του Mνημονίου. Eνώ η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στις επιταγές του Mνημονίου, στερούμενη άλλης στρατηγικής, η σιγή ασυρμάτου που έχει επικρατήσει στο εσωτερικό του ΠAΣOK δεν επιτρέπει την παραγωγή οποιασδήποτε εναλλακτικής πολιτικής.
Oυδέποτε στην ιστορία του ΠAΣOK υπήρξε σιωπή όπως αυτή των τελευταίων χρόνων. Έτσι ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, ο μόνος που θα μπορούσε σήμερα να δημιουργήσει την εναλλακτική πολιτική «ναι στις αλλαγές - όχι στο Mνημόνιο» έχει αυτο-εξουδετερωθεί. H αντίθεση στη συνταγή του Mνημονίου δεν μπορεί ασφαλώς να σημαίνει επιστροφή στο «ένδοξο» παρελθόν της στασιμότητας και του κρατισμού.

Aλλαγές όπως η μείωση του δημόσιου τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο εξορθολογισμός των αμοιβών στις ΔEKO, οι αλλαγές στην παιδεία, η μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία είναι ανεξάρτητες από τη νεοφιλελεύθερη συνταγή των δανειστών, απαραίτητες για τη χώρα και θα έπρεπε να τις είχαμε δρομολογήσει προ καιρού.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=64917147

Υπάρχει λύση?

Γράφει η Κοραλία.
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και των μέτρων λιτότητας, η κυβέρνηση στην επικοινωνιακή πολιτική παίρνει άριστα. Τα μέσα που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να εδραιώσει την κυριαρχία της είναι:
-Ο φόβος, π.χ. "βουλιάζουμε", "τιτανικός". Αποτέλεσμα με μικρή σχετικά αντίσταση έχει υλοποιήσει μέτρα αντιλαϊκά, κοινωνικά άδικα και άνισα που στοχεύουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος.
-Η συλλογική ενοχή κ ευθύνη. Το "όλοι τα φάγαμε", δεν είναι ένας τυχαίος και ειλικρινής λόγος. Έχει σημασία ποιός, πότε και γιατί το λέει. Στοχεύει στη συλλογική ενοχή και επομένως στην απομείωση οποιασδήποτε πολιτικής αντίστασης.
-Οι παραπομπές σε εξεταστικές ως λαικού πασατέμπου. Η δήθεν τομή για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος έχει στόχο την συκοφάντιση, τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία της οικονομικής και πολιτικής ζωής.
-Το ψεύδος και η μισή αλήθεια. Π.χ. Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, τα μέτρα τα επιβάλει το μνημόνιο και οι κακοί της τρόικας, θα πετύχουμε τους στόχους μας, θα δωθούν πισω τα χαμένα εισοδήματα στο ορατό μέλλον....
-Τη στήριξη από τα συμφέροντα των ΜΜΕ που αναδεικνύουν την κυβερνητική ατζέντα με τρόπο που συμφέρει την κυβέρνηση, αποσιωπώντας προβλήματα και θέματα ή αναδεικνύοντας μόνο την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.
-Τα ασπόνδυλα όντα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που απαρνούνται αγόγγυστα ή κλαψουρίζοντας τον πολιτικό τους λόγο. Με αντάλλαγμα την παρούσα και πρόσκαιρη πολιτική τους ισχύ και παρουσία στο σύστημα του ΓΑΠ και σε κυβερνητικούς θώκους δε διστάζουν να στέλνουν ανάθεμα διαγράφοντας το παρελθόν τους στην κυβέρνηση Σημίτη.
Υπάρχει λύση; Ασφαλώς, αλλά δεν εγγυάται επιτυχή έκβαση. Τουλάχιστον όμως προστατεύει την αξιοπρέπεια, όσων ακόμα δίνουν σημασία στην παρωχημένη αυτή λέξη. Είναι ο αντιπολιτευτικός, ειλικρινής (χωρίς λαικισμό) πολιτικός λόγος. Φαντάζει γενικόλογο; Θεωρώ ότι υπάρχουν τα πολιτικά μυαλά που διαθέτουν απόψεις. Είναι εύκολο; Όχι βέβαια αλλά αξίζει τον κόπο.

