“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

23 Απριλίου 2010

Γράμμα απο το Δουβλίνο.

Γράφει η Κοραλία.
Μπορούσε να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ; Ίσως πρέπει να κοιταχθούμε στον καθρέπτη με τα μάτια των άλλων. Στο Νewsweek o William Underhill γράφει με τον τίτλο "Γιατί το Δουβλίνο δεν καίγεται όπως η Αθήνα" ότι εξαιτίας της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων και της κατάρρευσης του τραπεζών της η Ιρλανδία μπήκε στο γρουπ των PIIG πέρισυ. "Ένα γκρούπ που απειλεί το μέλλον της ΟΝΕ". Αλλά το Ιρλανδικό 10ετές ομόλογο παραμένει δημοφιλές εξαιτίας της σοβαρής προσπάθειας να θέσει υπό έλεγχο τα ελλείμματα της. "Φυσικά τα προβλήματά της παραμένουν". Το 2009 το ΑΕΠ έπεσε 7,5%. Η ανεργία έφθασε 12,6%. Η μετανάστευση ξανάρχισε. Το δημόσιο έλλειμμα είναι 11,7% του ΑΕΠ και επιπλέον αντιμετώπισε την κατάρρευση των τραπεζών της σε αντίθεση με Ελλάδα."
Όμως στην Ιρλανδία δεν δείχνουν ως υπεύθυνο τον Αγγλοσαξονικό καπιταλισμό". Από το 2009 αποφάσισαν ένα σκληρό πρόγραμα σταθερότητας. Αύξησαν τους φόρους εισοδήματος και μείωσαν δημόσια έξοδα. Τα έξοδα για το σύστημα υγείας μειώθηκαν κατά 1/3. Στον δημόσιο τομέα οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 7%, πάγωσαν οι προσλήψεις και εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν. Δημιουργήθηκε "bad bank" που ανέλαβε τα τοξικά των εμπορικών τραπεζών. Ο John Fittzgerald (από το οικονομικό και κοινωνικό ερευνητικό ινστιτούτο του Δουβλίνου) λέει "Αντίθετα από την Ελλάδα οι Ιρλανδοί ποτέ δεν πίστεψαν ότι η απάντηση είναι η διάσωση (χρηματοδότηση) από την Ευρώπη".
Και ο συντάκτης συμπληρώνει " οι Ιρλανδοί κατηγορούν τον εαυτό τους για την αποτυχία τους(κατάσταση τους), αντί τον καπιταλισμό". Επισημαίνει ότι οι πολίτες κατανοούν την ανάγκη θυσιών και ότι οι απεργίες δεν είναι σοβαρές. Τέλος προσθέτει ότι ήδη το δημόσιο έλλειμμα έχει ελεγχθεί και ότι εκτιμάται πως η ανάπτυξη θα φθάσει το 2011-14 στο 4% εξαιτίας της μείωσης των μισθών και των ενοικίων που έκαναν πιο ανταγωνιστική την οικονομία τους. Τελειώνει με την φράση "some pigs can fly".
Υπενθυμίζω ότι χθες το spead των Ιρλανδικών ομολόγων ήταν περίπου 170 και της Πορτογαλίας περίπου 190. Επίσης οι αναλυτές με τα οικονομικά στοιχεία μέχρι τον Ιανουάριο βαθμολογούσαν χειρότερα την Ιρλανδία, πολύ κοντά την Ελλάδα και στην τρίτη θέση την Πορτογαλία αλλά στο μισό της επικινδυνότητας από Ελλάδα.
Τον Απρίλιο του 2009 η ΕΕ προειδοποίησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία για την οικονομική κατάσταση. Η Ιρλανδία πήρε αμέσως μέτρα. Η Ελλάδα χάνεται ακόμα στις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες.

Απο καουμπόυ...ψαράς

Γράφει ο ΔοΝηΤης.
Ο Πρωθυπουργός κ.Παπανδρέου ξιφούλκησε κατα των οικονομικών συμφερόντων και των κερδοσκόπων με την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ.και την Ε.Ε..Έγκυρες πληροφορίες σχολιάζουν την άτακτη φυγή του Σόρος,του Πόλσεν και άλλων γνωστών κερδοσκόπων μόλις πληροφορήθηκαν οτι ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε το όπλο του.
Αυτό είναι το πιθανό σενάριο που οδήγησε τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου να στήσουν τον κ.Παπανδρέου,την ημέρα της γιορτής του(χρόνια πολλά κύριε Πρόεδρε),μπροστά στο απάνεμο λιμανάκιτου Καστελόριζου για να ανακοινώσει στους Έλληνες την είσοδο σε μια νέα σκληρή και απάνθρωπη εποχή.
Με φόντο ψαρόβαρκες ο μεγάλος μπουρλοτιέρης απέφυγε εκ νέου την αλήθεια.Είπε:"οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου,είτε γιατί δεν πίστεψαν στην βούληση της Ε.Ε.,είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία".Βρήκαμε τον φταίχτη.Είναι η Ε.Ε.με την μειωμένη βούληση.Οχι η αξιοπιστία της Ελλάδας δεν ευθύνεται.Άλλωστε έχει απογειωθεί στους επτά ουρανούς και έχει χαθεί απο ανθρώπου μάτι.Και οι κερδοσκόποι φταίνε που δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματα τους,που δεν μας εμπιστεύονται νέα δανεικά και αγύριστα.Και η ξυνή η Μέρκελ που δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε διορισμούς υπαλλήλων παντού και ιδιαίτερα στον ΟΣΕ για να σπρώχνουν όλοι μαζί τα τραίνα,να μην καταναλώνουμε βενζίνη,ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον.
Και όσο να επιμένει ο Στρώς Καν οτι «φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας»,εμείς του στέλνουμε τον αχαμνό Παπακωνσταντίνου για να του τρίξει τα δόντια.
Κυρίες και κύριοι,ιθαγενείς είμαστε,καθρεπτάκια μας μοιράζουν.Με τις υγείες μας.

Τέλος εποχής

Η απόφαση για την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έχει ήδη ληφθεί και αναμένεται απο ώρα σε ώρα η σχετική ανακοίνωση.Το τέλος του πρωθυπουργικού τουρισμού και των ανεπαρκών κυβερνητικών χειρισμών συμπίπτει με την έναρξη μιας νέας Εθνικής περιπέτειας.Χρόνια πολλά Πρόεδρε.