“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

7 Νοεμβρίου 2011

Υπηρέτες γυρεύουν

Γράφει ο Μηνάς Κ. Σταυρακάκης


Ορθά επισημαίνεται οτι η Κυβερνητική λύση που θα επιλεγεί υποχρεούται και οφείλει να διασφαλίσει : «τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη”. Η ιδέα της εξόδου (για τους Ευρωπαίους) χάρι στους μεγαλοφυείς πολιτικούς ηγέτες των μεγάλων κομάτων φαίνεται να γίνεται προσφιλής. Αυτές οι ηγεσίες διακωμωδούνται (μια διαδικτυακή περιπλάνηση σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά όπως πχ. ο Economist το αποδεικνύει), αλλά μαζί με αυτές και λόγω αυτών, (πρωτίστως και κυρίως του ΠΑΣΟΚ), διακωμωδείται η Ελλάδα, με «στενάχωρο» reality στο αγγλικό Channel 4, όπως παρομοίως και στην Ολλανδία συμβαίνει. Μη ξεχνάμε ούτε στιγμή οτι σχεδόν γίναμε ο δυνητικός πυροκροτητής παγκόσμιας κρίσης και σε ό,τι αφορά δε την παραμονή μας στην Ευρώπη, ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός έβαλε στα χείλη των ισχυρών ευρωπαίων την “έξοδο”, η οποία πλέον ως πιθανότητα συζητείται και εκφέρεται επίσημα από αυτούς.

Η Κυβέρνηση που θα προκύψει (αν θα προκύψει Κυβέρνηση γιατί μάλλον για υπηρέτες ψάχνουν) εκτός της επανεκκίνησης του κράτους πρέπει να πραγματοποιήσει την ταχύτερη διεξαγωγή εκλογών, για να ανοίξουν τα πραγματικά θέματα και όχι να εξακολουθήσει να κυριαρχεί το κυνήγι των αριθμών, διότι αυτό γίνεται, αυτό οριοθετεί τον εθνικό προβληματισμό.
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί χωρίς να χάνουμε την ελπίδα μας. Πρέπει να είμαστε καχύποπτοι απέναντι σ’αυτούς που κυβερνούν, σ’αυτούς που μας ταπείνωσαν, που πρόσβαλαν την Ελλάδα και καθόλου γενναιόδωροι. Η εικόνα των ημερών, τα ταπεινά τους κίνητρα, τα εγωκεντρικά τους πείσματα δεν επιτρέπουν ανεκτικότητα και δεν πρέπει να αφήνουν ίχνος ψευδαισθήσεων για το ανάστημά τους, για τις πραγματικές τους προθέσεις. Δεν ψάχνουν για υπεύθυνη μεταβατική ηγεσία. Υπηρέτες γυρεύουν ! Θα ταλαιπωρήσουν κι άλλο τον τόπο. Το πρόβλημά τους και όσων τους περιβάλλουν είναι η εξουσία, η διατήρηση ή επαναφορά σ’αυτήν. Κυριαρχεί η ιδιοτέλεια, δεν αναζητείται λύση ούτε αληθινή συνεννόηση. Χρόνο αγοράζουν και υστερόβουλα σκέπτονται. Αναζητείται Πατριωτισμός και επιβάλλεται εγρήγορση.


Δύο τα ελικόπτερα.

Σε λίγο τα πριγκηπόπουλα, που παίζουν με τη χώρα, θα παρακαλάνε τον κ. Παπαδήμο. Με τον αξιοσέβαστο κ. Διαμαντούρο η χώρα δεν θα διαθέτει την αναγκαία πολιτική ενέργεια για να αντιπαρέλθει τις εξαιρετικές δυσκολίες της περιόδου.
Παρακαλώ να ετοιμασθούν δύο ελικόπτερα.

Δεν είμαι μαριονέτα.

Ο κ. Παπαδήμος αρνείται να δεσμευθεί στον ορισμό της 19ης Φεβρουαρίου ως ημέρας εκλογών. Απαιτεί χρονική ευχέρεια, όπως και ελευθερία ανάληψης πρωτοβουλών που δεν επιδέχονται την έγκριση των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Με άλλα λόγια αρνείται το ρόλο της μαριονέτας.
Αναζητά επίσης την συμμετοχή στην κυβέρνηση πολιτικών σαν τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο. Ο τέως υπουργός του Πασοκ, δεν έχει εκφρασθεί. Προφανώς εαν το επιθυμεί θα συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, παρά την ενόχληση του κ. Παπανδρέου κυρίως. 