Απορία

"Οι εκλογές θα γίνουν αφού φύγει η τρόϊκα" τόνισε ο κ. Παπανδρέου στη προχθεσινή συνάντηση του με τους δημοσιογράφους.Κι αν δεν φύγει?

Ο κ. Σημίτης αγρίεψε...

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο κ. Ρέππας και ο κ. Παμπούκης, μόλις πρίν μισή ώρα προσήλθαν στο σπίτι του κ. Σημίτη με σκοπό να ηρεμήσουν τον πρώην πρωθυπουργό για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου σχετικά με το ενδεχόμενο η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία να επεκταθεί χρονικά μέχρι το 2001.
Ο κ. Σημίτης δήλωσε " εξεταστική επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να γίνει για την περίοδο απο το 1996 και μετά. Δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμοι πρίν το 2001 και ύποπτα μετά.Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά".
Όλοι φοβούντα όλους και προπάντων εκείνους που γνωρίζουν και κατέχουν στοιχεία για κυβερνητικές και μη κυβερνητικές δράσεις και επεμβάσεις. Ο κ. Παπανδρέου, μετά το χθεσινό απαράδεκτο σχόλιο του για τη διακυβέρνηση Σημίτη, ανέκρουσε πρύμνα εξαπολύοντας στα κανάλια τον κ. Πεταλωτή για να μαζέψει τα ασυμάζευτα. Θα ήταν καλλίτερα για όλους, αν ο κ. Παπανδρέου φρόντιζε να αποστηθίζει καλύτερα τις δηλώσεις του και αν μπορούσε να αναλάβει τις ευθύνες ενός λαοπρόβλητου πρωθυπουργού, που δεν εργάζεται αποκλειστικά και μόνο για αποδρομή του σε υψηλά καθήκοντα της αλλοδαπής.

Μάρκος αλλά όχι Μπότσαρης.

Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, υποψήφιος περιφερειάρχης της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Ψάχνει για αντιπεριφερειάρχες και εισπράττει τη μία άρνηση μετά την άλλη. Όσοι δε αποδέχονται τους απορρίπτει  η υπό τη κ.Βάρτζελη επιτροπή.Ταυτόχρονα καμμία υποστήριξη (οικονομική και πολιτική) δεν προσφέρεται απο το οργανωμένο Πασοκ. Νοιώθει παγιδευμένος και θύμα της αφοσίωσης του στον κ. Παπανδρέου. Η βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης κ. Χρύσα Αράπογλου είναι η μόνη που του προσφέρει αφειδώλευτα τη βοήθεια της. Όλοι οι άλλοι με πρόσχημα οτι ασχολούνται και εργάζονται για τον κ. Μπουτάρη, ούτε ενδιαφέρονται ,ούτε απασχολούνται.Τελικά και μετά τις εκλογές οι προοδευτικοί βορειοελλαδίτες ,πάλι θα ψάχνονται και πάλι θα  απορούν πως χαρίσανε τη Θεσσαλονίκη σε υπερσυντηρητικά χέρια. Όλα αυτά οδηγούν σε σκέψεις οτι ίσως είναι προτιμότερο να αποσυρθεί του εκλογικου αγώνα ο πολύτεκνος κ. Μπόλαρης. Και να έρθει ποιός? Ίσως ο σωτήρας Γιάννης Μαγκριώτης. Άβυσσος η ψυχή της κ. Βάρτζελη. Κυρία μου σας πληροφορούμαι οτι κάθε σκέψη αντικατάστασης του κ. Μπόλαρη είναι πολιτικό έγκλημα και ολέθριο πολιτικό σφάλμα.Εκτός αν συμπαθείτε τον κ. Ψωμιάδη. Οπότε πάσο και ξερό ψωμί.