“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

19 Ιανουαρίου 2010

Εκτός ευρωζώνης?

Η συνεχιζόμενη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι καταστροφική για την χώρα, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο newstime.gr ο οικονομικός αναλυτής Ντέσμοντ Λάχμαν. Ο κ. Λάχμαν έγινε πρόσφατα γνωστός στην Ελλάδα μετά το άρθρο του στους Financial Times με το οποίο πρότεινε στην χώρα μας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος. Η συνεχιζόμενη παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξυπηρετεί τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά όχι την Ελλάδα, τονίζει. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνδράμει την Ελλάδα στην χρηματοδότηση των ελλειμμάτων-διαιωνίζοντας όμως με αυτό τον τρόπο της αγωνία της Ελλάδας και απλά καθυστερώντας το αναπόφευκτο.

Αποκλειστική συνέντευξη του οικονομικού αναλυτή Ντέσμοντ Λάχμαν στον Τάκη Μίχα για το newstime.gr
Ερ.) Πως κρίνετε την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας;
Απ.) Δραματική. Όμως πιστεύω ότι η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλαβαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει για όλη την ευρωζώνη μια τυχόν αποτυχία της Ελλάδας. Όπως ακριβώς οι Ευρωπαίοι ενισχύουν την Λετονία και δεν της επιτρέπουν να χρεοκοπήσει γιατί φοβούνται να γίνουν ντόμινο συμπαρασύροντας και τις άλλες χώρες της Ανατολική Ευρώπη, έτσι λοιπόν θα ενισχύσουν την Ελλάδα επειδή φοβούνται ότι θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες όπως την Ιρλανδία την Πορτογαλία την Ισπανία.
Ερ.) Αυτό βοηθάει την Ελλάδα;
Απ.) Όχι! Το αντίθετο! Διότι τα μέτρα περιορισμού των δαπανών που θα ζητήσει η ΕΚΤ η το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα οδηγήσουν σε μια τεράστια ύφεση την χώρα και την περαιτέρω συρρίκνωση της φορολογικής βάσης. Η απώλεια της ζήτησης που αντιπροσωπεύει η μείωση των δαπανών κατά 10% θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Όταν μια χώρα έχει ένα έλλειμμα 13% και βρίσκεται εντός ενός συστήματος σταθερών ισοτιμιών όπως το ευρώ μπορεί μεν να το διορθώσει αλλά αυτό θα σημάνει μείωση του ΑΕΠ κατά 15% με 20% για πολλά χρόνια στο μέλλον. Και δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί μια βιώσιμη εξέλιξη, το πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να το ανεχθεί.
Ερ.) Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να λύσει εν μέρει το πρόβλημα του ελλείμματος καταπολεμώντας την διαφθορά και τις σπατάλες στο δημόσιο τομέα. Εσείς τι πιστεύετε;
Απ.) Αυτά είναι σωστά μέτρα αλλά δεν αφορούν την ρίζα του προβλήματος που είναι η μείωση των ιδιωτικών και δημόσιων δαπανών που θα επιφέρουν τα μέτρα που θα ζητήσει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ανεξάρτητα από το αν τα χρήματα που ξοδεύει κάποιος είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς ή τίμιας συναλλαγής το γεγονός είναι ότι τα ξοδεύει δημιουργώντας ζήτηση.
Ερ.) Πιστεύετε λοιπόν ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος;
Απ.) Ποτέ μου δεν υποστήριξα ότι η επιλογή της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη είναι εύκολη. Αυτό το οποίο υποστηρίζω είναι ότι αυτό είναι αναπόφευκτο στο τέλος. Και στο βαθμό που αυτό είναι αναπόφευκτο γιατί επιθυμεί η Ελλάδα να περάσει από την κόλαση των δυο τριών ετών αποπληθωρισμού που απλά θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας; Δεν λέω ότι είναι εύκολη επιλογή. Λέω απλά ότι η έξοδος από το ευρώ είναι καλύτερο από το να προσπαθήσεις να κάνεις αυτό που σου λέει η Ευρώπη η το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο τέλος να αποτύχεις.
Ερ.) Θα είναι καλύτερη η κατάσταση για την Ελλάδα εκτός Ευρω;
Απ.) Θα είναι λιγότερο άσχημη. Μπορείτε να πάρετε το παράδειγμα της Σουηδίας με το οποίο είχα προσωπικά ασχοληθεί. Το 1992 η Σουηδία αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Η Σουηδία έκανε τότε υποτίμηση κατά 30% του νομίσματος οι εξαγωγές αυξήθηκαν και όταν αναγκάσθηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες κατά 8%, οι εξαγωγές υποκατέστησαν αυτή την μείωση της ζήτησης. Το πρόβλημα είναι ότι αν η Ελλάδα παραμένοντας στο ευρώ περιορίσει τις δαπάνες, από πού θα προέλθει η ζήτηση;
Ερ.) Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ήταν νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη από τότε που υιοθέτησε το Ευρώ;
Απ.) Όχι. Όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης το 2001 δεν έπαιξε σύμφωνα με τους κανόνες. Από τότε μέχρι σήμερα άφησε τον προϋπολογισμό της να είναι εκτός ελέγχου ..αν τηρούσε τους κανόνες θα έπρεπε να κρατεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και να είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της. Από την στιγμή που η Ελλάδα συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο για τόσα χρόνια, τότε σήμερα δεν έχει εύκολες επιλογές.
Ερ.) Ένα τελευταίο σχόλιο;
Απ.) Να θυμόσαστε πάντοτε ότι η βοήθεια που σας προσφέρει η ΕΚΤ η το ΔΝΤ για να εμποδίσει την έξοδο σας από την ευρωζώνη δεν θα οφείλεται στο γεγονός ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ελλάδα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα της ευρωζώνης και η αποφυγή των αλυσιδωτών επιπτώσεων και σε άλλες χώρες που μετά την αποχώρηση της Ελλάδας θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των αγορών. Η βοήθεια θα είναι για το καλό της ευρωζώνης και για το κακό της Ελλάδας.

Ποιός πάει στην ΕΡΤ.ΑΕ?


Ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Nona κ.Γιώργος Γαμπρίτσιος (φωτο) φέρεται ως το φαβορί για την κατάληψη της θέσης του Προέδρου της ΕΡΤ.ΑΕ..Ο κ.Παπουτσής επιμένει να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για τον κ.Θανάση Παπαγεωργίου,δικηγόρο,τον και "γάτο" επονομαζόμενο,ο οποίος έχει χάσει πόντους τον τελευταίο καιρό.Από την μεριά του ο κ.Πάγκαλος επιμένει για την επιλογή του κ.Κολλιοπάνου.Μεγάλη η μάχη και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη για την επίζηλη θέση.