Η πρώτη αθλιότητα....

Δεν θα αργήσει ο χρόνος της ανακοίνωσης του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και των μελών της νέας κυβέρνησης. Το έργο που έχει μπροστά του το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι δύσκολο, τα προβλήματα σχεδόν ανυπέρβλητα και παρά τα λόγια η υποστήριξη  απο το Πασοκ και τη Ν.Δ. μικρή. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς δεν έχουν παραιτηθεί των προσωπικών τους στοχεύσεων. Θα αναζητούν πάντα τη δικαίωση τους ακόμα και εις βάρος της χώρας. Η πρώτη αθλιότητα διεπράχθη απο τον πρόεδρο της Ν.Δ..Ένα κατάπτυστο κείμενο-non paper-διανεμήθηκε(εδω) στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα γραφόμενα του οποίου αποτυπώνεται ένας απύθμενα βλακώδης βερμπαλισμός και μια εντυπωσιακή απουσία ελαχίστης πολιτικής υπευθυνότητας. Ο κ. Σαμαράς υπονομεύει την κυβέρνηση συνεργασίας ολίγον πρίν την οριστική διαμόρφωσή της.
Ο κ. Παπανδρέου πιό έμπειρος στην διαχείριση μηχανισμών, τους έχει αναθέσει την έκδοση κειμένων υποστήριξης(εδω) τόσο προς το πρόσωπο του, όσο και προς την πολιτική του.
Αν συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο και δυστυχώς είμαστε βέβαιοι γι αυτό, θα δικαιωθούν όλοι όσοι υποστήριζαν την προκήρυξη , εδώ και τώρα, εθνικών εκλογών.
Τώρα το αίτημα είναι κοινό και όλους τους Έλληνες. Η πατρίδα δεν χρειάζεται πρίγκιπες, χρειάζεται πολιτικούς με εθνική και κοινωνική συνείδηση.

Κόκκινη κάρτα.

 Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συναντήθηκαν σήμερα, αργά το βράδυ, στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.
 Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οικ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο ΓενικόςΓραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ.Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.
Ο μόνος που απουσιάζει απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ο κ. Παντελής Οικονόμου.
Προφανώς ο κ. Βενιζέλος δεν εκτιμά τις απόψεις του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών , δεν τον θεωρεί εχέμυθο και του δείχνει απο απόψε την πόρτα εξόδου. Ο κ. Οικονόμου δεν ανέχεται τις προσβολές τις Μέρκελ και του Σαρκοζί αλλά  απο το φτύσιμο του Ευαγγέλου δεν φαίνεται να προσβάλλεται. Με κάτι τέτοιους  κ. Παπανδρέου επιδίωξε την αύξηση των εσόδων και το κτύπημα της φοροδιαφυγής. Τα αποτελέσματα γνωστά και ορατά.

Προχειρότητες...

Η αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  προκλήθηκε μετά την άρνηση συμμετοχής του ΚΚΕ και της αναμενόμενης απουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπούλιας θα έπρεπε να καλέσει απόψε,ο ίδιος, τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την συμφωνία του Πασοκ με τη Ν.Δ.. Υποτάχθηκε στα κελεύσματα των μεγάλων ο Πρόεδρος, επέλεξε να γίνει μέρος του προβλήματος και έδωσε την ευκαιρία στις δύο κομμουνιστικές εκδοχές να αποφύγουν ένα ουσιαστικό διάλογο. Η προχειρότητα τραυματίζει την Δημοκρατία μας και εκθέτει τον πρώτο πολίτη της χώρας. Χώρια που θα έχει σκάσει απο τη στεναχώρια τόσο ο κ. Καρατζαφέρης όσο και η κ. Μπακογιάννη. Ιδιαίτερα η Ντόρα περίμενε πως και πως μια τέτοια συνάντηση, για αποδείξει ότι εξακολουθεί να παίζει στο κεντρικό σκηνικό. Μόνο ο κ. Κουβέλης φάνηκε να μην βιάζεται και δεν του βγήκε σε κακό.