“Γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, αφού η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να δώσει το σωστό προσανατολισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι προϋπόθεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι η δίκαιη ανακατανομή. Το προϊόν της ανάπτυξης, ο νέος πλούτος που εμείς διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε, η νέα γνώση, οι νέες ευκαιρίες, πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Γιατί η ρήση «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε”.

"ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ..."

21 Φεβρουαρίου 2010

Ξεχάσανε τον Πάγκαλο.

Ερώτηση:Γιατί άραγε στην ιστοσελίδα του Πασοκ δεν έχει αναρτηθεί,μέχρι τώρα, η συνέντευξη του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.Θ. Παγκάλου στο Βημα της Κυριακής?Βεβαίως άλλων στελεχών του Πασοκ οι σημερινές τους συνεντεύξεις έχουν αναρτηθεί απο το πρωϊ.Ρίξτε μια ματιά.http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/contentTypes/basicText,audio,video

Πέντε μήνες Κυβέρνηση Πασοκ.

Γράφει η Κοραλία.Η ευθύνη της ΝΔ για την οικονομία είναι πλέον γνωστή και εισέπραξε το κόστος στις εκλογές.Μπορεί να γίνει απολογισμός του έργου του ΠΑΣΟΚ μετά 5 μήνες. * Καθυστέρησε στη λήψη μέτρων. Αποτέλεσμα: Το χρέος και το έλλειμμα αυτούς τους μήνες να μη μειώνεται. Εξαγγέλλει μέτρα, που όμως ακόμα δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια τον πανικό στην αγορά. Δηλαδή ούτε αύξηση εσόδων-μείωση δαπανών από τα μέτρα, αλλά και μείωση εσόδων από το πάγωμα στην αγορά. Η ανάπτυξη το 2009 έκλεισε με -2%, το 2010 είναι πιθανόν να κλείσει με 2,5%, ίσως και περισσότερο όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο οι οίκοι αξιολόγησης βλέποντας την δυστοκία και τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης προέβησαν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Μόνο η Moody's διατήρησε αξιολόγηση Ά, πρόσφατα όμως δήλωσε ότι θα επανακτιμήσει τη βαθμολογία της. Εξαρτώμεθα επομένως από την Moody's και δήλωση ΕΚΤ ότι θα δεχθεί κρατικά ομόλογα με ελαστικά κριτήρια και το 2011. Διαπραγμάτευση που δεν φαίνεται να έχει γίνει επαρκώς από την κυβέρνηση. * Έστρεψε τα φώτα δημοσιότητας στην Ελλάδα με καταστροφικές δηλώσεις περί διαφθοράς και επικείμενης χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα όλα τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται καθημερινά. * Μόλις ανέλαβε έκανε απερίσκεπτα και ανεύθυνα επανεκτίμηση του ελλείμματος, μία σαφώς πολιτική εσωτερική κίνηση. Με πολλαπλές διεθνείς επιπτώσεις για την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και της Eurostat. * Έμπλεξε από την αρχή το ΔΝΤ λέγοντας ότι συμβουλεύεται τον D.S. Kahn, ενώ ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη εμπλοκή του ΔΝΤ σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Το ΔΝΤ αποτελεί κόκκινη γραμμή για ΕΕ, το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις των Γερμανών, αλλά και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών. Θεωρείται από τους ευρωπαίους θεσμός που ελέγχεται από ΗΠΑ, ποτέ δεν έχει ψηφίσει εναντίον συμφερόντων ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ προτείνεται από Βρετανικά & Αμερικάνικα ΜΜΕ, από αναλυτές της εκεί όχθης αλλά και πολιτικούς όπως ο Μπράουν. Ευτυχώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να καταφύγουμε στο ΔΝΤ, αν και ο υπουργός οικονομικών σε μια βλακώδη κίνηση υποτιθέμενου εκβιασμού, δεν το αποκλείει.Από το 74 η χώρα έχει στρατηγικό σταθερό προσανατολισμό στην ΕΕ. Ο ΓΑΠ με τις δηλώσεις του, τις διεθνείς επαφές και προτεραιότητές του φαίνεται ότι τον αμφισβητεί και αυτό εισπράτεται από εταίρους στην ΟΝΕ, με αρνητικές συνέπειες στην στήριξη τους. Στην σχέση ΗΠΑ-Κίνας που στις μέρες μας δοκιμάζεται και αναπροσδιορίζεται, η ΕΕ θέλει να παίξει ρόλο και οι κινήσεις του ΓΑΠ εισπράτονται αρνητικά από τον πυρήνα της ΟΝΕ. Υπάρχουν προτάσεις στην ΕΕ η νομισματική ισοτιμία να μην κρίνεται μόνο ανάμεσα στο δολλάριο και το γουάν, αλλά και με συμμετοχή του Ευρώ. Είναι κατανοητή επομένως η σημασία που αποδίδεται σε κάθε κίνηση που αποδυναμώνει την ΟΝΕ.

