“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

17 Οκτωβρίου 2010

Οι ανέμελες ημέρες πέρασαν

Η πολιτική σύγχιση στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνεται. Γιά τούτο ο εκνευρισμός του κ. Παπανδρέου είναι εμφανής. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, το 2014-15, είναι δυσβάστακτες και η παράταση αποπληρωμής του χρέους των 110 δις στη τρόικα, είναι απαραίτητη για την σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου συζητά το θέμα σε κάθε επαφή του στο εξωτερικό.Γνωρίζουν άριστα και οι δύο, ότι το Δ.Ν.Τ. και οι αγορές θεωρούν την επιμήκυνση την ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα μας. Γι΄αυτό άλλωστε και την προετοιμάζουν με χρονικό ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2011. Η εξέλιξη αυτή σαφώς προϋποθέτει είτε ένα νέο μνημόνιο,είτε σε κάθε περίπτωση ενα σχήμα και μιά συμφωνία επιτήρησης της Ελλάδας.
Η παράταση της κηδεμονίας αποτελεί και το σημείο "πολιτικής ενόχλησης" του πρωθυπουργού και του "αχαμνού" Τσάρου της οικονομίας. Αδυνατούν να διαχειρισθούν πολιτικά, την παράταση αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με την παράταση της επιτροπείας και των οικονομικών πολιτικών που επιβάλλει η παραμονή των κηδεμόνων.Ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, κάθε συζήτηση για την χρονική επέκταση της εποπτείας διογκώνει την αντιμνημονιακή διάθεση του ελληνικού λαού.
Το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη πολιτική αποδοκιμασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν απειλεί την κυβερνητική παρουσία του Πασοκ, αλλά ανοίγει το δρόμο της πολιτικής της αμφισβήτησης και θα ευνοήσει εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα.Οι κυβερνητικοί παράγοντες συνειδητοποιούν ότι οι ανέμελες ημέρες ανήκουν στο παρελθόν. Η αλαζονεία, η πολιτική αυταρέσκεια και ο αυτισμός του πρώτου κυβερνητικού χρόνου ,αποδιάρθρωσε την κοινωνική βάση του Πασοκ και της Δημοκρατικής παράταξης και έχει καταστρέψει τις διαύλους επικοινωνίας με εν δυνάμει πολιτικούς συμμάχους. Η πρώτη πληρωμή της πολιτικής απομόνωσης της κυβερνητικής παράταξης θα συμβεί στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η έκταση της σπατάλης του πολιτικού κεφαλαίου της 4ης Οκτωβρίου του 2009, θα καθορίσει την ταχύτητα και τον χρονικό ορίζοντα των αναπόφευκτων ,πλέον,πολιτικών εξελίξεων. Οψόμεθα.