“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

3 Οκτωβρίου 2010

Επικίνδυνη χωματερή πετρελαϊκών αποβλήτων ο Αστακός

Γράφει ο Πράσινος Αστακός.
Η πράσινη ανάπτυξη του κ. Παπανδρέου  και τα μεγάλα λόγια ενταφιάζονται στη χωματερή των αραβικών πετρελαϊκών αποβλήτων του Αστακού.
Η πολυδιαφημισμένη επένδυση στον Αστακό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εναπόθεση μιας τοξικής βόμβας στον κλειστό κόλπο του Αμβρακικού.
Ήδη δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που χωροθετεί την μονάδα χωρίς να έχει κατατεθεί καμία από τις επτά μελέτες που απαιτούνται, ούτε καν η μελέτη επικινδυνότητας που υποτίθεται πως ανέθεσε η κ. Μπιρμπίλη στη ΔΕΠΑ.
Κάποια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πέρασε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, την εποχή που ο κ.Σώκος διεκδικούσε το χρίσμα του Περιφερειάρχη, και πριν βέβαια αντιληφθούν τα μέλη του Ν.Σ. και οι φορείς του Νομού για τι ακριβώς πρόκειται.
Μέχρι σήμερα λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας πουθενά στο κόσμο δεν λειτουργεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με βάση το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο. Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα άλλο το υγροποιημένο φυσικό αέριο ( το LNG,), και άλλο το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, (το LPG). Το LPG το οποίο σήμερα «περισσεύει» από την επεξεργασία πετρελαίου στο Κατάρ, αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ρύπων (το οποίο από το 2013 θα επιφέρει και πρόστιμα)!!!
Το LPG είναι γνωστό κυρίως από δύο μεγάλα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Το τραγικό δυστύχημα στις 19 Νοεμβρίου του 1984 σε δεξαμενές LPG της κρατικής εταιρείας PEMEX στο Σαν Χουάν του Μεξικού, το οποίο προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 500 ανθρώπους, τον τραυματισμό περίπου 6.000 ανθρώπων και ζημίες που υπερέβαιναν τα 31 εκατ. Δολλάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκρηξη έγινε αισθητή και καταγράφηκε από σεισμογράφους στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού στην πρωτεύουσα της χώρας.
Ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα συνέβη στην Τοσκάνη το 2009 όταν εξερράγη βαγόνι που μετέφερε LPG. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή σε ακτίνα χιλιομέτρων.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας LPG κατατάσσονται στην ανώτατη κατηγορία επικινδυνότητας και ασφάλειας και υπόκεινται από την Ε.Ε. στην οδηγία 96/82/ΕΚ. Η συγκεκριμένη οδηγία είναι γνωστή και ως Σεβέζο ΙΙ και αφορά την «πρόληψη και καταστολή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης Έκτασης». Πήρε το όνομα της από το γνωστό ατύχημα διαρροής χημικών (διοξίνης) στο Σεβέζο της Ιταλίας το 1976.
Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν τις μεγάλες εγκαταστάσεις LPG τουλάχιστον στην ηλεκτροπαραγωγή, εμμέσως συνάγεται και από την πρόθεση των επενδυτών να εξάγουν την ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και παρ’ όλα αυτά επιλέγουν ως τοποθεσία εγκατάστασης την Ελλάδα. Το ερώτημα εύλογο, γιατί η εγκατάσταση δεν γίνεται στην Ιταλία ; η απάντηση απλή: ουδέποτε η Ιταλία θα δεχόταν την εγκατάσταση μονάδας τόσο μεγάλης επικινδυνότητας στο έδαφος της.
Σημειώνεται ότι πάγια τακτική της γειτονικής χώρας είναι να εγκαθιστά ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες μεγάλης όχλησης ή επικινδυνότητας σε γειτονικές χώρες, όπως συμβαίνει με τα ανθρακικά εργοστάσια σε Αλβανία και Μαυροβούνιο που θα αναπτύξουν ιταλικές εταιρείες.Ενώ εμείς? 

H ευημερία των αριθμών...ο παππούς και... ο Παπακωνσταντίνου

Γράφει η Κοραλία.
O πληθωρισμός αποτελεί το φόβο  κάθε πολίτη αφού μειώνει την αγοραστική του δύναμη, ειδικά σε μια περίοδο όπου υπάρχει πραγματική μείωση των αμοιβών. Και όμως είναι σωτήριος και ευκταίος για τον κ. Παπακωνσταντίνου μια και αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ, επομένως συμβάλλει στην μείωση του ποσοστού της ύφεσης, στην μείωση ποσοστού του ελλείμματος και του χρέους της χώρας αφού τα τελευταία είναι ο λόγος ΑΕΠ/χρέους ή ελλείμματος και υπολογίζονται στο ονομαστικό ΑΕΠ και όχι στο αποπληθωρισμένο (πραγματικό) ΑΕΠ. Να λοιπόν μια αιτία που είναι δυνατόν να "ευημερούν", έστω να βελτιώνονται, οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι, όπως έλεγε ο παππούς του πρωθυπουργού
.

Δύναμη και Ειλικρίνεια.

Με το γερμανικό βραβείο Quadriga «The Power of Veracity» τιμάται το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου τιμάται στην κατηγορία «Δύναμη και Ειλικρίνεια» για την προσπάθειά του «να αναδιαρθρώσει την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και να αποτρέψει την πτώχευση του ελληνικού κράτους», όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση της επιτροπής βραβείων.
Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου, εθνική εορτή ενοποίησης της Γερμανίας, σε πανηγυρική εκδήλωση στο μέγαρο συναυλιών στην πλατεία Ζεντάρμενμαρκτ του Βερολίνου.

Ο Λαλιώτης επιστρέφει μέσω Τατούλη.

Η υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Τατούλη απο το Πασοκ συναντά, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις και έντονα αρνητικά σχόλια απο στελέχη, μέλη και οπαδούς του Πασοκ. Εύλογες είναι και οι αρνήσεις συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο του κ. Τατούλη, απο σοβαρά και με πολιτικές αρχές και αξιοπρέπεια, στελεχών της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο κ. Ρέππας και ο κ. Σπυρόπουλος ηγούνται της μάχης για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του συντρόφου Πέτρου, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται η δραστηριοποίηση του κ. Λαλιώτη. Μόλις πριν δυό ημέρες και μετά την άρνηση στελέχους του Πασοκ να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του κ. Τατούλη, ο κ. Λαλιώτης τηλεφώνησε σε συγκεκριμένο στέλεχος και προσπάθησε να το μεταπείσει.Το αποτέλεσμα της παρέμβασης Λαλιώτη δεν το έχουμε πληροφορηθεί,όπως επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί οτι ο κ. Λαλιώτης θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο ως Αντιπεριφερειάρχης.