Η Συγγραφή της Ιστορίας της Οικονομίας

Γράφει ο ΓΡΥΠΑΣ.Τι κρύβει πάλι αυτή η πρωτοβουλία για τη σύσταση επιτροπής διερεύνησης της οικονομίας ;
Καλά !! αν μια κυβέρνηση ακολουθεί καλή ή κακή οικονομική πολιτική την επιβραβεύει ή την τιμωρεί ο λαός. Όπως για παράδειγμα, ο λαός έδωσε την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ με 10 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., την οποία τιμώρησε για 232 ακριβώς -όπως τους έχω μετρήσει- λόγους, οι 2 βασικότεροι εκ των οποίων ήταν το μανιώδες κλεπταρπακτικό γιουρούσι και βεβαίως ο άλλος σοβαρός λόγος, το μπάχαλο της οικονομίας. Έτσι ο λαός τιμωρεί τις κακές κυβερνήσεις. Σημειώνουμε και υπενθυμίζουμε ότι το οικονομικό μπάχαλο της ΝΔ, ο λαός το κατάλαβε μόνος του. Αν το είχε καταλάβει και το είχε αναδείξει το ΠΑΣΟΚ όλο τον προηγούμενο χρόνο, θάχε αφοπλίσει τον Καραμανλή που δεν θα μπορούσε (όπως το έκανε) να αρπάξει την ευκαιρία με το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, τον Οκτώβρη του 2008 και το δικό του μπάχαλο, τη δική του ευθύνη για την ανετοιμότητα και αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση, να τα φορτώνει στους ξένους.
Υπάρχει βάσιμη υποψία ότι ο ΓΑΠ φτιάχνει την επιτροπή αυτή στα πλαίσια ενός νέου μεγάλου κύκλου λαϊκής επιμόρφωσης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιστευτό, αν δεν υπήρχε κάτι περίεργο την προηγούμενη εβδομάδα. Ξαφνικά και από την Αμερική έσκασε η πληροφορία, ότι «το 2001 η ελληνική κυβέρνηση (ΥΠΕΘΟ) έκανε παιγνίδια με SWAPS και λογιστικές αλχημείες για νάναι συνεπείς οι ελληνικοί οικονομικοί δείκτες με τους όρους της ΟΝΕ» (σκεφτήκανε μερικοί ότι οι Έλληνες δε θυμούνται τί φάγανε το μεσημέρι, θα θυμούνται πότε η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ ; να γίνει ένα μπουρδούκλωμα του ‘99 με το 2000 και του 2000 με το 2001 και πάει λέγοντας). Έγινε μεγάλη βαβούρα για κάποιες μέρες. Πολύ επιθετικοί οι δεξιοί ,και οχι μονο ,δημοσιογράφοι, καταγγελτικός λόγος, ενοχοποίηση, ειρωνία, για το πώς το ΠΑΣΟΚ έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Μάταια ο Παπαπαντωνίου πληροφορούσε ότι ήταν πρωτοβουλία άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων την οποια ακολούθησαν πολλές χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Απαράδεκτα καθυστερημένα έκανε μια δήλωση ο Παπακωνσταντίνου.
Επειδή δεν πιστεύουμε σε συμπτώσεις, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτή η επιτροπή θα κάνει κακό, και φαίνεται ότι κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν να κάνει κακό, στα πλαίσια του ... «να μη μείνει τίποτε όρθιο που να μπορεί να αμφισβητήσει το σύστημα εξουσίας». Δεν είναι παράξενο ρε παιδιά, τη δουλειά που πρέπει να κάνουν μερικά διδακτορικά που αφορούν τη μεταπολιτευτική ιστορία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τη συγγραφή Ιστορίας, να την κάνουν τρέχουσα πολιτική πράξη ; Δεν είναι τόσο αθώο το ζήτημα. ‘Ισως να κρύβει περισσότερα απο οσα φαντάζονται αυτοί που είχαν τη φαεινή ιδέα,δεν φημίζονται άλλωστε για την εξυπνάδα τους.

Φεύγει ο Πεταλωτής?

Ο κ.Πεταλωτής ξεμένει απο δουλειά.Όπως και οι περισσότεροι υπουργοί δεν έχουν τίποτα να ανακοινώσουν.Η νέα κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης και επικοινωνίας προβλέπει συνεντεύξεις του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια της Ευρώπης(κατά προτίμηση),όπου και θα ανακοινώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.Κατ΄αυτόν τον τρόπο εκτιμούν τα κυβερνητικά επιτελεία οτι γίνονται πιό εύκολα αποδεκτά τα δύσκολα μέτρα.Άλλο να τα διαβάζεις τα μέτρα απο την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Spiegel και άλλο να τα λέει ο δύστυχος κ.Πεταλωτής.Ψυχολογικό μαλαγάριασμα του ελληνικού λαού είναι ο κεντρικός επικοινωνιακός στόχος του Μαξίμου.Χώρια που είναι ευκαιρία να μειωθεί ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου,άρα κατα κυβερνητικά έξοδα.Σοφόν το νέο "έχεις phd?" Πασοκ.

Αίμα και σπέρμα.Νο.2


Ας υποθέσουμε οτι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δημοσιονομικές αλχημείες,ξεκινάει τις εργασίες της και ανακαλύπτει σωρεία "γρατζουνισμένων στοιχείων".Έχουν οι κυβερνητικοί φωστήρες σκεφτεί δύο απλά ενδεχόμενα.Α/Μία σειρά επενδυτών να διεκδικήσουν αποζημιώσεις με αγωγές σε διεθνή δικαστήρια.Β/Να λειτουργήσει ως αιτία συσπείρωσης της Ν.Δ.,να αποτελέσει,τηρουμένων των αναλογιών,το 1989 της συντηρητικής παράταξης.Ας υποθέσουμε οτι "ακουμπάμε"και λίγο την περίοδο Σημίτη.Ο κ.Παπανδρέου συμμετείχε,καταλάβαινε,συναποφάσιζε ως υπουργός η ήταν περαστικός και τουρίστας?Ο κ.Παπακωνσταντίνου είτε ως σύμβουλος,είτε ως κυβερνητικός τι ακριβώς παρίστανε?Και επί τη ευκαιρία,είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεται οτι οι Ευρωπαίοι ζητούν φυλακίσεις και διάφορα τέτοια φλυναφήματα.Ε! "αχαμνέ Ολλανδέ",πρόσεχε.Το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια.